مقامات ولایت زابل گفته اند که به اساس ضرورت ها مرکز ولسوالی نوبهار آن ولایت را به جای دیگری انتقال داده اند. این درحالی است که طالبان ادعا می کنند ولسوالی نوبهار را تسخیر کرده اند.
با نزدیکتر شدن زمان خروج نیروهای خارجی و تداوم بحران سیاسی موجود در افغانستان، حملات پراگندۀ طالبان شکل منسجم تر و گروهی را اخیتار کرده است.
آگاهان امور این وضعیت را ضعف حکومت افغانستان، مداخلۀ خارجی ها و کمبود تجهیزات نظامی نیرو های امنیتی می دانند.
جاوید کوهستانی، تحلیلگر نظامی و سیاسی افغان می گوید که مجموع از اشتباهات و ضعف حکومت افغانستان به طالبان فرصت داده از وضیعت پیش آمده به نفع خود استفاده کنند و از جانبی هم پاکستان بتواند کلید حل مسایل افغانستان را در دست گیرد.
آقای کوهستانی می گوید "متاسفانه انتخاب نادرست قبلی حکومت افغانستان، فشار بر نیروهای بین المللی به خاطر قطع عملیات های ویژه، فشار واردکردن برای جلوگیری از فعالیت نیرو های افغان و هماهنگی آنان با نیروهای خارجی در جریان این عملیات، رهایی زندانیان طالبان بدون پیگرد عدلی وقضایی و بی تفاوتی مسولین امنیتی و اعلام تقویم نهایی خروج نیروهای خارجی از افغانستان، زمینه سازی تشدید حملات طالبان شده است."
اظهارات این کارشناس سیاسی در حال بیان می شود که در تازه ترین موارد، خبر های ضد و نقیض از سقوط ولسوالی دواب ولایت نورستان پخش شده است و نظر به گفته های مقامات، درآن حمله گروهی سه صد و پنجاه طالب مسلح که رهبرى آنان را بنا بر گفته مقامات افغان، دواطبان پاکستانى برعهده داشتتد، با قواى افغان درگير بودند.
در هیمن حال مقامات و باشنده گان ولایت لوگرمی گویند که اخیرا حملات و فعالیت های مخالفین مسلح در آن ولایت افزایش یافته است. در حملۀ شورشیان بر ولسوالی ازر ولایت لوگر، کم از کم ٧٠٠ جنگجوی مسلح شرکت داشت.
آقای کوهستانی همچنان می گوید شکی نیست که گروه طالبان بیشتر از هر وقت دیگر منسجم تر شده اند زیرا تا زمانی که نیروهای بین المللی در افغانستان فعالیت های محاربوی داشتند، استخبارات آنان تا حدی فعال بودند و هماهنگی وسیعی بین نیروهای خارجی و افغان وجود داشت، طالبان دست به حملات انتحاری و انفرادی چریکی کوچک می زدند. اما با رهایی زندانیان طالب، قطع و یا هم جلوگیری از کمک های خارجی به نیروهای افغان، مخالفین جسارت پیدا کرده اند تا به طور منظم به حملات بپردازند.
در همین حال، مسئولان ولایت فاریاب نیز از تشدید حملات مخالفین درآن ولایت خبرداده بودند.
بر اساس گزارش ها، گروه طالبان استادان مرکز اکادمی پولیس ولایت هرات نیر مورد حمله قرارگرفت.
چندی قبل، وزارت دفاع افغانستان نیز گفته بود که مخالفان مسلح فشار و حملات خود را در چهارده ولایت افغانستان تشدید بخشیده اند.
جنرل عتیق الله امرخیل، آگاه امور نظامی می گوید طالبان مسلح با استفاده از جنجالهای انتخاباتی تلاش دارند تا با ناامن سازی برخی از ولایات، کابل را تحت فشار قرار دهند.
او گفت " انتخابات افغانستان به چالش کشیده شده است، دولت وجود ندارد و کاندیدان، حالتی را که باید مطابق قانون و مقرارت صورت می گرفت، از آن عدول کردند و این امر باعث شده است تا اوضاع موجود بدتر شود."
احمدشاه وردک یک تحلیلگر دیگر نظامی افغان می گوید هر چند طالبان تلاش می ورزند تا با راه اندازی حملات گروهی، درگیری های سه دهه قبل ( به ویژه در جلال آباد) را تکرار کند اما افغانستان دیگر به دهه ٨٠ برنخواهد گشت.
آقای وردک میگوید " ناآرامی های رو به افزایش از اوضاع کنونی سیاسی افغانستان منشأ می گیرد. سیاسیون همیشه نقش رهبری کنندۀ یک کشور را بازی می کنند. اردو هیچگاهی از هم نخواهد پاشید و موضع خود را به کسی واگذار نخواهد کرد مگر اینکه سیاسیون اشتباه کنند و دست به جنایت بزنند. امیدوارم که تجارب اشتباه آمیز دهۀ هفتاد دوباره تکرار نشود."
مقامات افغان و شماری از تحلیلگران گفته اند که طالبان با موجودیت جنگجویان خارجی به ویژه پاکستانی ها توانسته اند تا حملات گروهی را در این اواخر راه اندازی کنند. سوال اینجا است که چرا جامعه بین المللی از این واقعیت چشم پوشی می کنند؟
شماری از تحلیلگران افغان به این باورند که پاکستان بدون اینکه از خود شواهدی باقی بماند در عقب پرنده مدیریت چنین حملات را رهبری می کند. به نظر این کارشناسان، پاکستان متحد استراتیژیک برخی کشورها غربی است که نمی خواهند با اسلام آباد، روابط شان را تیره گردد، زیرا به نظر شماری از کشور ها غربی، پاکستان نسبت به افغانستان از اهمیت بیشتر برای شان، برخوردار است.