نیکلاسن: به خاطر نبود دولت قانونی در افغانستان، از این کشور در کنفرانس اقلیم دعوت نشد

توماس نیکلاسن نمایندۀ اتحادیه اروپا برای افغانستان در واکنش به شکایت اداره ملی محیط زیست حکومت طالبان مبنی بر دعوت نشدن از نمایندۀ افغانستان در کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی گفته است که دلیل دعوت نشدن طالبان و عدم موجود نماینده‌ای از افغانستان در این کنفرانس، نبود دولت قانونی و رسمی در افغانستان بوده است.

ادارهٔ ملی حفاظت از محیط زیست حکومت طالبان از نبود نمایندهٔ رسمی افغانستان در این کنفرانس انتقاد کرده و گفته است که تغییر اقلیم هیچ مرز ملی ندارد و نباید این موضوع سیاسی ساخته شود.

پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان در اگست سال ۲۰۲۱، تا کنون هیچ کشوری حکومت آن گروه را به رسمیت نشناخته است و نمایندۀ طالبان در هیچ یک از نشست‌های بین‌المللی به شمول نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد دعوت نشده است.

شمار زیاد کشورها تاکید دارند که اگر طالبان در پی کسب مشروعیت اند باید به حقوق بشر به شمول حقوق زنان و اقلیت‌ها احترام بگذارند و حکومت همه‌شمول متشکل از تمام احزاب، گروه‌ها و اقلیت‌های قومی و مذهبی را شکل دهند. حکومت سرپرست طالبان که سال گذشته اعلام شد، تک قومی و تک گروهی بوده و بیشترین اعضای آن طالبان اند.

کنفرانس شرم‌الشیخ

در کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی که به تاریخ ششم نومبر آغاز شده و تا ۱۸ نومبر در شهر شرم‌الشیخ مصر ادامه خواهد داشت، بیش از ۱۹۰ کشور جهان شرکت ‌کرده اند و در تلاش اند تا تعهدات خود را در زمینه حفاظت از اقلیم و تغییرات اقلیم در جهان به حد اکثر و عملی آن برسانند.

رهبران شماری از کشورها که بزرگترین تولید کنندگان گازهای گلخانه‌ای در جهان اند –از جمله امریکا، چین، هند و روسیه– تا حالا در این کنفرانس حضور نداشته اند. اما گفته می‌شود که جو بایدن، رییس جمهور امریکا پس از پایان انتخابات میان دوره‌ای این کشور، فردا جمعه ۱۱ نومبر (۲۰ عقرب) به این کنفرانس خواهد پیوست.

بر اساس گزارش سه اندیشکدهٔ که در بخش اقلیم در آسیا فعالیت می کنند، هفت کشور آسیایی امسال با استفاده از انرژی آفتابی به جای سوخت مواد فوسیلی تقریباً ۳۴ میلیارد دالر صرفه جویی کرده اند.

این گزارش در حالی به نشر می رسد که مقامات دربارهٔ چگونگی کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در کنفرانس تغییرات اقلیمی امسال بحث می کنند.

این گزارش نشان می‌دهد که اکثر صرفه‌جویی‌ها در چین صورت گرفته، جایی که انرژی آفتابی ۵ درصد از کل تقاضای برق را در این کشور برآورده کرده و همچنان از واردات اضافی ذغال‌سنگ و گاز در نیمه اول سال جاری به ارزش ۲۱ میلیارد دالر اجتناب کرده است.

به همین منوال، جاپان با اجتناب ۵.۶ میلیارد دالر مصرف سوخت از انرژی آفتابی در درجه دوم قرار گرفته است و هند با استفاده انرژی آفتابی از مصرف ۴.۲ میلیارد دالر در هزینه سوخت در نیمه اول سال صرفه جویی کرده است.

تحلیلگران در مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک می گویند که کشورهای آسیایی باید از پتانسیل بزرگ استفاده از انرژی آفتابی خود کار بگیرند تا به سرعت از سوخت‌های فوسیلی پرهزینه و آلوده کننده دور شوند.

افراد دارای معلولیت و تغییر اقلیم

سال گذشته، فعالان بخش اقلیم با تمرکز بر حقوق افراد دارای معلولیت، در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در شهر گلاسگوی سکاتلند، به پیروزی بزرگی دست یافتند.

جیسن بوبرگ، یکی از اعضای موسس یک شبکۀ اقلیمی یکی از حامیان کلیدی برای شامل ساختن افراد دارای معلولیت در اقدام اقلیمی در سطح بین‌المللی بوده است.

او گفت: "اینکه ما حالا در کجا هستیم و چقدر پیشرفت کرده ایم، یک نقطه کلیدی در مسیر تشکیل یک حوزه انتخابی است. بنابر این ما باید به پیشرفت خود ادامه بدهیم تا یک حوزه رسمی داشته باشیم، و نمی توانیم اجازه دهیم دستاوردی را که از گلاسگو داشتیم، از دست بدهیم."

آقای بوبرگ اضافه میکند که افراد دارای معلولیت به طور نامتناسبی تحت تأثیر تغییرات آب و هوا قرار دارند.

در همین حال، ونیسا ناکات، فعال در بخش اقلیم و سفیر حسن نیت یونیسف، در مورد پروژه های جدید سوخت مواد فوسیلی در قاره افریقا در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد به روز چهارشنبه هشدار داد و استدلال کرد که نفت و گاز عامل منحرف کننده خطرناک هستند.

خانم ناکات گفت: "به کسانی که با هدف ترویج سوخت‌های فسیلی جدید به کنفرانس تغییرات اقلیمی در مصر آمده ‌اند، می‌گویم نه، ما به شما اجازه استفاده گاز در افریقا را نمی‌دهیم. دهه ها می‌شود که توسعه سوخت مواد فوسیلی نتوانسته است به ۶۰۰ میلیون نفر در جنوب صحرای افریقا بدون دسترسی اولیه به برق کمک کند."

ناکات از کشورهای ثروتمند مکررا خواست تا خسارات ناشی از گازهای گرم کننده اقلیم در کشورهای فقیرتر که در برابر تغییرات آب و هوایی آسیب پذیرتر هستند را بپردازند.

فعالان جوان دیگر که کنفرانس شرم الشیخ اشتراک دارند که در حاشیه این کنفرانس، نگرانی خود را نسبت به آینده ابراز کردند و گفتند که مسوولان تغییرات اقلیم در جهان کمک های لازم را به اندازه کافی درین عرصه انجام نمی دهند.