رئیس جمهور چین روز یکشنبه ضمن اعلام تعهد ۱۲۴ میلیارد دالری برای راه ابریشم جدید، این پروژه را مسیر صلح، همه شمولی و تجارت آزاد خواند و خواستار ترک مدلهای کهنه شد که به گفتۀ وی مبنای آن رقابت و بازی دپلوماتیک قدرتها است.
شی جینپینگ در سخنرانی آغازین نشست دو روزۀ رهبران و مقامهای ارشد کشورها و سازمانهای جهانی به شمول سرمنشی ملل متحد و و رئیسان صندوق پولی ملل متحد و بانک جهانی گفت که باید سکوی آزاد همکاری بنا گذاشته شود.
آقای شی گفت "اقتصاد آزاد جهانی را پاسبانی کرده و پرورش دهیم... سیستمهایی را بر اساس قواعد منصفانه، منطقی و شفاف تجارت و سرمایه گذاری جهانی بنیان بگذاریم".
چین پروژۀ راه ابریشم جدید را که نام رسمی آن "یک کمربند یک راه" است و آسیا، افریقا، اروپا و فراتر از آن را با میلیاردها دالر سرمایه گذاری در بخش زیربناها به هم وصل میکند، به عنوان روش جدید تسریع رشد جهانی میپندارد.
برخی کشورها از این طرح جاه طلبانۀ چین حمایت کرده و برخیهم از آن ناخرسند اند.
نواز شریف صدر اعظم پاکستان، متحد نزدیک چین، در این نشست گفت "مشارکت اقتصادی و سرمایه گذاری با این عمق و پهنای گسترده در تاریخ بی مانند است. ما از این انقلاب جغرافیایی-اقتصادی حمایت میکنیم".
اما هند، رقیب دیرینۀ پاکستان، با این طرح چین ناخشنود بوده و حتا از اعزام هیات رسمی در نشست امروزی پرهیز کرد. دهلیز چین – پاکستان که بخشی از ابتکار "یک کمربند یک راه" است، کم و بیش ۵۷ میلیارد دالر را صرف ساختن زیربناها در پاکستان میکند که بخشی آن از منطقۀ مورد منازعۀ کشمیر میگذرد.
گوپال باگلی سخنگوی وزارت خارجۀ هند گفت "هیچ کشوری نمیتواند پروژهای را بپذیرد که نگرانی های اساسی آن کشور را در خصوص حاکمیت ملی و تمامیت ارضی نادیده بگیرد".
شماری از دپلوماتهای غربی نیز در مورد ابتکار یک کمربند یک راه از خود دلواپسی نشان داده و این طرح را به عنوان تلاش چین برای اعمال نفوذ بر جهان میپندارند. آنان همچنان در مورد شفافیت و دسترسی شرکتهای خارجی در این پروژه نگرانی دارند.
اما رئیس جمهور چین گفت که بیجینگ مایل است که همه کشورها، به شمول افریقا و امریکا، را در این ابتکار سهیم بسازد. او گفت "در امور داخلی کشورها مداخله نخواهیم کرد. سیستم اجتماعی و مدل انکشافی خود را از طریق این طرح صادر نکرده و حتا دیدگاه خود را بر دیگران تحمیل نخواهیم کرد".
آلمان، یکی از قدرتمندترین اقتصادهای اروپا، گفته است که شرکتهای آن کشور مایل به حمایت از ابتکار یک کمربند یک راه است، اما به گفتۀ مقامهای آن کشور این ابتکار نیاز به شفافیت بیشتر دارد.
گزارش: رویترز