سال ۲۰۱۷ میلادی، سال مملو از رویداد های سیاسی ای بود که افغانستان را دچار تحولات عظیمی ساخت.
در جریان سالی که اینک به پایان رسید، با روی کار آمدن رئیس جمهور جدید در ایالات متحده، استراتیژی تازۀ امریکا برای افغانستان اعلام شد؛ گلبدین حکمتیار از جنگ دست کشید و به روند صلح پیوست؛ عبدالرشید دوستم، معاون اول رئیس جمهور، به ترکیه رفت و برگشت وی با ممانعت ها روبرو شد؛ و تنش های زیادی میان افغانستان و پاکستان نیز رونما گردید.
تحولاتِ ۲۰۱۷ میلادی، در چشم اندازِ سیاسی و ثبات و امنیت آیندۀ افغانستان، نقش مهم و اساسی داشت.
در این سال، طالبان مکررا تقاضا های صلح را رد کردند و دامنۀ جنگ در افغانستان گسترش یافت و هم اکنون این جنگ در ۱۶ ولایت افغانستان جریان دارد.
اما، تحولی که در گفتگو های صلح رُخ داد، پیوستن گلبدین حکمتیار بـه صلح و آمدنش بعد از ۲۰ سال غیبت، به کابل بود.
حکمتیار رهبری یکی از سه گروه داخلی مسلح مخالف دولت را به عهده داشت که با پیوستن اش به روند صلح، انتظار می رفت که از شدت جنگ کاسته شود.
در سال ۲۰۱۷، افغانستان مکررا پاکستان را به حمایت از طالبان و سایر تروریستانی که خواهان بی ثباتی افغانستان اند، متهم کرد - اتهامی که پاکستان نیز آن را مکررا رد کرده و عین انتقاد را بر افغانستان دارد.
اعلام استراتیژی تازۀ امریکا، تحول عمدۀ دیگر سیاسی این سال بود که بر مبنای آن بر موقف کابل تاکید شد و به اسلام آباد هشداد داده شد که در صورت دست نکشیدن از حمایت از تروریستان، با فشارهای سیاسی ـ اقتصادی امریکا مواجه خواهد شد، اما این استراتیژی از جانب برخی تحلیلگران برای کشور های منطقه تحریک کننده خوانده شد.
آغاز کار پروژه تاپی، تمدید خط آهن ترکمنستان ـ افغانستان، امضای موافقت نامه دهیلز ترانزیتی لاجورد، گشایش بندر چـابهار، گشایش دهلیز هوایی کابل ـ دهلی، و موارد دیگری از تحولات اقتصادی سیاسی این سال بود که وزارت خارجه می گویـد این همکاری های اقتصادی در سال ۲۰۱۷ در اولـویت های سیاست خارجی افغانستان قرار داشتند.
تنش داخلی سیاسی میان سیاسیون، در ۲۰۱۷ میلادی، افزایش یافت ـ تنش هایی که از تقابل قوای مجریه و مقننه گرفته تا کشمکش ها میان مقام های عالیرتبه حکومت می انجامید.
در این سال، پس از یک حمله نافرجام بـر عبدالرشید دوستم، معاون اول رییس جمهور در فاریاب، آقای دوستم شورای امنیت ملی را متهم به تلاش حذف خویش کرد.
سپس آقای دوستم به آزار و اذیت جنسی احمد ایشچی، والی پیشین جوزجان متهم شد؛ هفت ماه پیش به ترکیه رفت، و تا کنون به کشور بازنگشته است.
معضله استعفای عطا محمد نور، والی پیشین بلخ، نیز به تنش ها میان مقام های افغان در طول این سال افزود.
در این سال، حملات هراس افگنان بر اماکن شیعیان نیز بیشتر شد. بربنیاد آمـاری که از سوی یوناما نشر شده است، از جنوری ۲۰۱۶ تا نوامبر ۲۰۱۷ میلادی، حملاتی که بر اماکن مقدس صورت گرفت، بیش از ۲۰۰ کشته برجا گذاشت.