دپلوماتهای اروپایی روز دوشنبه ۱۳ دسمبر (۲۲ قوس) بار دیگر هشدار دادند که تلاشها برای احیای برنامهٔ هستهای ایران با پیشرفت همراه نبوده است و ادامهٔ این وضعیت، هیچ منفعتی را برای آن در پینخواهد داشت.
خبرگزاری رویترز از قول مقامهای ارشد بریتانیا، فرانسه و آلمان گزارش داده است که آنان تا حال، قادر نشده اند در "مذاکرات واقعی" نشست داشته باشند.
این کشورهای عضو توافق هستهای ایران در ویانا، پایتخت اتریش با نشر اعلامیهای مشترک گفته اند که بدون پیشرفت در مذاکرات هستهای ایران، زمان در حال از دست رفتن است، زیرا ایران برنامهٔ هستهای خود را به سرعت به پیش میبرد.
این مقامهای اروپایی هشدار داده اند که اگر برنامهٔ هستهای ایران به همین منوال به پیش برود و مذاکرات بدون پیشرفت باقی بماند، احیای برنامه هستهای موسوم به برجام به زودی به مثابهٔ "صدف میان تهی" خواهد بود.
دور هفتم مذاکرات برای احیای برنامهٔ هستهای ایران که به تاریخ هشتم قوس در ویانا، پایتخت اتریش، آغاز شده بود، پس از یک وقفه کوتاه، پنجشنبهٔ گذشته، ۱۸ قوس، از سرگرفته شد.
مقامهای حکومت بایدن بارها اعلام کرده اند که "دپلوماسی" بهترین گزینه برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران است، اما هشدار داده اند تهران باید با حسننیت و جدیت به مذاکرات باز گردد، در غیر آن، واشنگتن به "سایر گزینهها متوسل خواهد شد".
بر اساس توافق هستهای ایران که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، تعزیرات اقتصادی غرب علیه ایران لغو شد و در عوض تهران تعهد کرد تا غنیسازی یورانیم خود را که از آن در ساختن سلاح هستهای کار گرفته میشود، محدود کند.
اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بینالمللی بیرون شد و به تدریج تعزیرات شدید اقتصادی را بر ایران وضع کرد.
ایران در یک اقدام تلافیجویانه، غنیسازی یورانیم خود را از سرگرفت؛ مواد کیمیایی که از آن در ساخت سلاح هستهای کار گرفته میشود.
پس از روی کار آمدن حکومت به رهبری جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، مقامهای دو کشور تمایل به احیای این توافق را نشان دادند، اما با وجود آغاز هفتمین دور مذاکرات، هنوز هم واشنگتن و تهران به توافق نهایی دست نیافته اند.