تغییرات بی پیشینه در وزارت دفاع افغانستان

ده ها سمت در وزارت دفاع در حالی شاهد تغییر و تبدیل است که آن وزارت از سوی سرپرست اداره می شود.

وزارت دفاع افغانستان که هنوز هم از سوی سرپرست اداره می شود، امروز شاهد تغییرات و تبدیلاتی بود که کم از کم در یک و نیم دهۀ گذشته بی پیشینه خوانده شده است.

بر اساس حکم محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان امروز در ۶۱ پست وزارت دفاع از معاونیت وزیر گرفته تا قدمه های پایانتر تغییرات و تبدیلات رونما شد.

جاوید فیصل معاون سخنگوی رئیس اجرائیه به صدای امریکا گفت که این تغییرات و تبدیلات بخشی از یک روند گستردۀ اصلاحاتی است. او افزود که این کار مانند هر اقدام دیگر به توافق و مشورت هر دو رهبر حکومت وحدت ملی صورت گرفته است.

شماری از آگاهان ضمن استقبال از این اقدام حکومت، از شتابزدگی در گزینش شماری از افراد و پرساختن برخی پست ها انتقاد دارند.

جاوید کوهستانی تحلیگر مسایل نظامی و امنیتی به صدای امریکا گفت که با نگاه اجمالی به فهرست تغییرات و تبدیلات پست های وزارت دفاع می توان دریافت که شماری از چهره های غیرمسلکی در بخش های حساس مسلکی به کار گماشته شده اند.

همچنان به گفتۀ آقای کوهستانی در برخی تبدیلات می توان دید که افراد مسلکی به غیر از رشتۀ تخصصی شان به پست های جدید گزینش یافته اند.

در این فهرست ۶۱ نفری، شماری از چهرۀ جدید نیز به پست های خالی گماشته شده اند و حدود ۳۵ مقام برحال وزارت دفاع به پست های جدید تبدیل شده اند که برخی از آنان ترفیع نیز دریافت کرده اند.

در اعلامیۀ وزارت دفاع ملی افغانستان نام مقامی وجود ندارد که از یک سمت برکنار شده و باز نشسته شده باشد و به عوض وی کس دیگری گماشته شده باشد.

از تغییرات و تبدیلات عمده می توان از گزینش تورن جنرال افضل امان رئیس اوپراسیون وزارت دفاع به پست معاونیت وزیر دفاع در امور نیروهای احتیاط و ترفیع وی به رتبۀ دگرجنرالی نام برد.

همچنان تبدیلی تورن جنرال ظاهر عظیمی رئیس ارتباطات استراتیژیک و امور عامه وزارت دفاع ملی در بست احتیاط فعال ریاست کادر و پرسونل، نمونۀ دیگری از تغییرات در آن وزارت است. بریدجنرال دولت وزیری، معاون کنونی سخنگوی وزارت دفاع با ارتقا به پست تورنجنرالی به صفت سخنگوی وزارت دفاع گماشته شده است.

جنرالان جهادی

در فهرست وزارت دفاع برخی مقام ها با نام "جنرال جهادی" به سمت های جدید گماشته شده اند. گفته می شود که این افراد در صفوف مجاهدین بر ضد قشون سرخ اتحاد جماهیر شوروی وقت جنگیده و پس از پیروزی مجاهدین با سنجش دورۀ جهاد به رتب نظامی ترفیع کرده اند.

شماری از این افراد پیش از پیوستن به جهاد پیشینۀ نظامی داشته اما اکثر آنان هیچ گونه آموزش مسلکی نظامی یا پیشینۀ کار در ارگانهای امنیتی را نداشته اند.

رئیس جمهور و رئیس اجرائیۀ حکومت وحدت ملی افغانستان، هر دو در زمان مبارزات انتخاباتی شان وعده سپرده بودند که در صورت رسیدن به قدرت تغییرات سالم و سازنده را در اداره های حکومت خواهند آورد، اما در بسا موارد هر دو زیر انتقاد قرار دارند که کار را به اهل کار نسپرده اند.