سیمینار آسیب شناسی مطبوعات امروز و فردا در افغانستان

Your browser doesn’t support HTML5

گزارش تلویزیونی سیمینار رسانه ها در کابل

سمینار آسیب شناسی و ارزیابی وضعیت رسانه‌های افغانستان زیر نام مطبوعات امروز و فردا، به ابتکاررادیو تلویزیون آشنا صدای امریکا، رادیو آزادی و آژانس خبری پژواک در کابل دایر شد.

اکبر ایازی مسوول بخش آسیای جنوبی و مرکزی در صدای امریکا گفت که هدف از برگزاری این رویداد بررسی آزادی بیان و آزادی مطبوعات در زمان کنونی و نیز آیندۀ مطبوعات به ویژه پس از کاهش حضور و کمکهای خارجی در افغانستان است.

به گفتۀ برگزار کنندگان این سیمینار، هدف عمده ارزیابی آیندۀ رسانه ها و جستجوی راه ها برای محفوظ نگهداشتن دستآورد های اخیر در زمینۀ آزادی بیان و مطبوعات در افغانستان بود.

دستآورد فنا ناپذیر

عبدالباری جهانی وزیر اطلاعات و فرهنگ رشد رسانه ها را در افغانستان در سالهای پسین چشمگیر خواند. او گفت که تنها در کابل ۲۱۲ مجله، ۱۸۳ جریده، ۷۲ روزنامه، ۲۷۷ هفته نامه، ۳۸ رادیو و ۴۱ تلویزیون فعالیت دارد.

افزون بر این به گفتۀ آقای جهانی ۴۰ تلویزیون، ۱۴۸ رادیو، ۱۱۱ هفته نامه، ۸۸ مجله و ۱۶۵ جریده در جریان ده تا ۱۲ سال گذشته در ولایتهای افغانستان به فعالیت آغاز کرده است.

وزیر اطلاعات و فرهنگ گفت که رسانه ها و آزادی بیان اکنون در افغانستان به حدی رشد کرده است کهدیگر هیچ نظامی نمی تواند رسانه ها را محدود یا سرکوب کند.

حکومت افغانستان با در نظر داشت چالش های اخیر و تهدیداتی که از سوی مخالفان صورت گرفته است، بحث هایی را به خاطر حمایت بهتر از رسانه ها و خبرنگاران با مسوولین رسانه ها راه اندازی کرده است.

سید ظفر هاشمی معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستا با بیان نکته افزود که حکومت خود را ملکف به پاسداری از آزادی بیان می داند و به گفتۀ وی مصوونیت جان خبرنگاران را به عنوان یک شهروند افغانستان از مکلفیت های خود می پندارد.

با اینحال به گفتۀ آقای هاشمی، رسانه ها نباید به ابزار شایعه پراگنی مخالفان مبدل شود. او گفت که حکومت در صدد ترسیم خط سرخ نشراتی برای رسانه ها نیست، اما تاکید کرد که مسوولان و دست اندرکاران رسانه ها باید بدانند که منافع ملی چگونه حفظ شود و خطوط سرخ نشراتی چگونه تشخیص گردد.

حکومت عامل تهدید رسانه ها

این در حالی است که بر اساس یافته های نهاد های مدافع رسانه ها و خبرنگاران، طی سالهای گذشته بیشترین تهدیدها از سوی حکومت بر خبرنگاران و رسانه ها اعمال شده است.

نجیب شریفی رئیس کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران گفت که در شش ماه نخست سال ۲۰۱۵ آن نهاد ۳۹ مورد تهدید و خشونت علیه خبرنگاران را ثبت کرده است که مسوول ۷۲ درصد آن ماموران و مقام های حکومت بوده اند.

آقای شریفی همچنان گفت که سال ۲۰۱۴ خونین ترین سال برای خبرنگاران بود. او افزود که در سال گذشتۀ میلادی هشت خبرنگار در افغانستان کشته شد و ۱۲۶ مورد تهدید و خشونت علیه خبرنگاران به ثبت رسید.

رئیس کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران پیش بینی کرد که احتمالاً در سال های آینده شماری از رسانه ها به دلیل کمبود منابع مالی از کار باز بمانند، زیرا به گفتۀ وی شمار زیاد رسانه ها در افغانستان با اتکا به کمکهای خارجی فعالیت می کنند.

آقای شریفی همچنان تهدید گروه های مخالف دولت افغانستان مانند طالبان و داعش را برای رسانه ها و خبرنگاران خطرناک دانست و افزود که تهدید و فشار این گروه ها می تواند در موارد زیادی استقلال رسانه ها و خبرنگاران را متاثر سازد.