چگونه خود را از انفلونزا محافظت کنیم؟

انفلونزای موسمی که بیشتر در فصل سرما شایع است، بیماری عفونی دستگاه تنفسی است که همه ساله میلیون‌ها نفر به آن مبتلا شده و بر اساس آمار سازمان جهانی صحت این بیماری سالانه سبب مرگ ۲۹۰هزار تا ۶۵۰هزار نفر در سرتاسر جهان می‌شود.

هر شخص و در هر سن و سال به این بیماری مبتلا شده می‌تواند که ممکن سیر بیماری خفیف، متوسط یا هم شدید باشد. تب، درد بدن، ریزش آب از بینی، سرفه، گلودردی و تخریش گلو و احساس کسالت و خستگی از نشانه‌های برجستۀ ابتلا به انفلونزا است که عموماً تا یک هفته دوام کرده و در بسا موارد بدون اختلاط رفع می‌شود.

اما برای کسانیکه که سیستم ضعیف ایمنی دارند، برای کودکان و زنان باردار و سالمندان، انفلونزا ممکن خطرناک باشد. یکی از اختلاطات عمدۀ انفلونزا در سالمندان، ابتلای آنان به سینه و بغل است.

بر اساس آمار مرکز وقایه و کنترول امراض ایالات متحدۀ امریکا حدود ۸۵ درصد مرگ و میر ناشی از انفلونزای موسمی در میان سالمندان ۶۵ سال یا کهن‌سال‌تر ثبت شده است.

چه باید کرد؟

از حضور در ازدحام و تجمعات بزرگ باید خودداری کرد، به ویژه که هم اکنون کروناویروس نیز در سرتاسر جهان در حال گردش است. پوشیدن ماسک در بیرون به ویژه فضاهای سربسته به پیمانۀ زیاد از ابتلا به انفلونزا و کووید۱۹ جلوگیری می‌کند. همچنین از افراد بیمار و کسانیکه سرفه، عطسه و دیگر اعراض و علایم انفلونزا را دارند باید فاصله گرفت.

شستن منظم و پیهم دستان با آب و صابون باید به یک عادت مبدل شود، زیرا ویروس انفلونزا بالای سطوح مختلف برای مدتی زنده می‌ماند. پیش از آماده کردن و خوردن غذا و پس از رفتن به تشناب و رفع حاجت باید دستان خود را برای ۲۰ ثانیه با آب گرم و صابون شست. پاک کردن دستان با محلول‌های حاوی الکول نیز برای از بین بردن ویروس انفلونزا مفید است.

ویروس انفلونزا عمدتاً از طریق تنفس هوای آلوده با قطرات هوایی حاوی ویروس که هنگام سرفه و عطسه زدن از دهان بیماران به هوا پراگنده می‌شوند، به افراد سالم انتقال می‌یابد. اما تماس دستان آلوده به این ویروس نیز می‌تواند سبب انتقال مرض شود، از اینرو باید به خاطر داشت که از تماس دستان ناپاک و ناشسته با دهن، بینی و چشم جداً خودداری شود.

در صورتیکه یک نفر در خانه به انفلونزا مبتلا شود، باید سطوحی که همگان با آن در تماس اند، مثل دستگیر دروازه، سوچ چراغ، سطح میز و چوکی به گونۀ منظم ضد عفونی شود.

تقویت سیستم ایمنی

تقویت سیستم ایمنی بدن بهترین روش مقابله با انفلونزا است و به زودی بدن را از شر ویروس می‌رهاند. همچنین در صورت قوی بودن سیستم ایمنی، اعراض و علایم بیماری شدید نمی‌باشد.

خواب کردن برای هفت تا نه ساعت هر شب، فعالیت منظم فزیکی کم از کم برای ۳۰ دقیقه و سه بار در هفته، صرف غذای متوازن و سرشار از ویتامین‌ها و انتی اکسیدانت‌ها مثل سبزیجات و میوه‌جات و پرهیز از مصرف غذای حاوی شکر و چربی زیاد سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود.

تطبیق واکسین

تطبیق واکسین انفلونزا پیش از فرارسیدن موسم سرما به پیمانۀ زیاد از ابتلا به این بیماری جلوگیری می‌کند، سالمندان به دلیل اینکه در مقابل ویروس انفلونزا به شدت آسیب‌پذیراند باید واکسین شوند.

در کشورهای پیشرفته، افزون بر واکسین انفلونزا، پیش از فرارسیدن زمستان داکتران به سالمندان سفارش می‌کنند تا واکسین سینه و بغل را نیز اخذ کنند.

از آنجاییکه شمار زیاد اعراض و علایم انفلونزا مانند تب، سرفه، عطسه، گلودردی، درد عضلات، سردردی، خستگی، کسالت و ریزش آب از بینی یا احتقان قسمت بالای سیستم تنفسی با اعراض و علایم کووید۱۹ شباهت دارد و هر دو بیماری ساری است، حتمی است که بیماران به محض داشتن این اعراض ماسک بپوشند و خود را تجرید و قرنطین کنند تا اطرافیان شان مصوون بمانند.

دوای مشخص برای ویروس انفلونزا وجود ندارد، اما گرفتن برخی دواها آنهم به سفارش داکتر برای کاهش اعراض و علایم این بیماری به ویژه تب و درد کمک می‌کند. استراحت در جریان بیماری نیز برای شفایابی سریع کمک می‌کند.

نوشیدن مقدار زیاد مایعات و گرفتن غذاهای گرم چون سوپ و نوشیدنی‌های گرم چون چای سبب تسکین اعراض انفلونزا می‌شود.