حملات حوثی‌ها بالای کشتی‌ها در بحیرهٔ سرخ به اقتصاد مصر زیان رسانیده است

در پی حملات حوثی ها بالای کشتی های باربری که از بحیره سرخ عبور می‌کنند، درآمد مصر از بابت کانال سویس که دارایی ستراتیژیک آنکشور محسوب می‌شود، تقریباً به نصف کاهش یافته است.

این حملات سبب شده تا بسیاری از کشتی‌هایی که معمولاً از یمن به سوی کانال سویس عبور می‌کردند اکنون از منطقه دوری کنند و مسیر طولانی ‌تری را در اطراف شاخ افریقا در پیش گیرند.

به گفته عبدالفتاح السیسی، رییس جمهور مصر، اقتصاد مصر پس از کم شدن عایدات کانال سویس با موانع جدی روبرو است.

عبدالفتاح السیسی می‌گوید:"مصر به مدت دو سال تحت تأثیر ویروس کووید-۱۹ قرار گرفت و ضربه بزرگی به اقتصاد مصر وارد کرد. سپس منازعه روسیه و اوکراین به آن اضافه شد. و اکنون تقریباً در تمام سرحدات مصر با لیبیا، سودان و اکنون غزه تحت فشار قرار گرفته است."

السیسی می گوید که مصر شاهد کاهش درآمد حاصله از این آبراه حیاتی است که حدود ده میلیارد دالر در سال است ولی اکنون با کاهش تقریباً ۴۰ تا ۵۰ درصدی مواجه شده است.

سعید سادک، استاد جامعه ‌شناسی سیاسی در پوهنتون علم و صنعت مصر- جاپان در اسکندریه، می‌گوید که مصر تنها کشوری نیست که از تردد تعداد کمتر کشتی ها در کانال تحت تأثیر قرار گرفته است.

او گفت: "اگر جنگ در غزه ادامه یابد، زنجیره‌های تأمین در سراسر جهان تحت تأثیر قرار خواهند گرفت، و به‌ طور خاص که بسیاری از محموله‌هایی که از این کانال عبور می‌کنند، کشتی‌های نفت و گاز هستند که به سمت اروپا می‌روند و این امر اقتصاد اروپا را دچار مشکل زیاد خواهد کرد."

جاشوا لندیس، که سرپرستی برنامه مطالعات شرق میانه در پوهنتون اوکلاهاما را بر عهده دارد، به صدای امریکا گفت که علاوه بر اینکه جنگ در غزه بر بسیاری از خطوط کشتی رانی شرق میانه تأثیر گذاشته است، منازعه در بحیرهٔ سرخ نیز بر کشتیرانی جهان تأثیر گذاشته است.

او گفت:"این امر احتمال جنگ بین ایران و امریکا را تشدید کرده است، خشونت را در کشورهایی مانند عراق و سوریه، افزایش داده است و بی ثباتی را از یک سر شرق میانه به آن سوی دیگرآن افزایش داده است."

لندیس می افزاید که ایران، بسیاری از شبه نظامیان نیابتی راکنترول می‌کند که در زوایای دورتر به حمایت از جنگ غزه وارد عمل می‌شوند و امریکا را نه تنها با حوثی های یمن، بلکه همچنین با شبه نظامیان شیعه در عراق و سوریه به درگیری می کشاند.

پال سولیوان، تحلیلگر انرژی در شورای اتلانتیک، مستقر در واشنگتن، هشدار می دهد که هیچ یک از حملات هوایی تلافی جویانه ایالات متحده و بریتانیا علیه حوثی ها آنها را از ادامه حملات باز نمی‌دارد. او می‌گوید که این ممکن است نشان‌دهنده این باشد که آنها منابع مالی، آموزش و تسلیحات بیشتری نسبت به آنچه قبلاً گمان برده میشد، دارند.

سولیوان افزود: "یمن برای مدتی زیادی درگیر جنگ داخلی بوده است و بسیاری از کسانی که در این حملات دخیل بوده‌اند در نبرد سخت سرهستند."

شورشیان حوثی از اوسط ماه نومبر سال گذشته و در جریان جنگ میان اسراییل و حماس در نوار غزه،‌ حملات خود را در بحیره سرخ آغاز کردند. این شورشیان سیستم تجارت بین المللی را با حملات بر کشتی‌هایی که از تنگه باب المندب در جنوب بحیره سرخ عبور می‌کنند، مختل کرده اند.

این شورشیان تهدید کرده اند که تا زمان توقف عملیات اسراییل بر فلسطینی‌ها، به حملات خود علیه کشتی‌ها ادامه خواهند داد.