بسیاری از مامورین دولتی و غیر دولتی و سایر افغان های که در سفر های رسمی و یا دوره های آموزشی به ایالات متحده امریکا سفر میکنند و پس از ختم ماموریت و دوره های آموزشی به کشورشان بر نمی گردند، میگویند که در ابتدا با مشکلاتی زیاد مواجه میشوند.
این پناجویان از نبود سیستم بانکی، ندانستن زبان، نداشتن بیمه صحی، وسایر اسناد قانونی برای زندگی شکایت میکنند.
امین نیکزاد جوان افغانی که تازه به امریکا آمده میگوید برای پناهجویان تازه وارد شده به ایالات متحده که اسناد قانونی ندارند، زندگی دشوار است. او در قدم نخست به مشکل مکان بود و باش اشاره میکند و میگوید که کرایه خانه خیلی گزاف است.
نیکزاد میگوید برای افرادیکه اسناد قانونی ندارند، خانه و مکان بود و باش برای شان داده نمی شود. زیرا در قدم نخست آنان از حساب بانکی و اسناد قانونی برای کرایه دادن خانه می پرسند.
نیکزاد همچنان به بیمه صحی اشاره میکند و میگوید در صورت نداشتن بیمۀ صحی باید پول گزافی را بپردازند.
اجمل جوانی است که به تازگی ها وارد ایالات متحده امریکا گردیده است. او میگوید که افغان ها در مجموع با یک توقع بلند به امریکا می آیند. به گفته اجمل افرادی که به امریکا میایند به این مفکوره استند که با رسیدن به امریکا همه چیز و همه امکانات بهتر زندگی در دسترس شان قرار میگیرد و آنان برای رسیدن به آرزو های شان به این کشور سفر می کنند. ولی اجمل که بعد تلاش زیاد به امریکا رسیده، در کنار سایر مشکلات از مشکل زبان و کار حرف میزند.
او میگوید افرادیکه به امریکا میایند، زبان انگلیسی را به شکل درست نمیدانند و این خود در پیدا کردن کار مناسب اثر گزار است. کار خوب که نباشد، بیمه صحی هم نمیتوان داشت و در صورت بیماری، بل های گزافی را برای پرداخت دریافت خواهند کرد.
با این همه مشکلات، افغان ها تلاش دارند در ایالات متحده باقی بمانند. زیرا به گفته آنان امنیت و ثبات سیاسی در افغانستان تضمین نیست. و شرایط زندگی در افغانستان بسیار دشوارتر است.
اجمل میگوید که وی به خاطر آینده اش تلاش میکند با همه این دشواری ها در امریکا دست و پنجه نرم کند تا بعد ها بتواند زندگی آرام و بدون دغه دغه داشته باشد.
دیپلومات ها
اکثر دیپلومات های افغان نیز بعد از ختم ماموریت کاری شان، به کشورشان بر نمی گردند.
یکتن از دیپلومات های افغان که نخواست نامش افشا شود میگوید که اکثر دیپلومات ها به خاطر آینده خانواده و کودکان شان که در شرایط زندگی در امریکا عادت کرده اند و برای شان مشکل است تا در فضای ناامن و دشواری های زندگی افغانستان برگردند، به کشور شان برنمی گردند.
این دیپلومات میگوید اگر چه والدین به خاطر حب وطن که در قلب شان است علاقه دارند که به کشور برگردند اما کودکان شان که یک مدت زمان را در امریکا سپری کرده و با محیط و شرایط زندگی امریکا عادت کرده اند دیگر مایل نیستند که به افغانستان برگردند. زیرا سهولت ها در بخش تعلیم و تربیه، صحت و سایر بخش های زندگی در امریکا در مقایسه با افغانستان بسیار زیاد است. از این رو، با وجود مشکلات، والدین بخاطر آینده فرزندان شان به بودن در امریکا تصمیم میگیرند.
این دیپلومات افغان به مشکل پرداخت فیس گزاف آموزش اطفالش در نهاد های آموزشی اشاره میکند و میگوید، امکان ندارد که یک نفر بتواند تمام مصارف خانواده را بپردازد. به گفته وی در امریکا بیشتر دانشجویان برای پرداخت فیس کالج و پوهنتون ناچار اند در کنار درس، کار هم کنند.
این در حالیست که سالانه به صد ها افغان از طریق راه های قاچاق که به قیمت جان شان تمام میشود، به خاطر ناامنی ها و شرایط دشوار افغانستان راهی کشور های غربی می شوند.