منسوبان پیشین قوای هوایی افغانستان: با تهدید طالبان روبرو استیم

شماری از منسوبان پیشین قوای هوایی افغانستان ادعا می‌کنند که پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، با تهدیدات جدی از سوی آن گروه روبرو شده اند.

برخی اعضای مرکز استخبارات عملیاتی (Operation Intelligence Center) اردوی پیشین افغانستان در صحبت با صدای امریکا گفته اند که قوماندانان و پیلوتان آنان پس از سقوط کابل به دست طالبان، به بیرون از آن کشور فرار کرده اند، اما به گفتۀ آنان هنوز هم کم از کم ۴۰ عضو مرکز استخبارات عملیاتی با سرنوشت نامعلوم در داخل افغانستان روبرو اند.

وظیفۀ منسوبان مرکز استخبارات عملیاتی این بود که برای پیلوتان قوای هوایی افغانستان، در مورد اهدافی که باید بمباردمان شود، معلومات را جمع‌آوری، تحلیل و تدقیق می‌کردند.

مسوول یک زون قوای هوایی پیشین افغانستان که به دلایل امنیتی نخواست نامش در گزارش ذکر شود به صدای امریکا گفت: "ما و خانواده‌های مان از سوی طالبان تهدید می‌شویم، تهدیدنامه‌ها در پشت خانه‌های مان انداخته می‌شود و در تلیفون‌های مان زنگ‌ها و پیام‌های تهدیدآمیز می‌آید."

شماری از این نظامیان پیشین افغان گفته اند که از ترس طالبان در یکجا بود و باش نتوانسته و مجبور اند که هر از گاهی محل بود و باش شان را تغییر دهند، زیرا هراس دارند که در صورت گرفتار شدن از سوی طالبان "کشته" خواهند شد.

فرمان عفو

طالبان پس از مسلط شدن بر افغانستان عفو عمومی را اعلام کردند، اما نهادهای مدافع حقوق بشر گزارش داده اند که در برخی ساحات افغانستان، طالبان کارمندان حکومت پیشین افغانستان به ویژه نظامیان را بازداشت و آزار و اذیت کرده و حتا کشته اند.

چندی پیش، ملا یعقوب سرپرست وزارت دفاع طالبان در یک پیام صوتی گفت که فرمان عفو رهبر طالبان عمومی است و به گفتۀ وی "هیچ کسی حق ندارد که این تعهد را زیر پا کرده و بر خلاف این فرمان انتقام شخصی خود را بگیرد."

ملا یعقوب در این پیام ادعا کرد که "افراد بد، فاسد و ناتوان" به خاطر رسیدن به اهداف "شوم" شان یا به خاطر نام بد کردن طالبان، به صفوف این گروه وارد شده اند.

اما منسوبان مرکز استخبارات عملیاتی اردوی پیشین افغانستان می‌گویند که فرمان عفو طالبان تنها روی کاغذ است و به گفتۀ آنان، طالبان به این تعهد هیچ گونه پابندی ندارند.

پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، شمار زیاد نظامیان افغان، به ویژه افسران عالیرتبه و پیلوتان از آن کشور بیرون شده اند، اکثر این نظامیان در دو دهۀ پسین در امریکا و کشورهای دیگر جهان آموزش‌ها و تحصیلات عالی نظامی را فرا گرفته بودند.‌

کارشناسان امور نظامی به این باور اند که طالبان باید از این کدرهای افغان محافظت کرده و آنان را در کنار خود نگه‌دارند، زیرا به باور این آگاهان، حکومت طالبان به آنان نیاز دارد.

محمد صادق شینواری، جنرال بازنشستۀ افغان در صحبت با صدای امریکا، نظامیان پیشین افغانستان را "فرزندان اصیل" این کشور خواند و گفت که طالبان باید از تجارب و تخصص آنان که با تکنالوژی عصری بلدیت دارند، استفاده کرده و به آنان اعتماد کنند.

با اینحال، اعضای پیشین مرکز استخبارات عملیاتی قوای هوایی پیشین افغانستان از ایالات متحده، سازمان‌های مدافع حقوق بشر و ملل متحد می‌خواهند که زمینۀ انتقال شان را به بیرون از افغانستان فراهم کنند. آنان مدعی اند که تا کنون هیچ کمکی برایشان صورت نگرفته و جان آنان و خانواده‌های شان با خطر مرگ روبرو است.

پس از فروپاشی حکومت پیشین افغانستان، این کشور قوای امنیتی و دفاعی منظم و آموزش دیده نداشته و حتا سرپرستان وزارت‌های دفاع و داخلۀ طالبان نیز هیچ گونه آموزش مسلکی نظامی ندیده اند.