سازمان جهانی صحت میگوید که از اول نومبر ۲۰۲۳ تا اواخر جنوری سال روان میلادی، ۲۷۲هزار و ۱۳۳ عودتکننده افغان از خدمات صحی این سازمان و شرکای همکارش مستفید شده اند.
این سازمان روز یکشنبه چهارم فبروری (۱۵ دلو) با نشر گزارشی گفت که علاوه بر خدمات بهداشتی اولیه، به بازگشتکنندگان افغان از پاکستان، خدمات بهداشتی ثانوی و خدمات صحت روانی، واکسین و تروما نیز فراهم شده است.
در گزارش این سازمان آمده است که بیش از ۹۸هزار زن، ۷۳هزارو ۶۴۲مرد، ۵۲هزار و ۴۰۹ دختر و بیش از ۴۸هزار پسر از این خدمات صحی بهره بردند.
پاکستان در اوایل ماه اکتوبر به همه مهاجرین که به گونهٔ غیرقانونی در آن کشور به سر میبرند به شمول ۱.۷ میلیون افغان، مهلت داد تا اول نومبر از آن کشور خارج شوند، در غیر آن آنان نخست بازداشت و سپس اخراج خواهند شد.
تازهترین آمار کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان و سازمان بینالمللی مهاجرت نشان میدهد که بیش از ۵۰۸هزار مهاجر افغان طی سال ۲۰۲۳ و جنوری سال روان از پاکستان به کشورشان برگشته اند.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد (اوچا) روز جمعه دوم فبروری (۱۳ دلو) با نشر این آمار گفته است که ۸۴ درصد این عودتکنندگان در سه ماه آخر سال ۲۰۲۳ به افغانستان بازگشته اند.
اما مرتضی سولنگی، وزیر اطلاعات، نشرات و امور پارلمانی حکومت موقت پاکستان میگوید که از زمان فیصله اخراج مهاجرین فاقد مردک تا اکنون بیش از ۶۰۱ هزار مهاجر افغان فاقد اسناد و مدارک اقامت از این کشور اخراج شده و این روند هنوز هم جریان دارد.
مرتضی سولنگی به صدای امریکا گفت که بررسی تمدید کارتهای مهاجرت (پی او آر) به مهاجران افغان نیز جریان دارد و به زودی در این خصوص تصمیم گرفته خواهد شد.
این در حالی است که تاریخ کارتهای ثبت و راجستر مهاجران افغان در ماه جون سال گذشته، منقضی شده بود.
در چهار دهه گذشته، میلیونها افغان به دلیل درگیریها به پاکستان مهاجرت کرده اند، از جمله حدود ۶۰۰هزار مهاجر افغانی که پس از قدرت گرفتن مجدد طالبان در افغانستان در اگست ۲۰۲۱، به پاکستان رفته اند.
به گفته کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، پاکستان میزبان حدود ۳.۲ میلیون پناهجوی افغان و سایر افغانهایی است که در انتظار ترک این کشور به کشورهای سوم استند.
با اینحال، سرفراز بگتی، وزیر داخلهٔ پاکستان گفته است که تمامی مهاجران افغان را از این کشور اخراج خواهد کرد و میعاد اسناد آنان نیز تمدید نخواهد شد.
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان گفته است که در حال حاضر در پاکستان حدود ۱.۴ میلیون مهاجر راجستر شدهٔ افغان زیست دارند و به همین تعداد مهاجران فاقد اسناد نیز در آن کشور به سر میبرند.
پس از تسلط دوبارهٔ طالبان بر افغانستان و سقوط جمهوریت در سال ۲۰۲۱، صدها هزار افغان به کشورهای همسایه، به ویژه پاکستان مهاجرت کردند.
روابط بین پاکستان و افغانستان در ماههای اخیر به طور فزایندهای تیره شده است و اسلامآباد حکومت طالبان را متهم میکند که در قبال سرکوب شبهنظامیانی که از خاک افغانستان به پاکستان حمله میکنند، ناکام مانده است. اما مقامات حکومت طالبان همواره این ادعاها را رد کرده اند.