شاهراه‌های افغانستان رو به خرابی است - سیگار

ایالات متحده تا کنون ۲.۸ میلیارد دالر بر زیربنای جاده ها در افغانستان مصرف کرده است

مفتش ویژۀ ایالات متحده برای بازسازی افغانستان یا سیگار با نشر گزارشی در مورد مصرف ۲.۸ میلیارد دالری امریکا بر زیربنای جاده‌ها در افغانستان گفته است که ۲۰ درصد جاده ها در افغانستان تخریب شده و ۸۰ درصد دیگر آن رو به وخامت است.

سیگار بر اساس تخمین های ادارۀ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی گزارش داده است که اگر جاده‌ها در افغانستان مراقبت و ترمیم نشود، نوسازی این زیربنا حدود ۸.۳ میلیارد دالر هزینه بر خواهد داشت.

در این گزارش گفته شده است که زیربنای بیشتر از نصف جاده‌ها در افغانستان حفظ و مراقبت درست نشده و هم اکنون به بازسازی فراتر از ترمیمات ساده نیاز دارد. در این گزارش تخریب پل‌ها در اثر شرایط اقلیمی یا فعالیت تخریبکارانۀ شورشیان به عنوان مثال‌هایی از آسیب بر زیربنای خطوط مواصلاتی برجسته شده است.

حکومت افغانستان گفته است که در دو ماه گذشته طالبان شمار زیاد زیربناهای حمل و نقل را تخریب کرده اند

ریاست جمهوری افغانستان نیز روز گذشته گفت که طالبان در دو ماه گذشته بیش از دو میلیارد افغانی به تاسیسات عامه و شخصی خسارت وارد کرده اند.

شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان گفت که در این مدت افزون بر تخریب ۵۳۰۵ منزل مسکونی و ۱۸۱۸ دکان و مرکز تجارتی، به شش پل، ۲۹۳ معبر، ۱۷۰ پلچک، ۱۲۳ کیلومتر سرک و ۲۰۳ دیوار استنادی نیز صدمه وارد شده است.

سیگار هشدار داده است که ناتوانی وزارت فواید عامۀ افغانستان در حفظ و مراقبت جاده ها، میلیاردها دالر سرمایه گذاری حکومت ایالات متحده را در معرض خطر هدر رفتن قرار داده است.

زیربنای اساسی حمل و نقل به همان پیمانه که زمینۀ انکشاف و حکومتداری را بهبود بخشیده است، به گزارش سیگار در صورت ویران شدن، حکومت مرکزی را تهدید به سقوط نیز خواهد کرد. سیگار استدلال کرده است که از بین رفتن شاهراه‌ها، دسترسی حکومت مرکزی را به تمام نقاط کشور محدود ساخته و از سوی دیگر به رشد تجارت و اقتصاد ضربۀ سنگین وارد می‌کند.

ایالات متحده بیش از ۲.۸ میلیارد دالر بر زیربنای جاده‌ها در افغانستان سرمایه گذاری کرده است

حفظ و مراقبت ضروری جاده‌ها در افغانستان بر اساس تخمین مقام‌های وزارت فواید عامه، سالانه ۱۰۰ میلیون دالر هزینه بر می‌دارد، اما سیگار از قول این مقام‌ها گزارش داده است که از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ فقط سالانه ۲۱.۳ میلیون دالر برای اینکار تخصیص یافته است.

در کنار مراقبت اندک، وضعیت نامساعد اقلیمی به ویژه سیلاب و برفکوچ و از همه خطرناکتر ماین‌های تعبیه شده در کنار جاده‌ها که اکثراً طالبان و سایر مخالفان مسلح دولت مسوول آن خوانده شده است، عوامل عمدۀ آسیب به زیربنای حیاتی خطوط مواصلاتی در افغانستان می باشد.

پس از فروپاشی رژیم طالبان در افغانستان در اثر تهاجم به رهبری ایالات متحده در سال ۲۰۰۱ تا کنون بیش از ۲۳۰۰ کیلومتر جاده در افغانستان ساخته شده است.