سرمنشی ملل متحد روز سه شنبه ۲۲ فبروری (سوم حوت) گفت که جهان "در سالهای اخیر با "بزرگترین بحران صلح و امنیت" مواجه بوده است.
این اظهارات انتونیو گوتیرش یک روز پس از آن بیان شد که ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، مناطق جدایی طلب روسیزبان—دونتسک و لوهانسک— واقع در شرق اوکراین را به عنوان دولتهای مستقل به رسمیت شناخت.
این اقدام نه تنها با انتقاد شدید کشورهای غربی مواجه شده است، بلکه امریکا، متحدین و شرکای واشنگتن یکی پیدیگر بر روسیه و مناطق جدایی طلب شرق اوکراین تعزیرات وضع کردند.
آقای گوتیرش همچنین روسیه را متهم به تخطی از تمامیت ارضی اوکراین کرد و تاکید کرد که مسکو از مفهوم حفظ صلح، به انحراف رفته است.
سرمنشی ملل متحد به خبرنگاران همچنین گفت که به دست آوردهای قوای حافظ صلح ملل متحد افتخار میکند.
اما این عالیترین مقام ملل متحد با اشاره با عملکرد روسیه در اوکراین گفت که زمانیکه یک کشور بدون توافق یک کشور دیگر وارد قلمرو آن میشود، "آنها قوای صلح غیر جانبدار نیستند. آنها به طور قطعی قوای حافظ صلح نیستند."
این اظهارات سرمنشی ملل متحد پس از آن بیان شد که روسیه اعلام کرد تا برای تامین صلح در مناطق جدایی طلب اوکراین —دونتسک و لوهانسک—قوای خود را اعزام میکند.
خبرگزاری اسوشیتدپرس از قول آقای گوتیرش گزارش داده است که اقدامات یکجانبهٔ روسیه نه تنها در "تضاد" با منشور سازمان ملل متحد قرار دارد، بلکه ضربهٔ مهلک به توافق مینسک است، توافقی که هدف آن اعادهٔ صلح در شرق اوکراین است.
این مقام ارشد ملل متحد خواهان آتشبس فوری، کاهش تنش "خویشتنداری و برهان"و خواهان توقف اقدامات و اظهاراتی شد که "میتواند این وضعیت خطرناک را از لبهٔ پرتگاه بیرون کند".
آقای گوتیرش از جامعه بینالمللی خواست تا به طور واقعی "برای نجات مردم اوکراین و فراتر از آن از بلای جنگ" بدون خونریزی بیشتر گردهم جمع شوند.
سرمنشی این سازمان بار دیگر تاکید کرد که دفاتر ملل متحد در صدد راه حال مسالمتآمیز برای حل بحران میان روسیه و اوکراین است.
لغو ملاقات وزیران خارجهٔ امریکا و روسیه
انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ امریکا، روز سه شنبه ۲۲ فبروری (سوم حوت) گفت که پلان ملاقاتاش را با سرگی لارروف، وزیر خارجهٔ روسیه که قرار بود در هفتهٔ جاری در ژینو صورت بگیرد به دلیلی لغو کرده است که روسیه مناطق جدایی طلب اوکراین را به رسمیت شناخته است.
آقای بلینکن به خبرنگاران گفت که اقدامات روسیه نشان داد که مسکو به راه حل دپلوماتیک جدی نیست. در نتیجه او تصمیم گرفت تا ملاقات خود را با همتای روسیاش لغو کند.
این دپلومات ارشد امریکا اظهارات رییس جمهور بایدن را تکرار کرد و گفت که تصمیم رییس جمهور پوتین مبنی بر به رسمیت شناختن منطقهٔ دنباس اوکراین، تخطی از قوانین بینالمللی است.
آقای بلینکن همچنین گفت که استقرار قوای روسیه در منطقهٔ دنباس به مثابهٔ آغاز تجاوز به اوکراین پنداشته میشود.
با آنهم، این مقام ارشد ایالات متحده ابراز امیدواری کرد تا بحران به وجود آمده از طریق دپلوماسی حل و فصل شود، اما گفت که در شرایط کنونی ملاقاتاش با وزیر خارجهٔ روسیه، موثر واقع نخواهد شد.