آیا ائتلاف ها متضمن پیروزی در انتخابات است؟

هر دو كانديد دو دور دوم انتخابات مصروف سفر هاى ولايتى اند

با وجودیکه دو نامزد دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، فرصت کافی برای مناظره و تشریح برنامه های شان دارند، اما کار زار های انتخاباتی آنان بیشتر به سفر های ولایتی متمرکز است تا توضیح برنامه های شان.

تلاش دیگر این دو نامزد، جلب حمایت افراد با نفوذ به شمول نامزدان دور اول ریاست جمهوری بوده است.

چرا نامزدان شخصاً با شرکت در مناظرات از برنامه های شان چیزی نمی گویند؟ آیا مردم بر اساس ائتلاف ها با متنفذین و سفر های ولایتی به نامزدان رای خواهند داد و یا در انتخاب شان، مستقلانه عمل خواهند کرد؟

مجیب الرحمن رحیمی، سخنگوی ستاد انتخاباتی تیم آقای عبدالله ادعا می کند که دلیل عدم حضور عبدالله عبدالله در مناظرات، سفر به ولایت های دور دست افغانستان است تا با مردم تماس مستقیم بر قرار گردد.

آقای رحیمی می گوید که تصمیم گرفته اند بیشتر به ولایت ها سفر کنند. به گفتۀ سخنگوی ستاد انتخاباتی آقای عبدالله، بیشتر به ولایت های که در دور پیشین نرفته بودند "رهبری جریان اصلاحات همگرایی در راس جناب داکتر عبدالله عبدالله به تمام آن ولایت ها سفر کردند و سلسله سفر ها ادامه دارد."

اما، عباس نویان، سخنگوی ستاد انتخاباتی تیم تغییر و تداوم، دلیل عدم شرکت اشرف غنی احمدزی را در مناظره های انتخاباتی، عدم حضور عبدالله عبدالله، رقیب اصلی احمدزی عنوان می کند.

آقای نویان می گوید"داکتر صاحب عبدالله گفتند که فقط در یک مناظره اشتراک می کنند، در حالیکه جنانب اشرف غنی گفته اند که در هر مناظره روی هر موضوع که باشد، حاضر است اشتراک کند، و این بهتر است تا مناظره های تلویزیونی بتواند برنامه ها را برای مردم توضیح دهد."

سخنگوی ستاد انتخاباتی آقای احمدزی ابراز تاسف کرده می گوید که آنان {عبدالله عبدالله} حاضر نیستند در {مناظره شرکت کنند} لهذا، {مبارزات} هر دو کاندید به سفر های ولایتی معطوف شده است."

حمایت جریانات سیاسی و مدنی

پس از رفتن انتخابات به دور دوم، دو نامزد پیشتاز تلاش کردند حمایت افراد پرنفوذ و جریانات سیاسی و مدنی را جلب کنند.

تا حال، زلمی رسول، عبدالرب رسول سیاف، گل آغا شیرزی نامزدان دور اول ریاست جمهوری و شماری از احزاب سیاسی و افراد با نفوذ حمایت شان را از تیم عبدالله عبدالله اعلام کردند.

به همین ترتیب، داود سلطان زوی، نامزد دور اول ریاست جمهوری و شماری از رجال برجستۀ سیاسی به شمول صبغت الله مجددی، از تیم اشرف غنی احمدزی حمایت کرده اند.

سوال اینجاست که ائتلاف ها و حمایت افراد و گروه ها تا چه اندازه می تواند در تصمیم گیری مردم در روز انتخابات تاثیر بگذارد.

آقای رحیمی به این باور است که پیوستن افراد و گروه های سیاسی، بالای آرای مردم تاثیر دارد اما "مشکل است اندازۀ آن را مشخص ساخت."

ولی نظیف شهرانی، استاد در پوهنتون ایالت اندیانای امریکا، به این باور است که ائتلاف ها و حمایت سیاستمداران از نامزدان تاثیر قابل ملاحظۀ در تصمیم گیری مردم ندارد، زیرا به گفته آقای شهرانی، "افغان ها به آگاهی سیاسی رسیده اند."

آقای شهرانی می گوید "ممکن است قسمی که جمع بندی شده که کی با کی رفته و دلالان سیاسی با کی اند، مردم ممکن به آن شکل عمل نکنند و رای خود را به کسی بدهند که خودشان می خواهند."

ولی عمر صمد، دپلومات پیشین افغان به این باور است که کنار آمدن نامزد های دور اول متضمن کسب آرا در دور دوم انتخابات نیست، ولی تا اندازۀ تاثیر گذار می باشد.

به گفتۀ این دپلومات پیشین افغان" کسانیکه داخل ائتلاف ها شده اند، کاندید ها و مردم هم میدانند که فیصدی آرای که {کاندید ها در دور اول داشتند} صد در صد انتقال نمیکند، چون امکان دارد که یک تعداد رای ندهند، یک تعداد به شخص دیگر رای بدهند."

آقای صمد می افزاید که مردم می دانند "یک فیصدی بالا باقی میماند، کسانیکه واقعا اعتقاد به آنها داشتند، لهذا به یقین که تاثیر بالای نتایج نهایی خواهد داشت."

با اینحال، آنچه همین حالا روشن است، مبارزات منفی میان دو ستاد انتخاباتی است که در برابر همدیگر از الفاظ زشت استفاده می کنند، الفاظی که مقامات کمیسیون انتخابات افغانستان را وا داشت برای دو نامزد سفارش کند که از توهین و تحقیر همدیگر پرهیز کنند.