امروز شماری از فعالان مدنی و اعضای حزب همبستگی افغانستان برای دادخواهی و یادبود از فرخنده در محلی که جسد فرخنده آتش زده شد؛ گردهم آمدند و مراسمی را با پارچههای تمثیلی از جریان لت و کوب او در زیر پای مردان برگزار کردند.
سیلی غفار عضو حزب همبستگی افغانستان گفت، قتل فرخنده نشان داد این کشور جهنمی برای زنان است.
به گفتۀ غفار، در تمام دوسیههای مربوط به زنان، مجرمان دست اول رها میشوند ولی افراد دست دوم بازداشت میشوند؛ چون از حمایت زورمندان برخوردار نیستند.
او افزود، تاریخ نشان داده است که مبارزه قاطع مردمی حاکمان را زمینگیر سازد و دادخواهی مردم برای فرخنده و تبسم نشان داد که پس از این نمیتواند دست روی دست بگذارند و شاهد خشونت علیه زنان باشند.
او گفت "اگر عاملان این جنایت به روز اول به جزای اعمال شان میرسیدند، ما شاهد خشونت علیه رخشانه و تبسم نمیبودیم."
در کنار یادبود از سالروز قتل فرخنده، امروز مناری که در محل آتشزدن فرخنده به نام وی ساخته شده است، نیز رونمایی شد.
شبکه زنان افغان نیز در کابل از اولین سالروز قتل فرخنده یادبود کرد و اعضای این شبکه با نشر قطعنامهای خواهان جزای سنگینتر برای عاملان قتل فرخنده شدند.
آنان گفتند که حکم کنونی محاکم برای شان قابل قبول نیست.
هرچند لوی سارنوالی افغانستان در ۱۷ حوت اعلام کرد که در پیوند به قتل فرخنده سه تن هر کدام به ۲۰ سال، یک تن دیگر به ده سال و ۱۳ تن هر یک را ۱۶ سال به حبس محکوم شده اند؛ اما نهادهای مدافع حقوق زنان این جزا را کافی ندانسته اند.
اما در ۲۱حوت، ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد که آقای غنی به لوی سارنوالی هدایت داده است که دوسیه فرخنده بار دیگر بررسی شود.
در ۲۸ حوت سال گذشته، دختری ۲۷ ساله به نام فرخنده در پل باغ عمومی در نزدیکی زیارت موسوم به شاه دوشمشیره ولی به ظن توهین به مقدسات مورد غضب مردان قرار گرفت.
فرخنده نخست در زیر وپای مردان خشمگین جان باخت، سپس از روی جسد وی موتر گذشت و سرانجام پیکر او در دریای کابل به آتش کشیده شد.