وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان تصمیم گرفته است که دختران فارغ صنف دوازدهم را در شماری از ولایات در انستیتیوتهای طبی جذب کند.
خبرگزاری باختر که تحت مدیریت طالبان است، روز سه شنبه ۲۰ فبروری (اول حوت) در شبکه ایکس نوشت که وزارت صحت عامه در این زمینه به ریاستهای صحت عامه کاپیسا، پروان، پنجشیر، میدان وردک، لوگر، پکتیکا، خوست، بدخشان، بامیان و پکتیا مکتوب فرستاده است.
وزارت صحت عامه حکومت طالبان از ادارات ثانوی در این ولایات خواسته است که روند جذب زنان و دختران فارغ صنف دوازدهم را در انستیتیوتهای دولتی آغاز کنند.
تا اکنون وزارت صحت عامه حکومت طالبان به گونه رسمی در این زمینه چیزی نگفته است.
حکومت طالبان پس از حاکمیت دوباره در افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱، آموزش دختران را در دورههای متوسطه و لیسه ممنوع اعلام کرد. پس از آن دروازه دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی را نیز در اواخر دسمبر ۲۰۲۲ به روی زنان و دختران دانشجو بست.
طالبان همچنان در دو سال گذشته به دختران دانشجو که از رشتۀ طب فارغ میشوند، اجازه نداد که در امتحان شورای طبی (امتحان اگزیت) شرکت کنند. بدون سپری کردن موفقانۀ این امتحان هیچ فارغ رشتۀ طب اجازۀ فعالیت در بخش طبابت را نمیداشته باشد.
وزارت صحت عامه در حالی تصمیم گرفته است که دختران و زنان صنف دوازدهم را در موسسات صحی دولتی جذب کند که پیش از این شماری از سازمانهای بینالمللی از کمبود کارمندان صحی زن در سکتور صحت اظهارنگرانی کرده بودند.
دیدبان حقوق بشر گفته است که به دلیل کاهش شدید کمکهای بینالمللی به افغانستان در زمینه صحت و نقض جدی حقوق زنان و دختران توسط طالبان، سلامت میلیونها افغان با خطر مواجه شده است.
بر اساس این گزارش ۳۸ صفحهای زیر نام "فاجعهای برای آینده قابل پیشبینی: ''بحران بهداشت و درمان افغانستان" که به تاریخ ۱۲ فبروری (۲۳ دلو) نشر شد، بحران صحی مردم افغانستان را به طور فزایندهای در برابر سوتغذیه شدید و سایر بیماریها آسیبپذیر کرده است.
فرشته عباسی، پژوهشگر افغانستان در دیدبان حقوق بشر، گفته است: "از دستدادن کمکهای انکشافی خارجی و نقض حقوق [توسط] طالبان باعث یک بحران صحی فاجعهبار در افغانستان شده است که به طور نامتناسبی به زنان و دختران آسیب میرساند."
گزارش حاکی است که تصمیم اهداکنندگان به کاهش کمکهای بشردوستانه، دسترسی به مراقبتهای صحی را تضعیف، اقتصاد را بیثبات و ناامنی غذایی را بدتر کرده است.
دیدبان حقوق بشر با اشاره به سیاستها و عملکردهای نادرست طالبان که سبب تشدید بحران شده گفته است که ممنوعیت آموزش و تحصیل زنان و دختران اکثر راههای آموزش را برای کارکنان مراقبتهای صحی زنان در آینده بسته است و این امر سبب خواهد شد که افغانستان در آینده با کمبود شدید کارمندان صحی مواجه شود.
بر اساس این گزارش، قوانین سختگیرانۀ حجاب و محرم، زنان را از سفر برای کار یا درمان منع کرده است.