سیگار: امیدواری‌های پیروزی مذاکرات بین‌الافغانی اندک است

دفتر سرمفتش ایالات متحده برای بازسازی افغانستان با اظهار تردید در مورد ابعاد صلح در افغانستان هشدار داده است که تلاش‌ها به رهبری ایالات متحده برای مصالحه میان حکومت افغانستان و گروه طالبان، نتیجهٔ ملموسی را در قبال نداشته است.

سیگار هشدار داده است که با وجود خرسندی‌ها پیرامون توافق امریکا-طالبان، مذاکرات میان حکومت افغانستان و گروه طالبان تا اکنون نتایج اندکی داشته است.

جان ساپکو، سرمفتش ویژه در گزارش اخیراش به قانونگذاران امریکایی نوشته است: "تا اکنون هیچ توافق آتش‌بس صورت نگرفته و با وجود تقاضا‌های مکرر مقامات بلندپایهٔ امریکایی و بین المللی، خشونت‌های به سطح بلند شورشی و افراطگرایی در افغانستان ادامه داشته است."

او افزود است که گروه طالبان هنوز هم روابط شان را به شبکهٔ تروریستی القاعده قطع نکرده است.

براساس توافقنامهٔ ۲۹ فبرورى سال گذشته با گروه طالبان، تمامی نیروهای امریکایی و ناتو باید تا ماه می افغانستان را ترک کنند و طالبان در مقابل تضمین می‌کنند که تروریست‌ها از خاک افغانستان استفاده نکنند و هچنان با افغان‌ها وارد یک توافق سیاسی شوند.

با آنهم، مقامات نظامی امریکایی به کرات در مورد نیت طالبان اظهار تردید کرده اند.

براساس معلومات نیروهای امریکایی در افغانستان حملات "دشمن" در ربع چهارم سال ۲۰۲۰ در مقایسه با سال ۲۰۱۹ افزایش یافته بود.

آقای ساپکو با اشاره به کاهش نیروهای امریکایی در افغانستان به ۲۵۰۰ نفر گفته است که مقامات امریکایی پذیرفته اند که این تعداد کم نیروها سبب برخی از محدودیت‌ها در بخش ظرفیت قوا و ماموریت آموزش، مشوره و معاونت شده است.

او افزوده است که کانگرس و ادارهٔ‌ جدید امریکا باید بداند که نه تنها این خطرات موجود است بلکه به نگرانی گسترده‌تری مبدل شده که گویا افغانستان ممکن بدون تعامل متداوم بین المللی بی ثبات باشد.

این در حالی است که نگرانی بین المللی در مورد افغانستان نیز در حال افزایش است.

روز گذشته، نمایندگان اتحادیهٔ اروپا در امور افغانستان، ناتو، بریتانیا و کانادا با نشر اعلامیهٔ مشترک ترورها، اختطاف‌ها و تخریب زیربنا‌های حیاتی در این کشور را شدیداً محکوم کردند.

در اعلامیه آمده است: "این خشونت‌ها، جامعۀ مدنی، قضایی، رسانه‌یی، مذهبی، طبی و نمایندگان غیرنظامی دولت که برای یک افغانستان صلح‌آمیز و مرفه ضروری اند، را هدف قرار می‌دهد. طالبان مسوولیت اکثریت چنین خشونت‌های هدفمند را بر عهده دارند."

در اعلامیه همچنان ذکر شده است که طالبان باید بدانند که خشونت و اعمال تخریب‌کارانهٔ آنان جهان را خشمگین ساخته است. این گروه باید برای تامین صلح در افغانستان آتش‌بس کنند.

اما گروه طالبان گفته است که در کشتار غیرنظامیان و اعمال مخرب دست ندارند.

محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان به روز جمعه گفت که طالبان در مذاکرات بهانه جویی می‌کنند و اگر پی ببرند که می‌توانند از طریق خشونت پیروز شوند، به این اعمال شان ادامه خواهند داد.

آقای غنی همچنان از جوبایدن، رییس جمهور ایالات متحده خواست تا بر گروه طالبان فشار آورده و در خروج بیشتر نیروها از افغانستان از عجله کار نگیرد.

اداره‌ٔ آقای بایدن گفته است که این نگرانی‌ها را جدی می‌گیرد.

جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی قصر سفید روز جمعه گفت که حکومت جو بایدن، عمل کردن طالبان را به مفاد کلیدی توافقنامه صلح با ایالات متحده به دقت زیر بررسی دارد.

مشاور امنیت ملی قصر سفید افزود که تصمیم در مورد سرنوشت حضور سربازان امریکایی در افغانستان و استراتیژی دیپلوماتیک واشنگتن در قبال این کشور، بر اساس نتایج همین بررسی گرفته خواهد شد.

هیات مذاکره‌کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان گفت که روند مذاکرات تا اکنون به بن‌بست نرسیده است، اما دچار رکود و وقفه شده است که دلیل آن طالبان استند.