مسوولان وزارت معارف افغانستان می گویند که کاهش همه ساله بودجه معارف و نبود منابع چالش بزرگ فرا راه معارف با کیفیت افغانستان است.
این درحالی است که محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان پیشتر امسال را سال حمایت از معارف اعلام کرده بود و به تمامی ادارات دولتی و غیردولتی هدایت داد که همکار معارف باشند.
سردار محمد رحیمی، معین سواد آموزی وزارت معارف افغانستان روز پنجشنبه در سخنرانی در مراسم گرامیداشت از هفته معارف در کابل سخنرانی داشت گفت نه میلیون شاگرد مکتب و بیش از ده ملیون نفر میانسال بی سواد در کشور وجود دارد.
آقای رحیمی گفت با توجه به ظرفیت کلان وزارت معارف که نیازمند منابع کلان مالی می باشد بودجه اختصاصی معارف در سند بودجه ملی افغانستان بسیار اندک است و این بودجه اندک هم همه ساله به لحاظ فیصدی کاهش می یابد.
رحیمی به کاهش هشت فیصدی بودجه معارف در یک دهه گذشته اشاره کرده گفت "بودجه معارف در سند بودجه ملی افغانستان سالانه نیم فیصد کاهش پیدا کرده، به لحاظ رقم کاهش نکرده ولی به لحاظ فیصدی کاهش پیدا کرده. "رحیمی گفت از ۱۸،۵ فیصد در سال ۱۳۸۶ حدود ۱۱،۵ فیصد در سال ۱۳۹۶ تقریبا در ده سال هشت فیصد کاهش پیدا کرده".
معین سواد آموزی معارف، با اشاره به مصارف که سالانه برای هر دانش آموز و سواد آموز در افغانستان به مصرف می رسد گفت که هزینه سالانه به ۵۰ تا ۹۰ دالر امریکایی می رسد که این مبلغ در مقایسه به نرخ دانش آموزان و سواد آموزان کشورهای همسایه بسیار اندک است.
به گفته این مقام ارشد وزارت معارف افغانستان، معارف با کیفیت با شعارها میسر نمی شود؛ بلکه منابع باید پیدا شود و ظرفیت ها باید ایجاد گردد، نهادهای بین المللی باید در این عرصه به حکومت افغانستان بیشتر همکاری بکنند.
اولویت اول امنیت بعد معارف
میاگل وثیق، مشاور رییس جمهور افغانستان در امور فرهنگی - سیاسی که به نماینده گی از رییس جمهور در این محفل سخنرانی داشت گفت که معارف در اولویت کاری رییس جمهور قرار دارد؛ اما جنگ این اولویت را از رییس جمهور گرفته است و اولویت فعلا تامین امنیت و حفظ جغرافیای افغانستان است.
آقای وثیق افزود "رییس جمهور افغانستان امسال را سال حمایت از معارف اعلان کرده است، کار معارف تنها از وزارت معارف نیست؛ بلکه یک کار ملی است باید به مثابه یک حشر ملی ما بتوانیم در این راستا کارهای اساسی بکنیم بنا تمام ادارات دولتی و غیر دولتی را هدایت داده است که ممد معارف باشند".
رییس جمهور و حکومت وحدت ملی تعهد سپرده اند که در سال جاری به عنوان سال حمایت از معارف به سکتور معارف توجه خاص می شود، و از اصلاح نصاب تعلیمی گرفته تا به معارف متوازن و همچنان اعمار شش هزار باب ساختمان مکاتب در سراسر کشور نیز در همین سال ۱۳۹۷ صورت می گیرد.
این تعهد حکومت افغانستان درحالی است که طبق گزارش، در هفته گذشته معلمین پنج مکتب در ولایت دور افتاده غور، به دلیل عدم دریافت حقوق شان مجبور به استعفای دسته جمعی شدند. گفته می شود که این معلمین پنج مکتب ولایت غور بیشتر از ده ماه حقوق شان را دریافت نکرده بودند.