شرکت برق افغانستان (برشنا) میگوید که برق وارداتی اوزبیکستان به این کشور قطع است و تا کنون مشکلات تخنیکی آن حل نشده است.
فریدون، یکی از باشندگان کابل روز سهشنبه ۱۳ دسمبر (۲۲ قوس) به صدای امریکا گفت که با افزایش سردی هوا و فرا رسیدن فصل زمستان، پرچویهای برق در پایتخت به گونۀ بیسابقه افزایش یافته و آنان در جریان یک شبانهروز، تنها دو – سه ساعت برق میداشته باشند.
فریدون که در حومۀ شهر کابل زندگی میکند، به صدای امریکا گفت: "چند هفته است که از برق خبری نیست. در روز اصلاً برق نمیداشته باشیم، و صرف از طرف شب، گاهی وقتها از طرف شام و بعضی وقتها، ناوقتهای شب برقهای ما میآید و از آن هم درست استفاده کرده نمیتوانیم."
احمد جاوید یکی از باشندگان دیگر شهر کابل گفت که در مربوطات خیرخانه دوکان خیاطی دارد و ادامۀ پرچویهای برق، مشکلات زیادی را برای ادامۀ کار و بارش به میان آورده است.
جاوید افزود که با ادامۀ پرچویهای برق کارهایش با رکود مواجه شده و در حال حاضر، بسیاری از مشتریانش را دست داده است. این باشندۀ کابل اضافه کرد: "کارهای ماه از چندین ماه با رکود مواجه شده و اما حالا که برق قطع شده، بیش از یک هفته میشود که دوکان خیاطیام را قفل کردهام."
جاوید افزود که بسیاری از دستگاههای خیاطیاش برقی است و وی توان خریداری جنراتور و تامین برق از مجراهای دیگر را ندارد.
در این حال، حکمتالله میوندی، سخنگوی شرکتبرق رسانی افغانستان افزایش پرچویهای برق در کابل و ولایات همجوار آن را میپذیرد و میگوید که تلاشها برای حل این مشکل جریان دارد.
میوندی افزود: "در این روزها و شبها، وضعیت برق غیرنورمال است و عوامل عمدۀ آن، این است که مقدار برقی که از اوزبیکستان به افغانستان وارد میشود و بر اساس اظهارات آنها (مقامهای اوزبیکستانی) در شبکههای تولید انرژی آن کشور مشکلات ایجاد شده و آنان نمیتوانند مطابق با قرارداد، برق به ما صادر کنند."
هفته گذشته شرکت برق افغانستان گفته بود که جریان برق وارداتی اوزبیکستان به دلیل عوارض تخنیکی به کابل و دیگر ولایات افغانستان قطع شده و این مشکل به زودی حل خواهد شد.
طالبان در ماه دسمبر سال ۲۰۲۱، قرارداد برق وارداتی اوزبیکستان به این کشور را تا پایان سال جاری تمدید کرده بودند.
بر اساس این قرارداد، اوزبیکستان تعهد کرده بود که در جریان امسال، دو میلیارد کیلووات برق را در بدل حدود ۱۰۰ میلیون دالر به افغانستان صادر میکند.
افغانستان متکی به برق وارداتی از کشورها همسایۀ خود است و بر اساس آمار شرکت برق، در حال حاضر، حدود ۱۶۰۰ میگاوات برق نیاز دارد که ۷۰ درصد آن را از اوزبیکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و ایران وارد کرده و ۳۰ درصد دیگر از منابع داخلی تامین میشود.