نشست ژنیو؛ کدام کشورها چقدر کمک به افغانستان تعهد کرده‌اند

کشورهای کمک کننده به افغانستان روز سه شنبه ۲۴ نومبر (چهارم قوس) در نشستی در شهر ژنیو سویس بار دیگر به ادامۀ کمک‌های شان به افغانستان تعهد کردند.

این کشورها ضمن ادامۀ تعهد شان به استقرار فوری آتش‌بس، ادامۀ مذاکرات صلح، حفظ دستآوردهای دو دهۀ پسین به ویژه در زمینۀ حقوق بشر، دستآوردها در زمینۀ حقوق زنان و کودکان، مبارزۀ جدی بر ضد فساد اداری و تحکیم قانون در افغانستان تاکید کردند.

در مجموع کشورهای کمک کننده ۱۳ میلیارد دالر را برای چهار سال آینده به افغانستان تعهد کردند که تعهدات برخی کشورها برای یک سال و از برخی دیگر برای چهار سال می‌باشد.

ایالات متحدۀ امریکا با تاکید بر حفظ دستآوردهای دو دهۀ گذشته در افغانستان تعهد کرده است که در یک سال آینده ۶۰۰ میلیون دالر به افغانستان کمک می‌کند که به گفتۀ شمروز خان مسجدی، سخنگوی وزارت مالیۀ افغانستان ۳۰۰ میلیون دالر کمک امریکا مشروط به پیشرفت تلاش‌های صلح است.

فنلند که یکی از میزبانان این نشست بود، تعهد سپرده است که در چهار سال آینده ۱۲۰ میلیون یورو (حدود ۱۴۳ میلیون دالر امریکایی) را برای افغانستان کمک می‌کند.

بانک انکشاف آسیایی تعهد کرده است که در چهار سال آینده مبلغ ۹۰۰ میلیون دالر را برای افغانستان کمک خواهد کرد.

به گفتۀ وزارت مالیۀ افغانستان، حکومت آلمان تعهد کرده است که در چهار سال آینده ۴۳۰ میلیون یورو (حدود ۵۱۰ میلیون دالر امریکایی) به افغانستان کمک می‌کند.

اتحادیۀ اروپا اعلام آمادگی کرد که در چهار سال آینده ۱.۲ میلیارد یورو (حدود ۱.۴۲ میلیارد دالر) را به افغانستان کمک خواهد کرد، اما این اتحادیه گفته است که فراهم آوری این کمک به روند همه شمول صلح که به ملکیت و رهبری افغان‌ها باشد، مشروط است.

کانادا نیز با تاکید بر استقرار آتش‌بس در افغانستان از کمک ۲۷۰ میلیون دالری آن کشور در چهار سال آینده برای افغانستان خبر داد.

نمایندۀ بریتانیا در کنفرانس ژنیو گفت که کشورش برای چهار سال آینده مبلغ ۱۵۵ میلیون پوند (حدود ۴۰۶ میلیون دالر امریکایی) را در زمینۀ توسعه برای افغانستان فراهم خواهد کرد. او گفت که کشورش از روند صلح افغانستان حمایت می‌کند.

جاپان که همواره در کنفرانس‌های بین‌المللی یکی از بزرگترین کمک کنندگان افغانستان بوده است، گفته است که در چهار سال آینده ۱۸۰ میلیون دالر را به افغانستان کمک خواهد کرد.

نمایندۀ حکومت آسترالیا اعلام کرد که کشورش در چهار سال آینده ۲۰۰ میلیون دالر آسترالیایی (حدود ۱۴۷ میلیون دالر امریکایی) را به افغانستان کمک خواهد کرد.

ناروی به فراهم آوری ۱۷ میلیون دالر در سال ۲۰۲۱ میلادی برای افغانستان تعهد کرده است.

سویدن که در کنفرانس سال ۲۰۱۵ کشورهای کمک کننده به افغانستان وعده فراهم آوری کمک یک میلیارد دالری را تا سال ۲۰۲۴ برای افغانستان داده بود، به ادامۀ این کمک مالی تعهد کرد.

نمایندۀ هالند با تاکید بر مبارزۀ بی دریغ بر ضد فساد اداری در افغانستان و استقرار فوری آتش‌بس در آن کشور گفت که کشورش در چهار سال آینده ۲۰۰ میلیون یورو (حدود ۲۳۷ میلیون دالر امریکایی) را برای افغانستان کمک خواهد کرد.

