بگرام و وردک محور احتمالی بحث هیگل و کرزی

چک هیگل، وزیر دفاع ایالات متحده حین دیدار با سربازان امریکایی در ننگرهار

چک هیگل نخستین سفر خود را به حیث وزیر دفاع ایالات متحده امریکا به افغانستان در حالی انجام می دهد که حملات انتحاری در آستانۀ دیدار وی با حامدکرزی، رئیس جمهور افغانستان ده ها کشته و زخمی برجا گذاشت.

در حالیکه نیرو های ناتو مسئولیت های امنیتی را به نیرو های افغان تحویل می دهند، حملات دوگانۀ انتحاری روز شنبه نشانۀ تازه یی از تداوم آزمون ها و شورشگری در افغانستان می باشد.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان با ارسال ایمیلی به خبرنگاران گفت که حملۀ انتحاری در برابر دروازۀ ورودی وزارت دفاع ملی افغانستان، پیامی به وزیر دفاع ایالات متحده بود. اما سخنگوی طالبان در مورد حملۀ انتحاری خوست چیزی نگفت.

وزیر دفاع ایالات متحده که در زمان انفجار در کابل بود، به رسانه ها گفت که در ساحۀ جنگ است و انفجار بم و انتحار در چنین موقعی برایش شگفت انگیز نیست.

آقای هیگل گفت که ایالات متحده به کار با متحدین خود تا زمانی ادامه خواهد داد که تضمین شود، مردم افغانستان برای انکشاف و ترقی کشور شان و استقرار دموکراسی از توانمندی های لازمی برخوردار شوند.

چالش های واشنگتن و کابل

آقای هیگل در حالی به کابل سفر می کند که ایالات متحده و افغانستان با شماری از مناقشات دست و گریبان اند.

یکی از این مناقشات، تاخیر در تحویلدهی ادارۀ کامل زندان بگرام به حکومت افغانستان است که این عمل در آخرین لحظاتی که باید اجرا می شد، به تعویق انداخته شد.

یک سخنگوی ائتلاف بین المللی روز شنبه گفت که به دلیل ناتوانی در نهایی ساختن توافقنامۀ تحویلدهی زندان با مقام های افغان، این روند به تاخیر می افتد، اما او تصریح کرد که پس از توافق کامل هر دو طرف، تحویلدهی زندان صورت خواهد گرفت.

دفتر رئیس جمهور کرزی، شام شنبه با نشر بیانیه یی گفت که تحویلدهی ادارۀ زندان بگرام به حکومت افغانستان در هفتۀ آینده صورت خواهد گرفت. اما آنچه تا کنون در هالۀ ابهام باقی مانده است، دلایل یا انگیزه هایی است که یکبار دیگر سبب نا سازگاری دو طرف برای تحویلدهی ادارۀ زندان بگرام شده است.

مقامات افغان حین بر افراشتن پرچم افغانستان در محوطۀ زندان بگرام (سپتمبر ۲۰۱۲)

تحویلدهی ادارۀ زندان بگرام به حکومت افغانستان که قرار بود چند سال پیش انجام شود، باربار به دلیل مناقشه میان حکومات افغانستان و ایالات متحده به تاخیر افتاده است. یکی از دلایل عمدۀ بر هم خوردن این اقدام در گذشته، صلاحیت نهایی برای رهایی زندانیانی بود که ایالات متحده آنان را تهدید می پندارد.

حکومت افغانستان همواره اصرار ورزیده است که به عنوان یک اصل اساسی حاکمیت ملی، به اداره و صلاحیت کامل در مورد رهایی زندانیان افغان نیاز دارد.

تحویلدهی ادارۀ زندان ها به حکومت افغانستان، مذاکرات در مورد موافقتنامۀ دو جانبۀ امنیتی میان کابل و واشنگتن را نیز تحت شعاع قرار داده است که بر اساس آن حضور ایالات متحده در افغانستان پس سال ۲۰۱۴ تنظیم می گردد.

بحث نیرو های ویژه

از سوی دیگر یک روز بیشتر به ضرب الاجل تعیین شده (روز دو شنبه) از سوی رئیس جمهور کرزی برای خروج نیرو های ویژۀ امریکایی از ولایت وردک باقی نمانده است.

آقای کرزی پس از ادعا های بدرفتاری، شکنجه و اختطاف روستاییان توسط افغان های زیر ادارۀ نیرو های ویژۀ امریکایی این تصمیم را اتخاذ کرد.

ائتلاف به رهبری ایالات متحده امریکا نیز موارد یاد شدۀ بدرفتاری را تایید می کند اما می گوید که براساس یافته ها، این موارد هیچ ربطی به نیرو های ناتو ندارد.

مقام های ناتو می گویند که اگر رئیس جمهور کرزی بر فرمان خود ایستادگی کند، ناتو پلان های موقت را روی دست دارد تا در صورت خروج نیرو های ویژۀ عملیاتی از وردک، آن را عملی سازد.

به نظر می رسد که بحث تحویلدهی ادارۀ کامل زندان های زیر ادارۀ نیرو های خارجی به ویژه زندان بگرام به حکومت افغانستان و خروج نیرو های ویژۀ عملیاتی امریکایی از وردک، پس از ملاقات وزیر دفاع ایالات متحده و فرمانده ارشد ناتو با رئیس جمهور افغانستان فیصله شود.