احتمال کودتا بعد از سال 2014 در افغانستان؟

عدۀ از کارشناسان گمانه زنی می کنند که خروج عساکر جنگی قوای بین المللی افغانستان را به جنگ داخلی خواهند کشاند و یا افراد مربوط به گروه های مسلح و جابجا شده در قوای نظامی آن کودتای را علیه حکومت برپاه خواهند کرد.

دیکستر فیلکنس در یک مقالۀ نشریۀ نیویارکر نگاشته است که امکان تکرار دوبارۀ جنگ های داخلی و یا هم کودتا به مانند دوران حکومت نجیب الله می رود.

آقای فیلکنس در رابطه به زد و بند های سیاسی قبل از خروج نیرو های خارجی می نویسد زمانی که جنرال بسم الله محمدی به صفت لوی درستیز وزارت دفاع افغانستان ایفای وظیفه می کرد، شماری از سمت های کلیدی این وزارت را به تاجک ها و عناصر غیر پشتون سپرده بود.

نویسنده می افزاید که حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان، جنرال بسم الله محمدی را که وابسطه به حزب جمعیت اسلامی میباشد، از بیم پُر ساختن ارتش افغانستان از افراد وابسته به حزب او، بسم الله خان را وزیر وزارت داخله ساخت.

در مطلب نیویارکر آمده است که جنرال بسم الله محمدی در سمت جدیدش هم به تقرر افراد غیر پشتون در نیرو های امنیتی افغانستان به ویژه در مناطق شمالی ادامه داده است. به عقیدۀ نویسنده، در صورتی که حامد کرزی پس از خروج نیرو های خارجی از آن کشور با طالبان سازش کند، احتمال این که جناح های مخالف غیر پشتون دست به یک کودتای نظامی بزنند، موجود می باشد.

جنرال شهنوار تنی، وزیر دفاع پیشین افغانستان و طراح یک کودتای نظامی، به صدای گفت که ارتش افغانستان از لحاظ ساختار ملی نیست، بناً امکان کودتا نیز رد شده نمی تواند.

اما صفت الله صحاف ساپی، از مرکز رسانه های حکومت افغانستان می گوید که با وجود پیش رو بودن روز های دشوار برای افغانستان، افغان ها نسبت به تجربه های تلخ گذشته مانع ایجاد هرگونه آشوب خواهند شد.

حضرت عمر زاخیلوال، وزیر مالیۀ افغانستان نیز در نشستی در رابطه به نگرانی های بعد از خروج نیرو های جنگی خارجی از افغانستان گفته است در حالی که از یک ‌سو مخالفان مسلح دولت افغانستان با انجام حمله‌های دهشت افگنی، در تلاش ایجاد تشویش میان مردم افغانستان و کشورهای کمک‌ کننده به افغانستان اند، از جانبی هم برخی سیاستمداران، به دلایل سیاسی، در صدد نگران ساختن مردم از آیندۀ ‌شان می ‌باشند.

لیزا کورتیس، تحلیلگر ارشد از نهاد پژوهشتی هرتیج فوندیشن در واشنگتن به این عقیده است که باوجود خروج نیرو های جنگی ایالات متحده، واشنگتن اشتباهات گذشته را در مورد افغانستان تکرار نخواهد کرد.

این پژوهشگر امور افغانستان پاکستان می گوید که "ایالات متحده که در افغانستان و در منطقه منافع مهم امنیتی دارد، اجازه نخواهد داد که آن کشو بار دیگر به لانۀ دهشت افگنان مبدل گردد."

لیزا کورتیس می گوید در صورتی که هرج و مرجی هم در افغانستان موج زند، ایالات متحده از جانبی پشتیبانی خواهد کرد که با گروه های دهشت افگن مخالفت داشته باشد.