گروهی از پژوهشگران میگویند که یافتههای آنان راه برای انکشاف واکسینهای مساعد میسازد که ممکن سبب ایجاد معافیت در برابر همۀ انواع جهش یافته کروناویروس شود.
یک فرد بالغ در ایالات متحده در سال یک یا دو بار زکام میشود، گرچه زکام هم یک بیماری تکلیفآور است، اما یافتههای پژوهش جدید نشان میدهد که سرماخوردگی در شماری از افراد از مصابشدن به کروناویروس که یک ویروس خطرناک است ،جلوگیری میکند.
این پرسش دانشمندان را حیرتزده کرده است که چرا شماری از افراد که با افراد مصاب به کروناویروس از نزدیک درتماس بوده اند، به این ویروس مبتلا نشده اند؟
پژوهشگران در امپیریل کالج لندن میگویند که یک نوع حجرات سفید خون که بنام تیسلز یا حجرات تی یاد میشوند و بدن انسان، آن را برای مبارزه در برابر زکام تولید میکند، ممکن جلو کروناویروس را نیز بگیرد.
آنان برای پیداکردن پاسخ به پرسش فوق این نظریه را امتحان کردند.
اجیت لالوانی، پژوهشگر امپیریل کالج میگوید که ویروسهای قبلی زکام و کروناویروس که سبب بیماری کووید۱۹ میگردد بسیار با هم نزدیک میباشند، به این ترتیب زکام عادی که کروناویروس را به وجود میآورد، ممکن حجرات تی (T cells ) را تحریک کند و این حجرات کروناویروس را شناسایی کرده و بر آن حمله میکند.
این پژوهش قبل از تولید واکسین کووید۱۹ در ماه سپتمبر ۲۰۲۰ زمانی آغاز شده بود که شماری زیادی از مردم به کروناویروس مصاب بودند.
دانشمندان خون ۵۲ فردی را که با افراد مصاب به کروناویروس در یک خانه زندگی میکردند، آزمایش کردند. از کسانیکه که نمونههای خون گرفته شده شماری آنان به کروناویروس مبتلا شده بودند.
آقای لالوانی گفت: "کسانیکه حجرات تی داشتند و زکام عادی آن را از قبل تحریک کرده بود و در عین زمان کروناویروس را نیز شناسایی کرده بود، این دسته افراد به کروناویروس مبتلا نشدند."
واکسینهای موجود قسمی ساخته شده است که پاسخ سیستم معافیت بدن را در برابر پروتینهای حمله کننده کروناویروس تحریک میکند.
آقای لالوانی افزود: "برعکس این حالت، آن دسته از حجرات تی که وساطت این محافظت را به عهده دارند برضد آن دسته از پروتینهای تحریک میشوند که در هسته ویروس قرار دارند، یعنی پروتینهای داخلی را هدف قرار میدهند و این پروتینها قابلیت تغییر اندک را دارند. به این ترتیب یافتههای ما به اساس حجرات تی، راه برای تولید یک واکسین جهانی که مردم را در برابر انواع جهش یافته کنونی و آینده کروناویروس مصوون میسازد، مساعد میکند."
تا زمانیکه چنین یک واکسین ایجاد میشود، مجریان این پژوهش توصیه میکنند که برای معافیت در برابر کروناویروس باید تنها به زکام اکتفا نشود، زیرا واکسین راه درست پیدا کردن معافیت در برابر این ویروس است.