حکومت افغانستان: تصمیم ادغام مناطق قبایلی (فاتا) یکجانبه است

پارلمان پاکستان روز پنجشنبه این مسوده را تصویب کرد.

حکومت افغانستان تصمیم پارلمان پاکستان را در مورد مدغم‌سازی مناطق قبایلی (فاتا) با ایالت خیبر پشتونخوا "یک جانبه" خوانده و می‌گوید که در این مورد با مقام‌های افغان مشوره نشده است.

مناطق قبایلی (فاتا) در امتداد خط دیورند واقع است.

محمد یعقوب احمدزی، معین وزارت سرحدات و قبایل به رادیو آشنا – صدای امریکا گفت که بربنیاد موافقه‌ای هند بریتانیوی و افغانستان، هر تصمیم که در مورد این مناطق گرفته می‌شود، باید در مورد آن، با حکومت افغانستان مشوره شود.

آقای احمدزی گفت "این تصمیم پاکستان یک طرفه و یک جانبه بوده که حتی مورد قبول مردم همان منطقه که قبایل هفت اجنسی استند، هم نیست".

به گفته آقای احمدزی، تصمیم پارلمان پاکستان با مخالفت شماری از گروه‌های مطرح سیاسی پشتون در آن کشور، نیز مواجه شده است.

معین وزارت سرحدات و قبایل افغانستان گفت که وزارت خارجۀ این کشور به زودی در این مورد اعلامیه‌ای را نشر خواهد کرد.

بربنیاد مسوده‌ای که از سوی پارلمان پاکستان تصویب شده، مناطق قبایلی که "فاتا" نیز یاد می‌شود و تا اکنون به گونۀ فدرالی اداره می‌شد، شامل نظام حکومتی پاکستان می‌شود.

روز پنجشنبه (۳ جوزا) اسامبلۀ قومی پارلمان پاکستان در یک اقدام بی‌سابقه با ۲۲۹ رأی موافق و ۲۹ رأی مخالف، مسوده قانونی ادغام مناطق قبایلی "فاتا" را با ایالت خیبر پشتونخوا تائید کرد.

اکنون این مسوده به مشرانوجرگه پاکستان فرستاده می‌شود و اگر آنان این مسوده را تصویب کنند، جنبۀ عملی خواهد گرفت.

عمران خان، رهبر حزب تحریک انصاف پاکستان از تصویب این قانون، حمایت کرده است؛ اما حزب جمعیت علمای اسلام به رهبری مولانا فضل الرحمن و حزب عوامی ملی پشتونخوا به رهبری محمود خان اسکزی با مدغم سازی این مناطق با ایالت خیبرپشتونخوا مخالفت کردند و روز پنجشنبه در رأی دهی به این مسوده، سهم نگرفتند.

بربنیاد موافقه‌ای صورت گرفته میان حاکمان وقت هند بریتانوی و افغانستان، در امتداد خط دیورند هفت "قبایل اجنسی" در تنظیم امور خویش، باید تا اندازۀ مستقل باشند.

بربنیاد این موافقه، مناطق قبایلی "فاتا" منطقه آزاد خوانده می‌شود و حکومت با استفاده از نظام فدرالی این مناطق را اداره می‌کند که در امور داخلی خویش استقلال دارند.

حکومت افغانستان، در مورد خط دیورند با پاکستان اختلاف دارد و آنرا نمی‌پذیرد؛ اما پاکستان این خط را سرحد میان دو کشور می‌خواند و هرنوع بحث در این مورد را ختم شده می‌داند.