اختلافات در مذاکرات سند امنیتی کابل-واشنگتن

سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در رابطه به موافقتنامه امنیتی دو جانبه میان افغانستان و ایالات متحده امریکا گفته است که عدم توافق بالای دو مواد این قرارداد، اختلافات عمده بخاطر تاخیر در امضای این موافقتنامه است.

ایمل فیضی این مطلب را به شمار معدودی از خبرنگاران در ارگ ریاست جمهوری بیان کرد.

آقای فیضی گفت تعریفی که افغانستان از "تجاوز" بر کشورش دارد، امریکا با آن مخالف است.

سخنگوی رئیس جمهور افغانستان همچنین افزود "ترویستان در لباس افغانی و لُنگی از بیرون (کشور) داخل خاک افغانستان می شوند و حملات تروریستی را انجام می دهند. افراد بی گناه و ملکی را به قتل می رسانند. این مسله هم برای ما یک تجاوز است و ما می خواهم که امریکا نیز در این مسله با ما به توافق برسد، که تاکنون موافقه نکرده است."

آقای فیضی همچنان بر چالش های ۱۰ سال گذشته مبنی بر کشتار غیرنظامیان، در عملیات نظامی قوای خارجی اشاره کرده گفت که مسئله دیگر اختلاف نظر کابل و واشنگتن در رابطه به توافقنامه امنیتی، حاکمیت ملی افغانستان است.

ایمل فیضی گفت که عملیات خود سرانۀ نیروهای امریکایی که منازل مسکونی و افراد ملکی را متضرر سازد، حاکمیت ملی کشور را تحت سوال قرار می دهد، و این مسله یی است که دولت ومردم افغانستان آن را نمی پذیرند.

ایمل فیضی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان

آقای فیضی گفت "امریکا می خواهد که پس از سال ۲۰۱۴ در عملیات خود سرانه نظامی در افغانستان آزادی داشته داشته باشد، که این آزادی شامل تلاشی(بازرسی) شبانه منازل، بازداشت افغان ها، بمباردمان و هر چیز (دیگر) می باشد. این نوع آزادی قابل قبول مردم و دولت افغانستان نیست."

سخنگوی رئیس جمهور افغانستان اضافه کرد، معلوماتی که امریکا در مورد القاعده و اهداف آنان در دست دارد، باید با دولت افغانستان شریک سازد تا با مشورت در حل چالش ها عمل صورت گیرد.

منافع افغانستان

اختلاف نظرها در رابطه به موافقتنامه امنیتی میان دو کشور در حالی از سوی دولت افغانستان ابراز می شود که چک هیگل، وزیر دفاع ایالات متحده، به تازه گی گفته است که این موافقتنامه باید تا پایان ماه روان نهایی و در آغاز ماه نوامبر امضا شود.

این در حالی است که رئیس جمهور افغانستان گفته است برای امضای این موافقتنامه شتابی ندارد. آقای کرزی گفته است در صورتی که مذاکرات روی تکمیل این موافقتنامه به درازا بکشد، رئیس جمهور آینده افغانستان باید آنرا امضاء کند.

از سوی دیگر، برخی از کارشناسان افغان امضای این قرار داد را به نفع افغانستان می خوانند.

محمد یونس فکور، تحلیلگر مسایل سیاسی در افغانستان، ادامه ماموریت نظامی ایالات متحده امریکا را به نفع ثبات در این کشور می داند.

آقای فکور می گوید "مردم افغانستان نگران این استند که اگر نیروهای امریکایی بعد از سال ۲۰۱۴ افغانستان را ترک کنند، افغانستان از دو جهت مورد تهدید قرار می گیرد. یکی، نیروهای سرکش و خلاف قانون درگیر هم خواهند شد و از سوی دیگر تجاوز غیر مسستقیم پاکستان توسط طالبان، مردم افغانستان احساس می کنند که نیروهای خارجی باعث ثبات در این کشور اند."