سازمان عفو بینالملل گفته است که برخورد طالبان با معترضان صلح آمیز و خبرنگاران در افغانستان، به شمول فیرهای هوایی به هدف متفرق کردن معترضان و لت و کوب آنان توسط کیبل و شلاق در تناقض با تعهدات آن گروه قرار دارد.
سمیرا حمیدی، یکی از فعالان سازمان عفو بینالملل در بخش جنوب آسیا گفته است: "طالبان همواره اصرار ورزیده اند که حقوق بشر را احترام میکنند، با این حال، این ادعاها در تناقض کامل با آنچه است که در شهرها در سرتاسر افغانستان میبینیم و میشنویم."
بر اساس گزارش رسانهها، در دو روز گذشته تظاهرات صلح آمیز در کابل، بدخشان و هرات توسط طالبان از هم پاشیده شده و بنا بر برخی گزارشها شماری از زنان معترض توسط طالبان شلاق کاری شده اند.
خانم حمیدی گفته است که افغانهایی که به خیابانها بر آمده و اعتراض میکنند، به ویژه زنان "در مورد آینده، ارعاب، آزار و اذیت و خشونت" هراسان اند. به گفتۀ خانم حمیدی چندین خبرنگاری که برای پوشش این اعتراضات رفته بوند، بازداشت و لت و کوب شده و وسایل آنان ضبط شده است.
عفو بینالملل گفته است که ویدیوهای تظاهرات را که در آن طالبان برای متفرق کردن معترضان میکوشند مستقلانه تایید کرده است. این نهاد مدافع حقوق بشر همچنین گفته است که خبرنگاران طلوع، آریانا و اطلاعات روز توسط طالبان لت و کوب و بازداشت شده اند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان در واکنش به تظاهرات مردم در افغانستان گفت که این تظاهرات به معنی "آشوب" و معترضان "آشوبگر" اند.
آقای مجاهد روز سه شنبه هفتم سپتمبر (۱۶ سنبله) در یک کنفرانس خبری با اشاره به تظاهرات همان روز در کابل گفت: "تظاهرات تا حال صبغۀ قانونی ندارد، هرکس اگر تظاهرات میکند به معنای آشوب است."
سازمان عفو بینالملل از طالبان خواسته است تا از تنش کاسته و به مردم اجازه دهند که حق اساسی تجمعات و تظاهرات صلح آمیز را تمثیل کنند. این نهاد همچنان گفته است که باید به خبرنگاران اجازه داده شود تا بدون ترس از خشونت به پوشش تظاهرات بپردازند.
در همین حال ایالات متحده و شماری از کشورهای غربی گفته اند که کردارهای طالبان را در خصوص تعهدات شان به ویژه در زمینۀ احترام به حقوق بشر، آزادی بیان و حقوق زنان و دختران به دقت زیر نظر دارند.
سازمان عفو بینالملل از جامعۀ جهانی خواسته است تا تمام ابزار نفوذ را به کار بسته و از حقوق اساسی بشری مردم افغانستان حفاظت کند.