کرن دیکر، شارژدافیر سفارت ایالات متحده برای افغانستان، با اشاره به ادامۀ اعمال محدودیتهای طالبان بر رسانهها و خبرنگاران میگوید که مطبوعات آزاد در این کشور با آیندۀ نامعلوم روبرو است.
دیکر گفت که همزمان با وضع محدودیتها بر رسانهها، دسترسی خبرنگاران به اطلاعات نیز بیشتر کاهش یافته است. این دپلومات ارشد امریکا ناوقت روز چهارشنبه ۱۵ می (۲۵ ثور) در یک نشست مجازی که به مناسبت روز جهانی مطبوعات برگزار شده بود، در حضور شماری از خبرنگاران افغان همچنین گفت که وضع محدودیت طالبان بر رسانهها، بیشتر زنان و دختران را متاثر کرده است.
او افزود: "دسترسی به اطلاعات مربوط به فعالیتهای دولتی به شدت محدود شده است و البته تعداد زنان در این حرفه و نمایندگی زنان در رسانههای افغانستان کاهش یافته است، زیرا فرمانهای طالبان محدودیتهای فراوانی را برای صحبت کردن، دیده شدن چهره زنان و شنیده شدن صدای آنان [در رسانههای افغانستان] در بر میگیرد."
شارژدافیر سفارت امریکا در افغانستان افزود که رسانهها در افغانستان از گذشته تا اکنون به عنوان نهادهای بسیار مهم برای افغانهای که میخواهند از وضعیت آن کشور به گونۀ معنادار آگاه شوند، باقی مانده است.
دیکر اضافه کرد: "ما میدانیم که خبرنگاران فعال هنوز با خطر روبرو هستند و کمیته محافظت از خبرنگاران منبع گزارشهای پی در پی در مورد خبرنگاران افغان است." او خطاب به خبرنگاران گفت که "بسیاری از شما با آزار، بازداشت یا بدتر از آن مواجه هستید."
این دپلومات ارشد امریکایی با ابراز نگرانی گفت که در بیشتر از دو سال حاکمیت طالبان بر افغانستان، بیش از ۳۰۰ رسانه در این کشور از فعالیت باز مانده و ادامه محدودیتهای طالبان سبب افزایش خود سانسوری در میان خبرنگاران شده است.
اما او تاکید کرد که خبرنگاران افغانستان با وجود مشکلات و محدودیتها به اطلاع رسانی شان به ویژه حوادث طبیعی، اخراج مهاجرین افغان از پاکستان و تحصیل و اشتغال برای زنان و دختران را پوشش میدهند.
پیش از این، مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر گزارشی از تشدید اعمال محدودیتها بر رسانهها و خبرنگاران آزاد و ادامه بازداشت گسترده خبرنگاران در افغانستان نگرانی کرد و از پیامد ادامه این روند هشدار داده بود.
این مرکز در گزارشی گفته بود: "یافتهها نشان میدهد که از ماه می سال ۲۰۲۳ تا اکنون، رسانهها و خبرنگاران در کشور به لحاظ سطح آزادی و برخورداری از حقوق بنیادی و قانونیشان با محدودیتهای بسیار بیشتری نسبت به دوره زمانی قبل از آن] می ۲۰۲۲ تا می ۲۰۲۳[ مواجه بودند و حقوقشان به شکل گستردهتری نقض شده است".
این مرکز همچنان گفته است که در جریان ۱۲ ماه گذشته (ماه می ۲۰۲۳ تا می ۲۰۲۴)، دست کم ۱۳۶ رویداد نقض آزادی رسانهها و خبرنگاران را ثبت کرده است که شامل ۷۲ مورد تهدید و ۶۴ رویداد بازداشت خبرنگاران است.
مرکز خبرنگاران افغانستان با بیان اینکه اعمال محدودیتها بر خبرنگاران و رسانهها از سوی طالبان افزایش یافته، گفته است که علاوه بر مداخلۀ استخبارات، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در فعالیت رسانهها مداخله میکند: خبرنگاران را احضار، بازجویی و بازداشت میکند و این روند به مرور زمان افزایش یافته است.