سازمان عفو بینالملل از گروه طالبان خواسته است تا اجمل حقیقی و همکارانش را که روز گذشته به اتهام توهین به مقدسات بازداشت شده اند، فوراً رها کند.
سمیرا حمیدی، کارمند بخش جنوب آسیا در سازمان عفو بینالملل روز چهارشنبه هشتم جون (۱۸ جوزا) گفت: "بازداشت مستبدانۀ حقیقی و همکارانش و مجبور ساختن آنان به پوزش طلبی به خاطر اینکه مقامهای طالبان از ویدیو این یوتیوبران خوش شان نیامده بود، حملۀ آشکار به حق آزادی بیان است. طالبان باید فوراً و بدون قید و شرط این یوتیوبران را رها کرده و به سانسور کسانی پایان ببخشند که میخواهند آزادانه اندیشۀ خود را بیان کنند."
ادارۀ استخبارات طالبان روز دوشنبه ویدیویی را نشر کرد که در آن حقیقی "به ترویج فحشا و توهین به آیات قرآن" اعتراف میکند. در این ویدیو دیده می شود که به دستان حقیقی و دو همکارش دست بند زده شده و لباس مخصوص زندانیان را به تن دارند.
چندی پیش از چینل یویتوب آقای حقیقی ویدیویی نشر شد که در آن یکی از همکارانش، غلام سخی، که ادعا میشود در گذشته به مخدرات معتاد بوده و اکنون هم از "بیماری روانی" رنج میبرد، ظاهراً آیاتی از قرآن را به گونۀ آهنگ خوانده و همزمان رقص میکند.
دو روز پس از آن، اجمل حقیقی و غلام سخی در یک ویدیوی دیگر ظاهر شده و ضمن عذرخواهی از کردار همکارش، این عمل او را اشتباه خوانده و گفته بود که "این اشتباه بار دیگر صورت نخواهد گرفت."
در پی بازداشت این یوتیوبران افغان و اعترافات آنان، خانم حمیدی گفته است: "این رویداد مثال کلاسیک است که طالبان چگونه با بازداشتهای مستبدانه و اعترافات جبری، فضای ترس را در افغانستان ایجاد میکنند تا مردم را مجبور به سکوت کنند."
خانم حمیدی گفته است که طالبان پس از مسلط شدن بر افغانستان، با استفاده از ارعاب، آزار و خشونت، هر آنکسی را سرکوب کرده است که از حقوق بشر یا ارزشهای معاصر دفاع کرده اند، به ویژه مدافعان حقوق بشر، فعالان زن، خبرنگاران و اعضای نهادهای اکادمیک. او گفته است که طالبان باید بر اساس قوانین بشری بینالمللی، بدون هر گونه تبعیض به حق آزادی بیان هر فرد احترام بگذارند.
با اینحال، ریاست استخبارات طالبان با نشر پیامی در تویتر گفته است: "هیچ فردی اجازه ندارد که در حاکمیت نظام اسلامی به آیتهای قرآن، احادیث نبوی و مقدسات اسلامی توهین کند یا آن را مورد استهزا قرار دهد. کسانیکه اخیراً آیات مبارکه قرآن را مورد توهین و تمسخر قرار داده بودند؛ بازداشت شدند."
اجمل حقیقی که قبلاً مودل و طراح لباس بود، از چندی به اینسو با تولید برنامههای اجتماعی در یوتیوب فعالیت دارد.
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی پس از پخش ویدیویی به قول استخبارات طالبان "اعترافات حقیقی" گفته اند که طالبان از آنان به زور اعتراف گرفته اند. برخی کاربران گفته اند که این یوتیوبران افغان از سوی طالبان شکنجه شده اند.
پیش از این، طالبان ویدیوی اعترافات شماری از فعالان زنان بازداشت شده را نیز نشر کرده بودند که واکنشهای فراوانی را در پی داشت و کاربران در شبکههای اجتماعی استدلال کرده بودند که اعترافات این زنان و دختران افغان زیر فشار و اجباری بوده است.
سازمان عفو بینالملل گفته است که از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ به اینسو، موارد متعدد از بازداشتهای مستبدانۀ طالبان و در پی آن اعترافات جبری بازداشت شدگان را مستند سازی کرده است که به گفتۀ این نهاد هدف آن سرکوب دگراندیشان و بازداشتن مردم از بیان اندیشه و دیدگاه شان است.