سران گروه جی-۷: با نقض سیستماتیک حقوق بشر توسط طالبان در افغانستان قویاً مخالفیم 

سران هفت اقتصاد بزرگ جهان (گروه جی-۷) در پایان نشست این گروه در جاپان در مورد "نقض سیستماتیک حقوق بشر و آزادی‌های بنیادی توسط طالبان" در افغانستان، مخالفت شدید خود را ابراز داشتند.

سفارت جاپان در افغانستان، نسخه‌ای از اطلاعیهٔ سران گروه جی-۷ را تویت کرده که در آن آمده است: "ما نگرانی عمیق را در مورد افزایش تهدیدات به ثبات و وضعیت وخیم بشری و اقتصادی در افغانستان ابراز می‌کنیم."

این گروه گفته است که از طالبان می‌خواهند تا تصامیم "غیرقابل پذیرش" خود را فوراً فسخ کنند، به ویژه تصامیمی که در مقابل زنان و دختران اتخاذ کرده اند.

در این اطلاعیه از طالبان نیز خواسته شده است تا برات خود را در مبارزه با تروریزوم عمل کند و مطمئن باشد که قلمرو افغانستان به منظور تهدید یا حمله به کشوری دیگر استفاده نمی‌شود. اقدامات تروریستی برنامه‌ریزی و تمویل نمی‌شود و به تروریست‌ها پناهگاه و آموزش داده نمی‌شود.

طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان بر زنان محدودیت‌های شدیدی را وضع کرده اند، به شمول منع دختران از رفتن به مکاتب متوسطه و لیسه و پوهنتون‌ها، منع زنان از کار در ادارات دولتی و سازمان‌های غیر دولتی داخلی و خارجی، به شمول ملل متحد، منع زنان از رفتن به پارک‌ها، کلب‌های ورزشی و حمام‌ها و منع سفر زنان بدون داشتن محرم.

طالبان اما به شماری از زنان در بخش‌های معارف و صحت اجازهٔ کار داده اند.

در اطلاعیهٔ گروه جی-۷ آمده است: "تمامی افغان‌ها باید به گونهٔ معنادار، برابر و کامل در تمامی بخش‌های زندگی عامه مشارکت داشته و به معاونت‌های بشری و خدمات ابتدایی دسترسی داشته باشند."

سران گروه جی-۷ همچنان از طالبان خواسته اند تا به فیصله‌نامهٔ سال ۲۰۲۳ و مادهٔ هشتم منشور ملل متحد احترام گذاشته و فعالیت غیرمحدود ملل متحد در افغانستان را تضمین کند.

پیش از این، وزرای خارجهٔ گروه جی-۷ نیز مخالفت شدید خود را با وضع محدودیت‌های روز افزون طالبان به حقوق بشر و آزادی‌های بنیادی شهروندان افغانستان، به ویژه زنان و دختران، ابراز کرده بودند.

حکومت طالبان در اوایل ماه اپریل زنان را از کار در ادارات ملل متحد منع کرد.

انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد، این اقدام طالبان را "غیر قابل پذیرش" و "غیر قابل تصور" خواند.

این مطلب مرتبط را نیز بخوانید گوتیرش: زنان در افغانستان از زندگی عمومی حذف شده‌اند

اما حکومت طالبان منع کار زنان در افغانستان را موضوع "داخلی" عنوان کرده است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی این گروه گفته است: "باید خاطر نشان کرد که امارت اسلامی نمی‌خواهد برای ملل متحد موانع ایجاد نماید، بلکه می‌خواهد واضح بسازد که این موضوع ارزشی داخلی افغانستان می‌باشد، برای هیچ‌کسی دیگر مشکل ایجاد نمی‌کند و باید همه جوانب به آن احترام بگذارند."

به گفتۀ مجاهد ممنوعیت کار زنان در دفاتر ملل متحد "تبعیض" نیست و نیز مانعی برای فعالیت این سازمان در افغانستان ایجاد نمی‌کند.

رهبران هفت اقتصاد بزرگ جهان بار دیگر از حکومت طالبان خواستند تا گام‌هایی را در راستای ایجاد مذاکرات ملی، همه‌شمول و معتبر به رهبری افغان‌ها بردارند.

در اطلاعیهٔ گروه جی-۷ همچنان از طالبان خواسته شده است تا به تعهدات خویش عمل کرده و تضمین کنند که از خاک افغانستان علیه هیچ کشور دیگر استفاده نشود، در آن اقدامات تروریستی طرح و تمویل نشده و به تروریست‌ها پناه داده نشود.

در گروه جی-۷، فرانسه، ایالات متحده، بریتانیا، آلمان، جاپان، ایتالیا و کانادا شامل اند.