شماری از اعضای پارلمان افغانستان میگویند که طرح میثاق امنیتی حکومت افغانستان، منجر به ملیشهسازی میشود، اما حکومت افغانستان آنرا رد میکند.
طرح میثاق امنیتی حکومت افغانستان حدود دو نیم ماه پیش به تاریخ ۲۴ سرطان، اعلام شد. حکومت افغانستان گفته که میثاق امنیتی، بسیج مردم برای بهبود امنیت و مبارزه با جرایم است.
اما پس از چند ماه از تطبیق این طرح، شماری ادعا کرده اند که حکومت افغانستان در چهارچوب میثاق امنیتی دست به ملیشهسازی زده است.
با آنکه هدف این طرح کاهش جرایم و تامین امنیت است، عارف رحمانی، عضو ولسی جرگهٔ افغانستان به صدای امریکا گفت که اگر میثاق امنیتی عملی شود، حکومت میتواند از نیروهای محلی و مردم به نفع تقویت جبهات جنگ و زمینگیر ساختن تروریستان استفاده کند.
حکومت افغانستان پیش از این، نیز برنامههایی زیرنام نیروهای خیزش مردمی، پولیس محلی و اردوی محلی را طرح و تطبیق کرده بود و هدف از این برنامهها، منسجم ساختن و مسلح ساختن شماری از باشندگان محل بود تا در برابر گروههای مسلح مخالف حکومت از خود دفاع کنند.
اما مسلح سازی این گروهها، در برخی موارد سبب شده بود تا شماری از آنان به باجگیری، رفتار برخلاف میل حکومت و عملکردهای غیرقانونی دست بزنند.
میر رحمان رحمانی، رییس مجلس نمایندگان افغانستان روز گذشته در جلسه عمومی ولسی جرگه گفت: "طرح میثاق امنیتی که در این اواخر از سوی حکومت ایجاد گردیده، یک سلسله نگرانیهای شدید را برای مردم و سیاسیون به وجود آورده است. زیرا این طرح ملیشهسازی را در کشور ایجاد و تقویت مینمایید. این در حالیست که مردم افغانستان از ملیشهسازی خاطرهٔ خوش ندارند."
میثاق امنیتی به گونه مشترک از سوی وزارت داخله ، وزارت دفاع ملی و ریاست امنیت ملی افغانستان طرحریزی شده است.
نهادهای امنیتی در رابطه به نگرانیهای اعضای مجلس اظهار نکرده اند، اما امرالله صالح، معاون اول رییس جمهور افغانستان در صفحهٔ فیسبوکاش نوشته است که میثاق امنیتی بودجه و تشکیلات مجزا ندارد.
به گفته آقای صالح، در چهارچوب این میثاق، اسلحه توزیع نمیشود و نه هم تشکیلات قومی و ملیشهای ایجاد میگردد، اما در چوکات این میثاق برای بسیجسازی نیروهای مردم در برابر جنایت تلاش صورت میگیرد.