زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور مصالحۀ افغانستان از برگزاری نخستین دور مذاکرات میان نمایندگان حکومت افغانستان و گروه طالبان خبر داده است.
آقای خلیلزاد روز یکشنبه ۲۲ مارچ (سوم حوت) در یک پیام تویتر نوشته است که در این دور مذاکرات که طریق سکایپ ویدیو صورت گرفته است در مورد رهایی زندانیان بحثهای تخنیکی شده است.
آقای خلیلزاد گفته است که این تماس ویدیویی "مهم، جدی و مشرح" که به گفتۀ وی بیش از دو ساعت دوام کرده است، (یک شنبه ۲۲ مارچ) برقرار شده و ایالات متحده و قطر زمینۀ آن را فراهم کرده اند.
رهایی ۵۰۰۰ زندانی طالبان از زندانهای حکومت افغانستان و رهایی ۱۰۰۰ زندانی حکومت از قید طالبان، در توافقنامۀ صلح امریکا-طالبان آمده است. این توافقنامه به تاریخ ۲۹ فبروری میان آقای خلیلزاد و ملا عبدالغنی برادر، معاون گروه طالبان در قطر امضا شد.
زلمی خلیلزاد گفته است که این مکالمۀ ویدیویی "مهم، جدی و مشرح" بیش از دو ساعت دوام کرده است و در دو روز آینده نیز ادامه خواهد یافت، اما آقای خلیلزاد نگفته است که گفتگوها در کدام سطح بوده و مذاکره کنندگان دو طرف کیها اند.
با تاکید بر اینکه رهایی زندانیان دو طرف گام مهم در روند صلح افغانستان و اقدام حیاتی برای انگیزههای بشردوستانه است، آقای خلیلزاد همچنین نگاشته است: "همگان به وضوح درک میکنند که تهدید کروناویروس رهایی زندانیان را بسیار زیاد فوریت میبخشد".
با آنکه وزارت دفاع افغانستان روز گذشته از "حملات گستردۀ طالبان" در چندین ولایت آن کشور خبر داد، زلمی خلیلزاد نگاشته است: "همه طرفها تعهد قوی را برای کاهش خشونت، مذاکرات بین الافغانی و آتشبس سرتاسری و دایمی ابراز کردند".
محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان درست یک روز پس از انجام مراسم تحلیف ریاست جمهوری به تاریخ ۱۰ مارچ (۲۰ حوت) فرمانی را صادر کرد که بر اساس آن ۱۵۰۰ زندانی طالبان به نشانۀ حسن نیت، روز ۱۰۰ نفر اعتبار از ۲۴ حوت، آزاد میشوند. بر اساس این فرمان ۳۵۰۰ زندانی دیگر طالبان همگام با پیشرفت مذاکرات صلح و مشروط بر اینکه سطح خشونت طالبان کاهش یابد، از بند رها خواهند شد.
اما مخالفت طالبان با این طرح آقای غنی و نیز تاخیر در آغاز مذاکرات مستقیم میان حکومت افغانستان و طالبان سبب شده است که رهایی زندانیان تا کنون به تاخیر بیافتد.