جامعۀ جهانی برای فراهم‌سازی تسهیلات بانکی با افغانستان کمک کند – مقام‌ها

بانک مرکزی افغانستان از ادامۀ کمک‌های نقدی بشردوستانۀ سازمان ملل متحد برای جلوگیری از بحران بشری در این کشور خبر داده و خواستار توجه جهان در بخش فراهم‌سازی تسهیلات بانکی با این کشور شده است.

این بانک روز یکشنبه ششم مارچ (۱۵ حوت) با نشر اعلامیه‌ای گفت که یک بستۀ ۳۲ میلیون دالری از کمک‌های بشردوستانۀ ملل متحد به کابل رسیده و امروز به بانک بین‌المللی افغانستان (AIB) تحویل داده شد.

بانک مرکزی افغانستان افزوده که با تشدید بحران بشری در افغانستان، این ۱۷مین بستۀ کمک‌های نقدی ملل متحد به این کشور است.

در اعلامیه آمده است: "بانک مرکزی افغانستان از کمک‌های جامعه جهانی قدردانی می‌کند و از کشورهای جهان می‌خواهد که در بخش به وجود آوردن تسهیلات لازم بانکی با افغانستان همکاری نمایند."

اخیراً دیبرا لاینز، نمایندۀ ویژۀ منشی عمومی سازمان ملل متحد در افغانستان در دیدار با مقام‌های بانک مرکزی افغانستان بر ضرورت سیستم فعال بانکی تاکید کرده بود.

خانم لاینز همچنین گفته بود که ملل متحد به کمک‌های نقدی‌اش به مردم افغانستان ادامه می‌دهد.

پس از خروج نیروهای بین المللی و ورود طالبان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ میلادی، ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی کمک‌های‌ شان را به افغانستان قطع و بیش از ۹.۵ میلیارد دالر سرمایه‌های افغانستان را منجمد و دسترسی طالبان را به آن قطع کردند؛ اقدامی که وضعیت اقتصادی این کشور را وخیم‌تر کرد.

اخیراً اداره کنترول سرمایه های خارجی وزارت مالیه ایالات متحده امریکا، مجوز جدید را برای گسترش معاملات تجارتی و مالی در افغانستان صادر کرد که جواز معاملات با ادارت دولتی افغانستان نیز شامل آن می‌باشد.

این وزارت به تاریخ ۲۵ فبروری ( ششم حوت) گفت که هدف از صدور این جواز این است که تحریم های ایالات متحده علیه طالبان مانع آن دسته از معاملات و فعالیت های مالی نشود که برای رساندن کمک‌های بشری به مردم افغانستان به آن نیاز است.

پیش از آن، سازمان ملل متحد با نشر گزارشی خواستار اقدام فوری برای فعال نگهداشتن بانک‌های افغانستان شده و هشدار داده بود که تزیید عدم توانایی مردم در پرداختن قرضه‌های شان، کاهش سپرده‌های بانکی و کمبود نقدینگی ممکن سیستم مالی افغانستان را طی چند ماه با سقوط مواجه کند.

برنامهٔ انکشافی ملل متحد در این گزارش افزوده بود که هزینه اقتصادی فروپاشی نظام بانک‌داری افغانستان و پیامدهای منفی آن بالای جامعه این کشور "بسیار بزرگ" خواهد بود.