چین و پاکستان به طالبان: به نگرانی‌های امنیتی همسایگان خود رسیدگی کنید

نشست سه جانبهٔ افغانستان، پاکستان و چین در اسلام‌آباد

وزرای خارجهٔ چین و پاکستان در نشست سه جانبهٔ افغانستان، پاکستان و چین، از افزایش تهدیدات روز افزون تروریزم در افغانستان ابراز نگرانی‌ کرده و از طالبان خواستند تا به این نگرانی‌ها رسیدگی کنند.

پاکستان روز شنبه ششم می (۱۶ ثور) میزبان دپلومات‌های ارشد چین و ادارهٔ طالبان برای دور پنجم گفتگوهای سه جانبه در مورد ارتقای امنیت منطقه‌ای، تجارت، ترانزیت و همکاری در مبارزه با تروریزم بود.

وزارت خارجه پاکستان بدون ذکر جزییات، در بیانیه کوتاهی پس از این نشست گفت که شرکت کنندگان "بحث های سازنده‌ای در مورد تعامل سیاسی، مبارزه با تروریزم، تجارت و اتصال" داشتند.

منابع رسمی گفتند که نمایندگان پاکستان و چین نگرانی‌های شان را از چالش‌های که تهدیدات فزاینده تروریزم در افغانستان برای کشورهای همسایه ایجاد کرده، به نمایندگان طالبان ابراز کردند.

شین گنگ، وزیر خارجهٔ چین، گفت: "این مهم است که [طالبان] نگرانی های امنیتی همسایگان خود را جدی بگیرند و تدابیر قویتری برای مقابله با نیروهای تروریستی مختلف در افغانستان اتخاذ کنند."

شین پیش از نشست سه جانبه گفته بود که بیجنگ و اسلام آباد آماده حمایت "فعال" از تلاش‌های بازسازی در افغانستان استند، اما از طالبان خواست تا به تعهدات منطقه‌ای و بین‌المللی خود عمل کنند.

این دپلومات ارشد چینی به خبرنگاران گفت: "ما امیدواریم که طالبان سیاست حکومت فراگیر و میانه رو را پذیرفته و روابط دوستانه با همسایگان خود را حفظ کند."

او گفت که چین آماده است تا همکاری‌های خود را در عرصه‌های مبارزه با تروریزم و تامین امنیتی با افغانستان و پاکستان برای مبارزه مشترک با تهدیدات تروریستی از جمله جنبش اسلامی ترکستان شرقی افزایش دهد.

بیجینگ از مدت‌ها مدعی است که شبه نظامیان جنبش اسلامی ترکستان شرقی از خاک افغانستان برای انجام حملات فرامرزی استفاده می‌کند؛ ادعای که همواره از سوی طالبان رد شده است.

بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجهٔ پاکستان، نیز بر نگرانی اسلام آباد از افزایش حملات تروریستی در کشورش پس از تسلط طالبان بر افغانستان نزدیک به دو سال پیش، تاکید کرد.

زرداری گفت: "برای ما در پاکستان، مسله اصلی ما، خط سرخ ما، مسله تروریزم است که تهدیدی جدی برای ثبات و صلح منطقه‌ای و یک سد واقعی در مسیر پیشرفت مردم افغانستان است."

پاکستان مدعی است که رهبری تحریک طالبان پاکستان از خاک افغانستان فعالیت می‌کند و کابل را به مهار نکردن تروریست‌های حاضر در خاک این کشور مقصر می‌داند. مقامات پاکستانی معتقدند از زمانی که طالبان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در کابل بدست گرفتند، فعالیت‌های تروریستی در خاک این کشور افزایش یافته و صدها پاکستانی، عمدتاً نیروهای امنیتی،کشته شده اند.

اما حکومت طالبان در افغانستان بارها این ادعا را رد کرده و گفته اند که هرگز اجازه نخواهند داد خاک افغانستان علیه کشور دیگری استفاده شود.

در این نشست هیاتی به رهبری امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ طالبان، اشتراک کرده بود. متقی علاوه بر اشتراک در نشست سه جانبه، ملاقات های جداگانه با نمایندگان چین و پاکستان نیز داشت.

حافظ ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجهٔ طالبان پیش از نشست گفت: "حکومت افغانستان می خواهد در این سفر با کشور میزبان و دیگر مقام ها روی یک سلسله موارد تجارتی، ترانزیتی و منطقه ای که ثبات منطقه ای نیز شامل آن است، صحبت کند."

دیدارها میان مقام های حکومت طالبان، پاکستان و چین در حالی صورت می گیرد که یک روز قبل، سوبرامونیم چیشنکر، وزیر امور خارجهٔ هند، میزبان نشست وزیران خارجهٔ سازمان همکاری های شانگهای بود.

سوبرامونیم جیشنکر، وزیر خارجهٔ هند، در حالی بر مبارزه با تروریزم تاکید کرد که کشورهای عضو سازمان شانگهای از وضعیت امنیتی در افغانستان ابراز نگرانی کردند.

این مطلب مرتبط را نیز بخوانید وزرای خارجهٔ هند و پاکستان بر مبارزه علیه تروریزم تاکید کردند

جیشنکر گفت "وضعیت در افغانستان، در محراق توجه قرار دارد. تلاش های ما باید متوجهٔ رفاهٔ مردم افغانستان باشد. اولویت های عاجل ما شامل فراهم کردن کمک های بشردوستانه، تضمین یک حکومت واقعاً همه شمول، مبارزه با تروریزم و قاچاق مواد مخدر و حفظ حقوق زنان، کودکان و اقلیت ها می باشد."