سویس، میزبان نشست کشورهای کمک کننده به افغانستان نیز در چهار سال آینده به فراهم آوری کمک به افغانستان تعهد کرده است. وزارت مالیۀ افغانستان گفته است که سویس در چهار سال آینده ۱۰۴ میلیون دالر به افغانستان کمک خواهد کرد.

فرانسه تعهد کرده است که به تعهد سالانه ۸۸ میلیون یورو (حدود ۱۰۴ میلیون دالر) برای افغانستان پابند می‌ماند. سفارت فرانسه در کابل با نشر پیامی در تویتر گفته است که این تعهد مالی هر سال نظر به شرایط در افغانستان تجدید شده و با درنظرداشت شرایط کمک‌های اتحادیۀ اروپا برای افغانستان، فراهم خواهد شد.

هند که به گفتۀ مقام‌های آن کشور بیش از سه میلیارد دالر را صرف بازسازی و ظرفیت‌سازی نهادها در افغانستان کرده است، به اعمار بند برق شاه توت در غرب شهر کابل تعهد کرده است. نمایندۀ هند گفته است که ۸۰ میلیون دالر را برای عملی شدن ده‌ها پروژه در افغانستان هزینه خواهد کرد.

ترکیه با تاکید بر ادامۀ کمک‌های جهانی به افغانستان و آتش بس فوری در آن کشور وعده کرده است که در دو سال آینده ۷۵ میلیون دالر را برای افغانستان کمک خواهد کرد.

دنمارک تعهد کرده است که ۶۴ میلیون دالر را برای افغانستان کمک خواهد کرد. نمایندۀ دنمارک در کنفرانس ژنیو بر اهمیت تامین صلح در افغانستان تاکید کرد.

ایتالیا نیز به فراهم آوری کمک ۳۵ میلیون یورویی (حدود ۴۱ میلیون دالر به افغانستان تعهد کرده است. نمایندۀ آن کشور در کنفرانس ژنیو به استقرار آتش‌بس در افغانستان تاکید کرد.

لوگزامبورگ نیز گفته است که آن کشور افزون بر کمک‌های بشردوستانه متعهد به تمویل پروژه‌های درازمدت برای افغانستان به ارزش ۲.۴ یورو (حدود سه میلیون دالر) است.

شمروز خان مسجدی، سخنگوی وزارت مالیۀ افغانستان در یک پیام تویتر نگاشته است که جمهوری چک برای چهار سال آینده هر سال ۱.۸ میلیون دالر کمک مالی را برای افغانستان تعهد کرده است.

سلواکیا نیز تعهد کرده است که سالانه سه میلیون دالر را در زمینۀ آموزش و انکشاف به افغانستان کمک می‌کند، اما نمایندۀ این کشور در کنفرانس ژنیو به تامین آتش‌بس فوری در افغانستان تاکید کرد.

نمایندۀ چین نیز در کنفرانس ژنیو به ادامۀ کمک کشورش به افغانستان تعهد کرد، اما حجم کمک‌های بیجینگ را به افغانستان مشخص نکرد. او به خروج مسوولانۀ قوای خارجی از افغانستان تاکید کرد.

وزیر خارجۀ اندونیزیا در نشست ژنیو گفت که کشورش در سه سال آینده کمک بالغ بر پنج میلیون دالر را به افغانستان فراهم خواهد کرد.

شاه محمود قریشی، وزیر خارجۀ پاکستان گفت که به تعهدات خود در راستای تامین امنیت و زمینه سازی و حمایت از روند صلح در افغانستان ادامه خواهد داد.

وزیر خارجۀ ایران با اشاره به حضور حدود سه میلیون مهاجر افغان در ایران گفت که تهران به حمایت از روند صلح افغانستان متعهد است. محمد جواد ظریف جنگ در افغانستان را "تراژیدی" توصیف کرد و افزود که خروج نظامیان خارجی از افغانستان باید "مسوولانه" باشد.

مجموع تعهدات مالی کشورهای کمک کننده به افغانستان تا کنون مشخص نشده است، اما پیش از این گزارش‌هایی وجود داشت که گویا حجم کمک‌های جهانی به افغانستان کاهش خواهد یافت.

در نشست سال ۲۰۱۶ کشورهای کمک کننده به افغانستان، جامعۀ جهانی به فراهم آوری ۱۵.۲ میلیارد دالر تا ۲۰۲۰ به افغانستان تعهد کرده بود.