وزارت صحت عامه حکومت طالبان میگوید که هم اکنون نزدیک به ۳۵ هزار قابله در این وزارت ثبت است، اما فقط برای کم و بیش ششهزار تن آنان زمینۀ کار فراهم شده است.
محمد اسحاق صاحبزاده، معین مالی و اداری وزارت صحت عامه روز یکشنبه ۱۵ می (۲۵ ثور) در مراسم تجلیل از کار قابلهها گفت که حکومت طالبان برای فراهمکردن زمینۀ کاری، تحصیلی، مالی و ارتقای ظرفیت برای قابلهها و مصوونیت آنان متعهد است.
آقای صاحبزاده گفت: "۴۴۸ تن آنان در بخشهای مدیریتی مصروف اند، برای۱۳۷۰ قابله در بخش ارتقای ظرفیت و آموزشهای مسلکی زمینه کار فراهم شده و در نتیجۀ تلاش وزارت صحت دورۀ لیسانس قابلگی در پوهنتون کابل ایجاد شده است".
آقای صاحبزاده از تمام نهادهای بینالمللی خواست که موضوع صحت را از سیاست جدا بدانند و با توجه به اینکه اکنون زمینۀ کمک در بخشهای مختلف به ویژه سکتور صحت فراهم شده است، از افغانستان حمایت کنند.
هیلی غرشین، رییس شورای قابلهها و نرسهای افغانستان در این نشست گفت که هم اکنون سه کتگوری قابله در افغانستان فعالیت دارند، دیپلم یا ۱۴ پاس که در انستیتوتهای دولتی و خصوصی دوساله آموزش دیده اند، قابلههای دارای مدرک لیسانس که در یک پوهنتون دولتی و شش پوهنتون خصوصی درس خوانده اند.
اما خانم غرشین افزود که زیادترین قابلهها را قابلههای جامعه تشکیل میدهند که آموزشهای کوتاه مدت دیده و یا تجربه دارند که شمار شان به شش هزار تن میرسند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان گفت که قابلهها نقش حیاتی در نجات جان مادران و نوزدان و حق بیشتر بر جامعه دارند. آقای مجاهد از رهبری وزارت صحت عامه خواست تا حقوق قابلهها را آنچه شایسته است، اعاده کند. او گفت: "توجه جدی به تحصیلات آنان و امتیازاتشان شود و از زحمات شان قدردانی شود."
در همین حال، سعید بن مبارک الخیارین الهاجر، سفیر قطر در افغانستان میگوید که کشورش برای کمک به مردم افغانستان در بخشهای مختلف از جمله صحت متعهد است. او گفت که قطر در بخشهای مختلف ۱۲ میلیون دالر به افغانستان کمک کرده و بیش از ۱.۲ میلیون افغان از این کمکها مستفید شده اند.
به گفتۀ آقای الهاجر، دولت قطر از طریق جمعیت هلال احمر آن کشور به افغانستان در بخش صحی به ویژه آموزش قابلهها در چندین ولایت کمک کرده است.
آقای الهاجر افزود: "از طریق پروژههای صحی در حدود پنج میلیون دالر کمک کرده و ۹۰۰ هزار مستفید شونده داشتهایم. در این پروژه آموزش ۲۴ قابله از نقاط دوردست افغانستان نیز شامل است".
سفیر قطر افزود که آن کشور در بخشهای مختلف به ویژه بخش صحت به همکاری با افغانستان ادامه میدهد.
حکومت طالبان در حالی نقش قابلهها را در جامعه مهم عنوان کرده و به تحصیلات آنان تاکید میکند که از حدود نه ماه به این طرف، دروازههای مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بسته است و هنوز مشخص نیست که چه زمانی دانشآموزان بالاتر از صنف ششم، اجازه حضور در مکاتب را به دست می آورند.