چین روز چهارشنبه ۲۷ اکتوبر (پنجم عقرب) اصرار کرد که تایوان حق ندارد به عضویت سازمان ملل متحد بپیوندد.
این اظهارات چین پس از آن بیان شد که واشنگتن خواهان مشارکت بیشتر تایوان در این سازمان بین المللی شد؛ پیشنهادی که موجب افزایش تنش میان ایالات متحده و چین شده و پس از انتقاد جوبایدن از بیجینگ، احتمال افزایش تنش میان این دو قدرت هستهای ممکن بیشتر شود.
بایدن در اجلاس آسیای شرقی که به شکل مجازی برگزار شد، چین را مورد سرزنش قرار داد و به رهبران بیجینگ از جمله لی کچیانگ، صدراعظم چین، گفت که ایالات متحده " از اقدامات خصومت آمیز و تحریک آمیز چین در سراسر تنگهای تایوان نگرانی عمیق دارد."
خبرگزاری فرانس پرس به اظهارات دست یافته است که بر اساس آن، آقای بایدن در عقب درهای بسته خطاب به رهبران چین گفته است که عملکرد بیجینگ در تنگهای تایوان" صلح و ثبات منطقه را تهدید" می کند.
در همین حال، انتونی بلینکن، وزیر خارجهای ایالات متحده، روز سه شنبه گفت از اینکه تایوان به طور روز افزون در صحنهای جهانی کنار گذاشته شده است، متاسف است.
آقای بلینکن گفت که مشارکت معنادار تایوان در سازمان ملل متحد، یک موضوع سیاسی نیست، بلکه یک موضوع "عمل گرایانه" است و از اعضای این سازمان خواست تا از موقف ایالات متحده مبنی بر مشارکت معنادار تایوان در سازمان ملل متحد، حمایت کنند.
در واکنش به اظهارات مقامهای امریکایی،ما شیائوگوانگ، سخنگوی دفتر امور تایوان در بیجینگ به خبرنگاران گفت: "تایوان حق پیوستن به سازمان ملل را ندارد."
این مقام چینی گفته است که ملل متحد یک سازمان بین المللی متشکل از دولتهای دارای حاکمیت است و تایوان بخشی از چین است.
چین تایوان را بخشی از قلمرو خود تلقی می کند. اما تایوان می گوید که مستقل است و تاکید کرده است که از آزادی و دموکراسی خود دفاع خواهد کرد.
ایالات متحده، تایوان را منحیث یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسد، اما متعهد به حمایت از قابلیتهای دفاعی آن است.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، به تاریخ ۲۱ اکتوبر (۲۹ میزان) گفت که امریکا از تایوان دفاع می کند.
آقای بایدن در مصاحبهای با تلویزیون CNN گفته که ایالات متحده تعهد دارد تا از جزیرهای تایوان که چین آنرا بخشی از قلمرو خود می داند، دفاع کند.
آقای بایدن در این مصاحبه همچنین گفت که مردم نباید در مورد توانایی نظامی واشنگتن نگران باشند، زیرا "چین، روسیه و متباقی جهان می دانند که ما قویترین قدرت نظامی در تاریخ جهان استیم."
رییس جمهور بایدن افزود: "در مورد آنچه باید نگران باشید، این است که آیا آنان [چینی ها] در فعالیتهای دخیل خواهند شد که آنها را در موقف قرار بدهد که ممکن مرتکب اشتباه جدی شوند."
پیش از این، چیو کو-چنگ، وزیر دفاع تایوان، در ماه جاری گفت که تنش نظامی میان تایوان و چین در مقایسه با بیش از ۴۰ سال گذشته، به بیشترین حد رسیده است. این مقام ارشد نظامی تایوان همچنین گفته است که چین تا سال ۲۰۲۵ میلادی قادر خواهد شد تا حملهای "تمام عیار" را بر تایوان انجام بدهد.
در سال های اخیر روابط میان واشنگتن و بیجینگ روی مسایل مختلف رو به وخامت بوده است.
مناقشه تجارت دوجانبه، نقض حقوق اقلیت ها به خصوص مسلمانان اویغور در منطقه شین ژیانگ چین، وضع قوانین سختگیرانه چین بر هانگ کانگ، موقف چین در برابر تایوان و حمایت امریکا از تایوان و مناقشه در جنوب آب های چین که چندین کشور در منطقه ادعای مالکیت آنرا دارند از عوامل عمده تیرگی روابط میان دو اقتصاد بزرگ جهان شده است