بلینکن: تمرد پریگوژین از مسکو نمایانگر 'درزهای بسیار عمیق' در حاکمیت پوتین است

حکومت ایالات متحده گفته است که تمرد مختصر ییفگینی پریگوژین، رییس گروه واگنر، از رهبران نظامی روسیه نمایانگر "درزهای بسیار عمیق" در حاکمیت ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، است.

انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده، روز یکشنبه ۲۵ جون (چهارم سرطان) به برنامهٔ "این هفتهٔ" شبکهٔ خبری ای‌بی‌سی گفت که جنگ اوکراین در همه‌ عرصه‌ها – اقتصادی، نظامی، جیوپولیتیکی – ناکامی فاجعهٔ‌آمیز استراتیژیک را برای پوتین به بار آورده است.

بلینکن با اشاره به تمرد پریگوژین گفت که "می‌بینیم که درزها بروز می‌کند" اما افزود که پیامد این وضعیت نامشخص است.

پس از آنکه پریگوژین به سرکشی از مسکو پرداخته و جنگجویان زیر فرمان وی برخی تاسیسات نظامی روسیه را تصرف کردند،‌ پوتین گفت که اعمال پریگوژین "خیانت بزرگ و خنجر زدن از پشت" است.

پوتین گفت: "همه کسانی که به صورت عمدی در راه خیانت قدم گذاشتند، قیام مسلحانه را تدارک دیدند و راه سیاه و تروریستی را در پیش گرفتند، به طور قطعی مجازات خواهند شد، هم در برابر قانون و هم به مردم ما پاسخگو خواهند بود."

اما یک روز بعد، ریاست جمهوری روسیه گفت که پریگوژین به عنوان بخشی از توافق برای کاهش تنش‌ها، روسیه را ترک کرده و به بلاروس خواهد رفت. کرملین همچنین گفت که دوسیهٔ جنایی علیه پریگوژین مسدود خواهد شد. توافق میان پوتین و پریگوژین به میانجی‌گری الکساندر لوکاشینکو، رییس جمهور بلاروس، صورت گرفته است.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز شنبه ۲۴ جون (سوم سرطان) گفت که اعضای گروه واگنر که به "شورش مسلحانه" پیوسته بودند، پیگرد قانونی نخواهند شد. او با اشاره به حضور این نیروها در جنگ اوکراین گفت: "ما همیشه به قهرمانی‌های آنان در جبهه احترام گذاشته ایم."

پسکوف همچنان افزود که آنعده جنگجویان واگنر که در شورش سهم نداشتند، می‌توانند رسماً با اردوی روسیه بپیوندند.

با اینحال، وزیر خارجهٔ ایالات متحده در مورد اینکه در بلاروس چه اتفاقی به پریگوژین رخ خواهد داد، گفت: "هیچ نمی‌دانیم."

بلینکن گفت که جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، در پیوند با این رویداد با رهبران کشورهای متحد غربی و تیم امنیت ملی ایالات متحده صحبت کرده است. او گفت که بایدن با پوتین در این مورد تماس نگرفته است.

وزیر خارجهٔ ایالات متحده گفت که "چالش مستقیم به حاکمیت پوتین" نشان داد که جنگ روسیه در اوکراین "با این بهانهٔ‌ واهی ترغیب شده بود که گویا ناتو تهدیدی به روسیه است."

به گفتهٔ بلینکن، شکایت‌های مکرر پریگوژین در مورد مقام‌های دفاعی مسکو بر این مسله متمرکز بود که حکومت روسیه به جنگجویان اجیر گروه واگنر اسلحهٔ کافی برای جنگیدن در برابر اوکراین فراهم نمی‌کند.

وزیر خارجهٔ ایالات متحده گفت که آشفتگی ناشی از نافرمانی پریگوژین در روسیه، به سود اوکراینی‌ها در میدان جنگ تمام خواهد شد.

اما به باور دیوید پترییس، رییس پیشین ادارهٔ استخبارات مرکزی ایالات متحده (سی‌آی‌ای) این وضعیت تاثیر چمشگیری در خطوط مقدم جنگ نخواهد داشت. با اینحال، پترییس به شبکهٔ‌ خبری سی‌ان‌ان گفت که وضعیت پیش آمده در روسیه "پوتین را به حدی آسیب‌پذیرتر خواهد کرد که در دو دههٔ گذشته پیشینه نداشته باشد."

این نظامی پیشین امریکایی نیز گفت که "سردرگمی و نادانسته‌های بسیار زیاد" در پیوند با تاثیر تنش میان پریگوژین و پوتین وجود دارد.

اکثر جنگجویان گروه واگنر، زندانیانی اند که پریگوژین با وعدهٔ رهایی از زندان در صورت زنده برگشتن از جنگ، آنان را بسیج کرده است. اما اکثر این جنگجویان آموزش و مهارت نظامی نداشته و هزاران نفر آنان در خطوط مقدم جنگ اوکراین کشته شده اند.