فعالیت‌های فرهنگی و ادبی زیر حاکمیت طالبان در کابل

شماری از شاعران و نویسندگان جوان در کابل و زیر حاکمیت طالبان به فعالیت های فرهنگی شان ادامه می دهند

در حالی‌که پس از سقوط حکومت جمهوریت بسیاری از برنامه‌هایی فرهنگی و ادبی در افغانستان متوقف شده‌اند، گروهی از شاعران و نویسنده‌گان در کابل سلسله بحث هایی را به راه انداخته اند و هفته یک‌بار گرد می‌آیند و در باره مسایل فرهنگی و ادبی گفت‌وگو می‌کنند.

این شاعران و نویسنده‌گان جوان، برگزاری این نشست‌ها را از آغاز همین سال آغاز کرده‌اند و تا کنون ۱۸ نشست برگزار کرده‌اند.

احمد ضیا ده آتشین، مسوول نهاد فرهنگی کامه و برگزار کنندهٔ این برنامه، به صدای امریکا می‌گوید که این برنامه را برای شکست انزوایی که شماری از شاعران و نویسنده‌گان را در خود گرفته‌است، به راه انداخته‌اند.

آقای ده آتشین افزود: "در این برنامه جدا از این‌که شاعران و نویسننده‌گان دیدگاه‌ها و دانش‌شان را در میان می‌گذارند، به‌گونه‌یی تخلیه ذهنی نیز است و این برنامه فرصتی‌است تا فرهنگیان را از گوشه‌نشینی و انزوا بیرون بکشد."

سه بانوی شاعر و نویسنده در کابل

در این نشست‌ها بانوان شاعر و نویسنده نیز شرکت می‌کنند و در باره شعر و اثرهای ادبی نقد و بررسی می‌کنند.

سکینه ادیب، شاعر و نویسندهٔ جوان، یکی از بانوانی است که از نخستین‌ نشست‌ها حضور داشته‌است.

بانو ادیب که دانش‌آموختهٔ ادبیات فارسی است، به صدای امریکا می‌گوید که پس از جمهوریت تمامی فعالیت‌های ادبی و فرهنگی از هم گسیختند، از همین‌رو آنان تصمیم گرفتند تا با راه‌اندازی این برنامه، فصل نو شعر پس از جمهوریت را دسته‌بندی کنند و فعالیت‌ها در این زمینه را ادامه بدهند.

ادیب گفت: "برگزاری چنین برنامه‌ها در انتقال و رشد اندیشه‌ها و رشد ادبیات در کشور بسیار اثرگذار بوده می‌تواند و این نشست‌ها کمک می‌کنند تا از لحاظ روانی آرامش پیدا کنیم و انگیزه خلق اثر در شاعر و نویسنده به وجود می‌آورد و مسوولیت ایجاد می‌کند."

شریح شیون، معاون نهاد فرهنگی کامه که یکی از شرکت کننده گان و برگزارکننده گان این نشست‌ها است، به صدای امریکا گفت که این نشست‌ها به هدف ادامهٔ فعالیت‌های فرهنگی ادبی در کشور برگزار شده‌اند.

این شاعران و نویسندگان جوان گفته اند که به خاطر بیرون رفت از انزوای فعالیت فرهنگی،‌ هفتهٔ یکبار با هم نشست می کنند

آقای شیون افزود: "مدتی یک فضای راکد و منجمد بر فرهنگ و ادبیات کشور ما حاکم بود و ترس این نیز وجود داشت که فرصت‌های موجود و فعالیت‌های ادبی را از ما بگیرد، از همین رو ما تصمیم گرفتیم که این برنامه را راه اندازی کنیم تا در این زمینه فعالیتی داشته باشیم و نگذاریم که چراغ ادبیات و فعالیت‌ها در این زمینه خاموش بماند."

چی‌گونه‌گی ادامهٔ نوشتن و سرودن شعر از سوی شاعران و نویسنده‌گان جوان یکی از هدف‌های این نشست‌ها است.

پس از مسلط شدن گروه طالبان بر افغانستان، اکثر فعالیت های فرهنگی در این کشور متوقف شده است

شرکت‌کننده‌گان این نشست‌ها می‌گویند که در نخست برای گریز از گوشه‌گیری و انزوا در این نشست‌ها شرکت می‌کردند. اما پسان دیدند که از این نشست‌ها می‌توانند مسایلی را بیاموزند و شرکت‌کننده گان، داشته‌ها و دانش‌شان را با هم‌دیگر در میان می‌گذارند.

برگزار کننده‌گان این نشست‌ها می‌گویند که دیدگاه‌ها و نظرهای شرکت‌‌کنندگان یادداشت برداری شده‌اند و قرار است پس از چاپ همه‌گانی شوند.

پس از روی کار آمدن مجدد طالبان، مقام‌های این گروه نه تنها فعالیت رسانه‌ها را محدود کرده اند، بلکه شنیدن موسیقی، تماشای سریال‌های تلویزیونی، نمایش فلم و سینما را نیز در سراسر این کشور متوقف کردند. اما شعر از معدود فعالیت‌های فرهنگی است که طالبان نه تنها با آن مخالفت نکرده اند،‌ بلکه دست کم یکبار مقام‌های ارشد این گروه نیز در نشست شعر خوانی اشتراک کردند.