عفو بین‌الملل به طالبان: ژولیا پارسی و سایر فعالان در بند را فوراً آزاد کنید

Zholia Parsi

سازمان عفو بین‌الملل با نگرانی از بازداشت‌های خودسرانه و غیرقانونی فعالان و منتقدان طالبان، خواستار آزادی ژولیا پارسی و سایر فعالان از زندان حکومت طالبان شده است.

این سازمان ناوقت جمعه ۲۹ سپتمبر (هفتم میزان) با نشر اعلامیه‌ای در شبکه اجتماعی ایکس گفته است که به شدت نگران بازداشت خودسرانه ژولیا پارسی، معترض حقوق زنان، توسط طالبان است.

عفو بین‌الملل در اعلامیه خطاب به حکومت طالبان تاکید کرده است: "فوراً و بدون قید و شرط ژولیا و سایر فعالان در بازداشت خود را آزاد کنید و فوراً تمام بازداشت‌های خودسرانه، غیرقانونی و ناپدید شدن اجباری فعالان، خبرنگاران و صداهای منتقد را متوقف کنید".

همچنان این سازمان با اشاره به اینکه نقض فاحش حقوق بشر توسط طالبان که طبق قوانین بین‌المللی، از جمله جنایت علیه بشریت در مورد آزار و اذیت جنسی، برابری می‌کند، گفته است که عفو بین‌الملل درخواست خود را برای ایجاد یک مکانیزم مستقل بین‌المللی حسابده برای پاسخگویی مسوولان نقض فاحش حقوق بشر تکرار می‌کند.

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ شورای حقوق بشر برای افغانستان نیز از بازداشت فعالان حقوق زن نگرانی کرده است.

او در شبکۀ ایکس نگاشته است: "من با نگرانی جدی از بازداشت خودسرانه زنان مدافع حقوق بشر، ژولیا پارسی و ندا پروانی و اعضای خانواده‌هایشان، بی‌درنگ از طالبان می‌خواهم که فوراً و بدون قید و شرط آنها را آزاد کنند و همچنین امنیت و رفاه آنها را در افغانستان تضمین کنند".

بنا به ادعای برخی از نهادهای حامی حقوق زنان، نیروهای امنیتی طالبان به تاریخ ۱۹ سپتمبر (۲۸ سنبله) ندا پروانی، همسر و یک پسر چهار ساله اش را در خیرخانه از مربوطات ناحیه یازدهم شهر کابل بازداشت کردند و به یک مکان نامعلوم بردند.

یک هفته پس از نشر خبر بازداشت ندا پروانی توسط طالبان، فعالان مدافع حقوق زنان در افغانستان و نزدیکان خانم ژولیا پارسی، فعال شناخته شده حقوق زنان از بازداشت او و پسرش توسط استخبارات طالبان خبر دادند.

نزدیکان پارسی در صحبت با صدای امریکا گفتند که این فعال حقوق زنان، روز چهارشنبه ۲۷ سپتمبر (پنجم میزان) در ساحهٔ قلعه فتح‌الله شهر کابل بازداشت شده است.

مریم معروف آروین، رییس جنبش شنبه‌های ارغوانی به صدای امریکا گفت که طالبان طی روزهای اخیر بازداشت فعالان حقوق زن و زنان معترض در افغانستان شدت بخشیده اند.

این در حالی است که دفتر معاونت ملل متحد برای افغانستان یا یوناما روز جمعه ۲۹ سپتمبر (هفتم میزان) تایید کرد که دو فعال زن و اعضای خانوادهٔ آنان در افغانستان بازداشت شده اند و این بازداشت را ''عمیقاً نگران کننده'' توصیف کرد.

یوناما با نشر اعلامیه‌ای گفته است که ندا پروانی و ژولیا پارسی از ۱۰ روز به اینسو در توقیف به سر می‌برند. این دفتر سیاسی ملل متحد از مقامات طالبان خواست تا به آنان اجازهٔ دسترسی به خدمات حقوقی و صحی را بدهند.

در اعلامیهٔ یوناما آمده است که "بازداشت‌ها و توقیف‌های دوامدار افراد فقط به دلیل استفاده از حقوق‌شان برای آزادی بیان و عقیده، عمیقاً نگران‌کننده و بر خلاف تعهدات بین‌المللی حقوق بشری افغانستان است."

یوناما از حکومت طالبان افغانستان خواسته است تا توقیف‌ها و بازداشت‌های خودسرانه را متوقف کند و اطمینان دهند که همه بازداشت شدگان به خانواده، وکلا و مواظبت‌‌های مورد نیاز دسترسی پیدا می‌کند و آنان از حقوق خود در محکمه عادلانه برخوردار می‌شوند.

در همین حال، جمعی از مدافعان حقوق بشر و معترضین افغان مقیم پاکستان به بازداشت ژولیا پارسی، مسوول جنبش حرکت خود جوش زنان معترض و ندا پروانی فعال حقوق زن و سایر فعالین که الی اکنون در زندان طالبان بسر می‌برند، واکنش نشان داده و اعتراض کردند.

آنان روز جمعه در همایش اعتراضی در اسلام‌آباد شعار" ژولیا تنها نیست ما همه ژولیا هستیم" را سر دادند. معترضان خواستار رهایی فعالان حقوق زن، به ویژه ژولیا پارسی و ندا پروانی از بند طالبان شدند.

مقامات طالبان تا حالا در مورد بازداشت این دو فعال حقوق زن و همچنان اعلامیه‌های یوناما و عفو بین‌الملل چیزی نگفته اند.

پس از آنکه طالبان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، محدودیت‌های روزافزون را بر زنان و دختران در سراسر آن کشور وضع کرده اند.

منع آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، منع تحصیل زنان و دختران در دانشگاه‌ها و موسسات تحصیلات عالی، منع کار زنان در ادارات دولتی و سازمان‌های غیرحکومتی داخلی و خارجی به شمول دفاتر ملل متحد، ممانعت بر رفتن به حمام، پارک‌های تفریحی، ورزشگاه‌ها و بستن آرایشگاه‌های زنانه بخشی از محدودیت‌هایی اند که طالبان بر زنان و دختران اعمال کرده اند.