آیا افغانستان از رهگذر کشت و تولید کوکنار هنوز خطری برای جهان است؟

پس از تسلط طالبان در افغانستان، زنگ خطری به جهانیان به صدا در آمد، زیرا در نخستین روز تسلط این گروه در کشور قفل زندان ها شکست،‌ محبوسین که شماری از آنان در تولید و قاچاق مواد مخدر دخیل بودند.

یک مقام بلند رتبه نظام جمهوریت که نخواست نامش در گزارش ذکر شود،‌تایید می کند که ۲۴ هزار زندانی که به جرم قاچاق و تولید مواد مخدر در زندان ها به سر می بردند فرار کردند.

بهار امسال، کشاورزان بدون هیچ هراسی تا زمان حاصل کوکنار هزاران هکتار زمین بیشتر را به سایر محصولات زراعاتی، بذر کوکنار و چرس کشت کردند.

همزمان با تصرف افغانستان توسط طالبان، جامعهٔ بین المللی کمک هایش را برای دهاقین متوقف کرد و طالبان هم تا زمان برداشت حاصلات کوکنار اجازه کشت دادند.

شاه محمود، یکی از دهاقین در ولسوالی دند ولایت قندهار که کوکنار کاشته است می گوید:" سابق کمک های مختلف برای دهقانان صورت می گرفت، مثل گندم، مرغ و کمک های گوناگون. اکنون به غیر کوکنار چارهٔ دیگر نداریم. مصارف زیاد می خواهد برمه(چاه آب) مصرف می خواهد. ما کدام عاید دیگر نداریم بدون کوکنار و آن را می کاریم."

در آستانه یک سالگی حکومت طالبان، رییس برنامه توسعه سازمان ملل متحد در افغانستان اعلام کرد که بیشتر از ۲۲۰ هزار هکتار زمین زیر کشت خشخاش رفته است که۱۰ درصد خاک زراعتی افغانستان را تشکیل می دهد.

عبدالله الدرداری در گفتگوی با روزنامه "الشرق الاوسط "چاپ لندن شمار معتادان به مواد مخدر در افغانستان را چهار میلیون نفر گفته است که یک و نیم میلیون آنرا زنان و کودکان تشکیل می دهند.

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد اعلام کرده است که افغانستان در سال ۲۰۲۱ میلادی، ۸۶ درصد تریاک جهان را تولید کرد.

بررسی های تلویزیون آشنا صدای امریکا نشان می دهد که در یک سال گذشته هنگامی که طالبان در افغانستان مسلط شدند، تشکیلات منظم نیروهای ویژه مبارزه با مواد مخدر به شمول کارمندان ملکی که شمار شان به ۳۰۰۰ نفر می رسید، از بین رفته است.

یک مقام عمدهٔ نظام جمهوریت پیشین می گوید که دراین میان نیروهای کشفی که امکانات شنود تماس‌ها میان قاچاقبران مواد مخدر را داشته و نیروهای ویژه که برای انجام عملیات های نظامی ماموریت داشتند، نیز از بین رفته است. او اشاره کرد که تعداد این سه قطعه ویژه نظامی در دوران جموریت حدود ۲۰۰۰ نفر بود.

مرکز عدلی و قضایی مبارزه با مواد مخدر نیز از میان رفت، هر چند که طالبان اعلام کردند که این مرکز را دوباره ایجاد کرد ه اند.

بربنیاد یافته های سازمان مل متحد، بیشتر از ۴۳ هزار هکتار زمین بیشتر درمقایسه با سال گذشته زیر کشت کوکنار رفته است.

مراکز درمان معتادان مواد مخدر

در نظام جمهوریت ۸۸ مرکز درمان در سراسر افغانستان برای معتادین وجود داشت که بربنیاد گفته های طالبان حدود نیمی از این مراکز به دلیل کمبود امکانات مالی و دارو بسته شدند.

هنگام که فصل نیشتر زدن کوکنار و برداشت حاصلات آن فرا رسید، رهبر طالبان حکم منع کشت کوکنار را در سوم اپریل سال روان میلادی صادر کرد و گفت که کشت مواد مخدر حرام است.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی این گروه که متن حکم رهبر طالبان را می خواند گفت: " کشت، تولید و فروش مواد مخدر در سراسر افغانستان به گونه مطلق منع گردیده است."

یک عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان می گویند: "طالبان به قول شان در مورد مبارزه با مواد مخدر در برابر جامعه جهانی عمل نخواهد کرد، زیرا کشته شدن ایمن الظواهری، رهبر القاعده، توسط طیاره بدون سرنشین امریکایی در ۳۱ ماه جولای در چند کیلومتری ساختمان ارگ افغانستان نشان داد که طالبان به وعده هایشان تعهد ندارند."

ذکریا ذکریا، عضو مجلس نمایندگان پیشین، می گوید" حکومت ها را مافیا می خرد، مافیای مواد مخدر چی شاخه خارجی و شاخه داخلی داخل نظام نفوذ کرده و طالب خودش جز مافیا مواد مخدر است. پول های ملل متحد را می گیرند، تولید مواد مخدر کاهش پیدا نمی کند، بلکه بیشتر می شود. بناً ملل متحد نباید پول خود را به اختیار طالبان قرار بدهد."


یک سال پس از تسلط طالبان در افغانستان شمار معتادانی که در بخش‌هایی از شهر کابل تجمع داشتند، کمتر شده است. هر چند طالبان در مواردی با بدرفتاری با معتادان به مواد مخدر برخورد کردند، شماری از شهروندان پایتخت از جمع آوری معتادان خرسند اند.

حشمت الله، باشنده شهر نو کابل، می گوید پس از روی کار آمدن طالبان پارک شهر نو در پایتخت از وجود معتادان پاکسازی شده است.

او افزود :" پارک شهر نو، سابق محل پودری‌ها بود ومردم اذیت می شد. تشکر از امارات که پودری ها را کم کردند و نظم آمده و مردم می توانند تفریح بیایند."

فریدون، باشنده دیگر شهر کابل که به پارک شهر نو آمده است، می گوید: "پودری ها را جمع آوری کرده اند. فضا آزاد است. می توانیم ورزش کنیم و فامیل های خود را بیاوریم. از امارات اسلامی خوش استیم که معتادین را جمع آوری کرده اند."

معینیت مبارزه با مواد مخدر وزارت داخله حکومت طالبان می گوید که نیروهای ویژه را برای مبارزه با مواد مخدر ایجاد کرده است که در کنار نیروهای پولیس توانسته است نزدیک به۱۸۰۰ تن را به اتهام فروش مواد مخدر به شمول نوشیدنی های الکولی بازداشت کنند و پرونده های آنان به نهاد های عدلی و قضایی که به تازگی ایجاد شده، فرستاده شده است.


عبدالحق آخند زاده ، معین مبارزه با مواد مخدر حکومت طالبان، شمار نیروهای ویژه مبارزه با مواد مخدر را ۷۰۰ نفر اعلام می کند که ۵۰۰ تن آنان در کابل و ۲۰۰ تن دیگر شان در زون های مختلف جابه جا شده اند.

آقای آخند زاده افزود:" در ۱۱ ماه گذشته، به کمک مجاهدین و مردم تقریبا ۲۳۰۰۰ معتاد جمع آوری شده و تداوی شده اند. الحمدالله بیشتر شان جور شده اند و به خانه های شان برگشته اند. معتادانی که صحت یاب شده اند دوباره معتاد نشده اند و الحمدالله یک دست آورد کلان بوده است."