عزت‌الله جواب، شاعر و روزنامه‌نگار افغان از بند طالبان آزاد شد

عزت‌الله جواب که اواخر ماه جنوری سال روان بازداشت شده بود، از بند طالبان آزاد شد

خانوادۀ عزت‌الله جواب، شاعر پشتو زبان و مدیر مسوول مجله خصوصی مینه در ننگرهار، از آزادی وی از زندان طالبان خبر داده است.

عطاالله جواب، پسر وی در صفحۀ فیسبوک خود نگاشته است: "پدر جانم به خیر آزاد شد و به خانه آمد."

یکی از اعضای خانوادۀ جواب، که نخواست نامش فاش شود، به صدای امریکا گفت که او شام دوشنبه ۲۰ می (۳۱ ثور) آزاد شد و با خانواده‌اش پیوست.

عزت‌الله جواب به تاریخ ۲۴ ماه جنوری ۲۰۲۴ هنگام سفر ادر مسیر شاهراه کابل – جلال‌آباد توسط نیروهای امنیتی طالبان بازداشت شده بود.

پس از بازداشت عزت‌الله جواب، پسر وی در صفحه فیسبوک خود نوشته بود: "[مقامات طالبان] اطمینان دادند که پدرم سلامت است، فقط برای صحبت دربارۀ یک موضوع فراخوانده شده و به زودی آزاد می‌شود."

عطالله جواب پسر دیگرش نیز در صفحه فیسبوک خود نوشته بود که از آنان خواسته شده تا "پست‌ها" در مورد بازداشت پدرش را حذف کنند. آنان نگفته بودند که پدرش در رابطه به چه موضوعی بازداشت شده بود.

عزت‌الله جواب که در کابل کتاب‌فروشی دارد، قبل از بازداشت، گاه گاهی در صفحۀ فیسبوک خود شعرها و متن‌های انتقادی نشر می‌کرد. او در شعرهایش از راهکار برخی کشورهای همسایه افغانستان نیز انتقاد می‌کرد.

این شاعر در دورۀ حاکمیت حامد کرزی نیز به دلیل نوشته‌های انتقادی از مقامات در ننگرهار زندانی شده بود.

طالبان تا اکنون در مورد بازداشت و آزادی دوبارۀ عزت‌الله جواب چیزی به رسانه‌ها نگفته است، اما طی نزدیک به سه سال گذشته محدودیت‌های پیهم را بر خبرنگاران و رسانه‌ها وضع کرده اند.

مرکز خبرنگاران افغانستان به مناسب روز جهانی آزادی مطبوعات به تاریخ سوم می در گزارشی گفت: "یافته‌ها نشان می‌دهد که از ماه می سال ۲۰۲۳ تا اکنون، رسانه‌ها و خبرنگاران در کشور به لحاظ سطح آزادی و برخورداری از حقوق بنیادی‌ و قانونی‌شان با محدودیت‌های بسیار بیشتری نسبت به دوره زمانی قبل از آن(می ۲۰۲۲ تا می ۲۰۲۳) مواجه بودند و حقوق‌شان به شکل گسترده‌تری نقض شده است".

همچنان این مرکز در جریان ۱۲ ماه گذشته (ماه می ۲۰۲۳ تا می ۲۰۲۴)‌، دست کم ۱۳۶ رویداد نقض آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران را ثبت کرده است که شامل ۷۲ مورد تهدید و ۶۴ رویداد بازداشت خبرنگاران است.

مرکز خبرنگاران افغانستان با بیان اینکه محدودیت‌ها بر خبرنگاران و رسانه‌ها از سوی طالبان افزایش یافته، گفته است که علاوه بر مداخلۀ استخبارات، وزارت امر به معروف نیز با مداخله در امور کار رسانه‌ای احضار، بازجویی و بازداشت خبرنگاران را با گذشته زمان افزایش داده است.