مولانا سمیع الحق: افراد ما در افغانستان میجنگند

آرشیف - مولانا سمیع الحق در سال ۲۰۱۴

مولانا سمیع الحق، رهبر ائتلافی از احزاب مذهبی – سیاسی پاکستان موسوم به شورای اتحاد دفاع پاکستان، میگوید که اردوی پاکستان نباید بر ضد شبکۀ حقانی کدام اقدام کند.

مولانا سمیع الحق، که به نام "پدر روحانی طالبان" نیز شهرت دارد، در شهر اسلام آباد به خبرنگاران گفته که گروه های وابسته به شورای تحت رهبری اش، بر ضد امریکاییان در افغانستان میجنگند. زیر چتر ائتلافی موسوم به شورای اتحاد دفاع پاکستان، حدود ۴۰ گروه افراطی مذهبی فعالیت دارند که برخی از آنان در لست سیاه امریکا شامل بوده و یا هم از سوی حکومت پاکستان غیرقانونی اعلام شده اند.

دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، با اعلام استراتیژی جدید واشنگتن در قبال جنگ افغانستان، پاکستان را هشدار داد که دیگر از پناه دادن به طالبان و گروه های دیگری که در افغانستان میجنگند، دست بکشد. اندکی بعد، مقام‌های امریکایی هشدار دادند که کمک‌های امریکا به پاکستان ممکن قطع شود و موقف آن کشور به صفت متحد غیر ناتو احتمالاً تنزیل یابد تا باشد که اسلام آباد به همکاری در زمینۀ پایان بخشیدن جنگ ایالات متحده در افغانستان وادار شود.

ایالات متحدۀ امریکا در سال ۲۰۱۲، شبکۀ حقانی را یک گروه دهشت افگن قلمداد کرد. کابل و واشنگتن هردو اسلام آباد را متهم ساخته اند که گویا ادارۀ استخبارات پاکستان یا آی اس آی، از شبکۀ حقانی حمایت کرده و به آنان در خاک پاکستان، پناهگاه داده است. اسلام آباد این اتهامات را رد کرده و میگوید که اردوی پاکستان درعملیاتی که پس از ۲۰۱۴ آغاز نمود، علیه تمام گروه های دهشت افگن، بدون تفکیک، به شیوۀ یک سان اقدام کرده است.

اما مولانا سمیع الحق در نشست خبری مشترک با فضل الرحمان خلیل سرکردۀ یک گروه جهادی، و اعجاز الحق پسر ضیأ الحق رهبر نظامی سابق پاکستان، گفت که در واکنش به سخنان دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا، که حین اعلام استراتیژی جدید ایراد کرد، آنان با بیانات اردوی پاکستان توافق نظر ندارند.

سمیع الحق افزود: ممکن نیست که پاکستان بر ضد گروه حقانی کدام اقدام کند. "پدر روحانی طالبان" همچنان امریکا را متهم ساخت که گویا خواستار امن در منطقه نیست. او به روز چهارشنبه در یک نشست خبری، علیه امریکا سخن گفت، مردم را به "جهاد" فراخواند و اعلام داشت که "ما در افغانستان علیه امریکاییان میجنگیم".

مولانا سمیع الحق، رهبر حزب جمعیت علمای اسلام (س) است و در منطقۀ اکورۀ ایالت خیبرپشتونخوا یک مدرسۀ دینی دارد که از آن، به شمول ملا اختر محمد منصور رهبر سابق طالبان، تعداد بیشمار طالبان افغان فارغ شده اند.

مولانا سمیع الحق در سال ۲۰۱۳ خواستار امن دادن به طالبان پاکستانی شده بود و گفته بود که با طالبان باید مذاکره صورت گیرد. او با عملیات نظامی علیه تحریک طالبان پاکستان نیز عکس العمل شدیدی نشان داده بود.

در این اواخر، حضرت عمر زاخیلوال سفیر افغانستان در اسلام آباد نیز با مولانا سمیع الحق دیداری داشت و قبل از آن گفته شده بود که این رهبر افراطیان مذهبی، در روند صلح افغانستان نقشی بازی کرده میتواند، اما ظاهراً تا حال رویکرد به او نتیجه ای نداشته است.