بنفشه یعقوبی مدافع حقوق معلولان بورسیه 'مارکا بریستو' را دریافت کرد

دیدبان حقوق بشر می‌گوید که بنفشه یعقوبی، مدافع حقوق افراد دارای معلولیت در افغانستان، در سال ۲۰۲۲ بورسیه "مارکا بریستو" این سازمان را برای رهبری شجاعانه حقوق معلولان دریافت کرده است.

دیدبان حقوق بشر امروز پنجشنبه هشتم سپتمبر (۱۷ سنبله) با نشر اعلامیه‌ای گفت که این عضو کمیسیون حقوق بشر افغانستان، هنگامی که طالبان در اگست ۲۰۲۱ دوباره بر افغانستان مسلط شدند، مجبور به فرار از آن کشور شد و اکنون در بریتانیا به سر می‌برد.

شانتا راو باریگا، مدیر حقوق معلولان در دیدبان حقوق بشر، گفته است که خانم یعقوبی از نزدیک تجربه کرد که فرار اضطراری یک نابینا و پناه گرفتن بدون هیچ کمکی، چگونه است.

خانم راو باریگا گفته است: "او همچنان از افغان‌های دارای معلولیت دفاع می‌کند تا دیگر در واکنش‌های بشردوستانه فکری بعدی نداشته باشند و با وجود حکومت طالبان، او از مبارزۀ خود برای حق دختران معلول افغان برای رفتن به مکتب دست برنداشته است".

به گفتۀ دیدبان حقوق بشر، این سازمان در اوایل سال ۲۰۲۲ و در جریان بررسی سازمان ملل متحد در مورد تعهدات افغانستان تحت معاهده حقوق معلولان ملل متحد، همکاری با یعقوبی را آغاز کرده است.

دیدبان حقوق بشر گفته است که یعقوبی اکنون در "تبعید" به دفاع از حقوق افراد دارای معلولیت در افغانستان ادامه می‌دهد، "زیرا او می ترسد که پس از بازگشت طالبان با تبعیض بیشتری روبرو شوند."

بر اساس معلومات این سازمان، وضعیت سیاسی موجود در افغانستان، عدم دسترسی افراد دارای معلولیت را به حقوق شان در این کشور تشدید کرده است، کشوری که به دلیل چندین دهه جنگ یکی از بزرگترین جمعیت سرانه افراد دارای معلولیت در جهان را دارد.

بنفشه یعقوبی گفته است که می‌خواهد از بورسیه دیدبان حقوق بشر به عنوان راهی برای حمایت از افراد دارای معلولیت در سراسر جهان، به ویژه کسانی که در درگیری‌ها زندگی می‌کنند و احساس نامریی‌بودن می‌کنند، استفاده کند.

او گفته است: "من از دید‌بان حقوق بشر سپاسگزارم که مرا برای این افتخار معتبر انتخاب کرد و بسیار سخت تلاش خواهم کرد تا مطمین شوم افراد دارای معلولیت، به ‌ویژه دختران دارای معلولیت دیده و شنیده شوند".

بنفشه یعقوبی که نابنیا است، سال‌ها وکیل مدافع حقوق زنانی بود با خشونت مواجه بودند و در سال ۲۰۰۸، او سازمان ره‌یاب را برای ارایه آموزش و توانبخشی برای کودکان دارای ناتوانی بینایی در افغانستان تاسیس کرد و روزانه یک برنامه تلویزیونی زنده را برای افزایش آگاهی در مورد حقوق معلولیت میزبانی کرد.

همچنان خانم یعقوبی، در دورۀ حکومت اشرف غنی، به عنوان کمیشنر کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گماشته شد که به گفتۀ دیدبان حقوق بشر در شکل دادن به حقوق کار و حقوق معلولیت در افغانستان فعال بود.

قرار است که یعقوبی، از طریق این بورسیۀ دیدبان حقوق بشر در طول سال ۲۰۲۳ در زمینه تحقیق، حمایت، ارتباطات و جمع‌آوری کمک‌های مالی از همکاران دیدبان حقوق بشر آموزش ببیند.

دیدبان حقوق بشر گفته است که این کمک هزینه تحصیلی، فرصت‌هایی را برای یعقوبی فراهم می‌کند تا ارتباطات خود را با سایر سازمان‌ها و مدافعان، به ویژه آنهایی که در زمینه کاهش ریسک افراد دارای معلولیت در مناطق آسیب‌دیده از حوادث طبیعی و آموزش فراگیر در مناطق دارای منازعه کار می‌کنند، تقویت کند.

دیدبان حقوق بشر این بورسیه را برای ارج نهادن به نماد حقوق معلولان، مارکا بریستو، بنیانگذار نهاد "Access Living" و رییس کمیته مشورتی حقوق معلولان دیدبان حقوق بشر تاسیس کرد. بریستو یکی از مدافعان کلیدی تصویب قانون امریکایی‌های دارای معلولیت در سال ۱۹۹۰ بود و به شکل‌گیری استراتیژی حقوق ناتوانی دیدبان حقوق بشر کمک کرد.