دولت افغانستان میگوید در شش ماه گذشته، بیشتر از ۱،۷ میلیارد دالر سرمایهگذاری در این کشور صورت گرفته است.
دولت افغانستان میگوید در کمتر از دو ماه گذشته حدود ۴۵۰۰ جواز سرمایهگذاری را تجدید و ۱۵۰۰ جواز جدید ثبت کرده است.
به گفتۀ وزارت تجارت افغانستان، در همین دو ماه، از سرمایهگذاریها دولت دو و نیم میلیون دالر عاید کرده است.
همچنان محمد همایون قیومی مشاور ارشد رئیس جمهور در امور زیربناها، امروز سهشنبه به خبرنگاران گفت در شش ماه گذشته ۱،۷ میلیارد دالر سرمایهگذاری از سوی تاجران داخلی و خارجی در افغانستان صورت گرفته است.
به گفتۀ آقای قیومی ۸۰۰ میلیون دالر این سرمایهگذاری در بخش زیربنا بوده است.
در همین حال دولت افغانستان تلاش میکند تا توجۀ سرمایهگذاران خارجی را جلب کند. محمد همایون قیومی مشاور ارشد رئیس جمهور در امور زیربناها با توجه به مسایل امنیتی از علاقمندی سرمایهگذاری، شرکتهای ازبکستانی در افغانستان سخن گفت:
قیومی گفت "علاقه به آوردن کمپنیهای تجهیزات برقی مثلا ترانسفارمرها، تاورهای ]برج ها[ برقی وغیره را دارند. موضوعات امنیتی را ما در هر پروژه داریم. تدابیر امنیتی به شرکتهای ازبکستان، پیشنهاد کردهیم، بنأ آنها میخواهند مشاهد کنند. آنها علاقۀ زیاد در قسمت نفت وگاز و در قسمتهای مختلف نشان داده اند."
این در حالیست که وزرای تجارت، زراعت، ترانسپورت، صحت، فواید عامه و معین وزارت انرژی و آب افغانستان با ریاست محمد همایون قیومی مشاور ارشد رئیس جمهور در امور زیربنا، هفتۀ گذشته برای دو روز به کشور ازبکستان رفتند.
این هیأت در بخشهای احداث جادهها، احداث خط آهن، نفت وگاز، زراعت، صحت، واردات مواد ساختمانی به افغانستان، کاهش قیمت برق و انتقال برق ازبکستان از طریق افغانستان به آسیای مرکزی، تسهیل راه ترانزیتی افغانستان و وصل کردن این کشور با روسیه، چین و قزاقستان، از دولت ازبکستان کمک خواسته است.
به گفتۀ این هیأت در تمامی بخشها، قرار است که پس از پایان کار تیمهای تخنیکی روی تفاهمنامهها، دو کشور این تفاهمنامهها را امضا کنند.
در همین حال وزارت تجارت افغانستان میگوید پس از امضای تفاهمنامهها و وصل شدن ترانزیت افغانستان با روسیه، قزاقستان و چین، کالاهای تجاری افغانستان که اکنون از راه پاکستان به مدت نود روز میرسند از این راه در نه تا ده روز خواهند رسید.
محمد همایون رسا وزیر تجارت افغانستان گفت "ما تنها چیزی که از ازبکستان توقع داریم اینست که آنان ترانزیت ما را با چین، قزاقستان و روسیه وصل نمایند. یعنی ما از آن طرف واردات داشته باشیم و در مقابلش تعهد ما اینست که از ترانزیت بهتر استفاده کنیم تا تجارت."
همچنان کارشناسان اقتصادی افغان نیز از کوتاه شدن راههای ترانزیتی افغانستان استقبال میکنند.
سیف الله جیحون استاد اقتصاد در پوهنتون کابل در صحبت با صدای امریکا گفت در صورتی که نیت ازبکستان نیک باشد، میتواند افغانستان را در زمینۀ کوتاه ساختن مسیرهای ترانزیتی کمک نمایید؛ اما در زمینۀ سرمایهگذاریها استاد جیجون تأکید کرد که سرمایهگذاریها نسبت به گذشته کاهش یافت هاست.
آقای جیحون گفت "راههای مختلفی داریم، که کوتاهترین آن ازبکستان به قزاقستان، روسیه و تاجکستان است. اگر حسن نیت ازبکستان برای همکاری میان دوکشور در مسیر مثبت باشد، برای هر دو کشور مفید خواهد بود. در افغانستان متاسفانه تا اکنون سرمایهگذاری خارجی در بخش خدماتی، فعالیتهای تولیدی کمتر بوده است."
با این همه، بانک مرکزی افغانستان در گزارش سال مالی ۱۳۹۵ خود میزان رشد اقتصادی این کشور سه در صد گفته است و پیش بینی میکند که سال مالی ۱۳۹۶ نیز سطح رشد اقتصادی بین سه تا چهار در صد باشد.
با آنکه دولت افغانستان در دوسال اخیر توانسته است در وارداتش افزایش بیاورد؛ اما با آنهم کسر بالای بیلانس در واردات و صادرات افغانستان وجود دارد.
پیش از ایجاد حکومت وحدت ملی واردات افغانستان به ۹۷ درصد و صادرات این کشور به سه درصد میرسید؛ اما اکنون واردات به ۸۸ درصد و صادرات این کشور به ۱۲ درصد رسیده است.
مقامات افغانستان با توجه به تلاشهای این کشور در بخش سرمایهگذاری امیدوار اند که در سال ۱۳۹۶ مالی، میزان سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی افزایش یابد.