زنان افغان: در روند صلح با طالبان معامله گری نباشد

زنان، در زمان حاکمیت طالبان، حق کار کردن در ادارات، حق تحصیل در مکتب، و معاشرت اجتماعی بیرون از خانه بدون حضور مرد محرم شان را نداشتند.

نمایندگان طالبان در مراسم گشایش دفتر این گروه در دوحه قطر اعلام کردند وجیبه دینی آنها آزادی افغانستان از اشغال می باشد و در ضمن مذاکره برای بهتر ساختن روابط با کشورهای دنیا، یافتن راه حل صلح آمیزی که به خاتمه اشغال افغانستان منتج شود.

اما طالبان با کارنامه تلخی که از برخوردشان در قبال آزادی فعالیت اجتماعی زنان داشته اند، اکنون با جدی شدن روند مصالحه با طالبان نگرانی جدی زنان را درقبال وضعیت آینده شان در پی داشته است.

آمنه مستقیم ، رئیس ائتلاف زنان افغان علیه فساد اداری، می گوید که او به حیث یک زن افغان و مادری که سال ها در جنگ به سر برده است، باورمند صلح می باشد اما اگر با صلح معامله گری سیاسی صورت بگیرد، باور ندارد.

خانم مستقیم می گوید وی از مصالحه با طالبان خوشبین نیست اما فکر می کند اگر طالبان نیازمند صلح اند، پس به چه دلیل مردم افغانستان هر روز شاهد انفجار و انتحار استند.

این فعال حقوق زنان می گوید اگر طالبان نیازمند به صلح اند باید شراکت زنان افغانستان را در دفتر خود حتمی سهیم سازد و نظرات آنان را با خود داشته باشد.

آزمون زنان شاغل

عابده هما عزیزی، بنیان گذار موسسه ابتکار پیشرفت زنان و مسئول زنان در اتحادیه جوانان افغانستان است. او می گوید با گشایش دفتر طالبان در قطر، زنان افغان با چالش ها و بحران تازه ای مواجه خواهند شد.

خانم عزیزی می گوید اگر حضور طالبان با تجریه های دور گذشته آنان همراه باشد، پس زنانی که نان آور و زنانی که کودکان یتیم خود را سرپرستی می کنند، با مشکلات متعددی رو به رو خواهند شد."

در زمان رژیم طالبان، زنان در شرایط خفقانی زندگی می کردند. آنها حق کار کردن در ادارات، حق تحصیل در مکتب، و معاشرت اجتماعی بیرون از خانه بدون حضور مرد محرم شان را نداشتند.

با شکست طالبان، طی 12 سال گذشته، زنان افغان در عرصه های مختلف جامعه و سیاست حضور داشته اند و از رشد کمی وکیفی برخوردار شده اند.

نگرانی فعالین زنان افغان از روند مصالحه با طالبان درحالی است که در ترکیب شورای عالی صلح افغانستان که مرجع مذاکره کنده صلح حکومت افغانستان با طالبان است، حتی یک عضو زن نیست.