پنجاه و هفت درصد دختران افغان قبل از ۱۹سالگی ازدواج می کنند

در جریان ۱۴ اخیر تلاش‌ها برای دفاع از حقوق دختران و زنان افغان همواره یکی از اولویت‌های حکومت و نهادهای بین‌المللی خوانده شده است.

یکی از این مشکلات ازدواج‌های زیر سن و قبل از وقت است که همواره دختران افغان را رنج داده است.

روز پنجشنبه نیز نهاد غیر انتفاعی "ورلد ویژن" با راه اندازی یک برنامه برای مقابله با این پدیده شوم در ولایت هرات؛ از ازدواج ۵۷ فیصد از دختران افغان قبل از سن ۱۹ سالگی پرده برداشت.

جیم الکساندر، رئیس عمومی این دفتر "ورلد ویژن" در افغانستان، گفت بر اساس یافته‌های آنان میانگین سن دختران افغانی که مجبور به ازدواج قبل از وقت و اجباری می‌شوند، بین ۱۰ تا ۱۵ سال است.

جیم الکساندر رئیس عمومی این دفتر "ورلد ویژن" در افغانستان

جیم الکساندر می گوید "در افغانستان ۵۷ درصد از دختران قبل از ۱۹ سالگی ازدواج می‌كنند، ۴۰ درصد بین سنین ۱۰ تا ۱۳ سال ، ۳۲ درصد در ۱۴ سالگی و ۲۷ درصد نیز در سن ۱۵ سالگی ازدواج می‌کنند."

رئیس عمومی این دفتر "ورلد ویژن" در افغانستان می گوید "مشکل اصلی در مورد ازدواج‌های زیر سن این است که کودکان، کودکان را تولد می‌کنند، این خود یک معضل بسیار مهم و جدی است. به عنوان کسی که ۴۰ سال در افغانستان بوده ام و قلبم در اینجاست، ما تلاش خواهیم کرد تا این مشکل را بر طرف کنیم و برای کودکان افغانستان یک آینده بهتر را بسازیم."

قندی گل یکی از قربانیان ازدواج زیر سن است. او که حالا ۴۸ سال دارد، می گوید هنگامی که متعلم صنف ششم مکتب بوده و ۱۳ سال سن داشته به خواست پدرش تن به ازدواج اجباری داده است.

قندی گل، از تجربه‌های تلخ ازدواج زیر سن سخن زد و افزود، تا زمانی که فرزندانش نخواهند، آنها را مجبور به ازدواج نمی‌کند.

قندی گل می گوید "من خبر نداشتم ؛ پدرم من را به شوهر داد ، خودم رضایت نداشتم و این کار اجباری بود و مشکلات خانواده گی زیاد داشتم چون هم شوهرم و هم خودم طفل بودیم و به زنده گی نمیفهمیدیم و حالا این برایم تجربه شده که تا طفل من ۲۵ ساله نشود او را به شوهر ندهم."

عوامل ازدواج زیر سن دختران

فعالان حقوق زن در هرات، اما عواملی چون نا امنی، فقر، بی‌سوادی و مشکلات فرهنگی را از جمله دلایلی می خوانند که والدین را مجبور می‌سازد تا دختران نوجوان و خردسال شان را به نکاح یک مرد بزرگسال در آورند.

معصومه جامی مسوول شورای زنان ولسوالی زنده جان هرات گفت، نیاز است تا حکومت برنامه‌های جدی را برای اطلاع‌رسانی به ملا امامان و مردم در روستاها و ولسوالی‌های دوردست از حقوق دختران و زنان روی دست بگیرد.

خانم جامی می گوید "اگر دولت میخواهد برای نسل نوجوان رسیده گی کند و امار را پایین بیاورد و جلوی ازدواج های زیر سن و اجباری را بگیرد باید روی آگهی دهی ها بیشتر کار کند ،مسایل سواد و دانش را سرلوحه کار قرار دهد یعنی دانش را در سطح قریه جات اجباری کند و در کنار این روی ملا امامان و خطابایی که در قریه جات کار میکنند دولت باید کار کند و آنها را به یک محور و دانش بالاتری تبدیل کند."

دفتر بین‌المللی «ورلد ویژن» یک نهاد غیرانتفاعی است که در بیشتر از ۱۱۰ کشور جهان در بخش‌های تعلیم و تربیه، صحت و امرار معیشت فعالیت می‌کند و از ۱۵ سال به این سو در ولایت‌های کابل، هرات، غور و بادغیس فعالیت‌های را به پیش می‌برد.

نگرانی مسوولان این دفتر از ازدواج‌های زیر سن و اجباری در حالی مطرح می‌شود که چندی پیش مقام‌های وزارت امور زنان افغانستان گفتند در تلاش اند تا با تدوین برنامه‌های مشخص از ازدواج‌های زود هنگام دختران در این کشور جلوگیری کنند.