دیدبان حقوق‌بشر طالبان را به 'کشتار نظامیان پیشین افغانستان' متهم کرد

دیدبان حقوق‌بشر روز سه شنبه ۳۰ نومبر (نهم قوس) طالبان را به اعدام صحرایی و ناپدید کردن‌ اجباری بیش از ۱۰۰ تن از منسوبین نیروهای امنیتی و دفاعی و امنیت ملی پیشین افغانستان متهم کرده است.

دیدبان حقوق بشر گفته است که این "'اعدام‌های صحرایی" پس از خروج کامل قوای بین‌المللی به رهبری ایالات متحده در آخر ماه اگست ۲۰۲۱ میلادی صورت گرفته است.

بر اساس گزارش دیدبان حقوق‌‌بشر گفته است که بر اساس معلومات معتبری که به دست آورده است، بین ماه‌های اگست و اکتوبر تنها در ولایت‌های غزنی، هلمند، قندهار و کندز بیش از ۱۰۰ نفر کشته شده اند،‌ اما اعتقاد بر این است که واقعات مشابه در سراسر افغانستان صورت گرفته است.

پتریشیا گاسمن،‌ پژوهشگر ارشد این سازمان و نویسندهٔ‌ این گزارش، در مصاحبه‌ای با صدای امریکا گفته است که طالبان افرادی را هدف قرار داده اند که در گذشته بر ضد آنان می‌جنگیدند.

او افزود: "بر اساس تحقیقات که ما انجام دادیم، بسیاری از این افراد واقعاً در خط مقدم جبهه [در مقابل طالبان] قرار داشتند؛ افرادی که در مناطق خاص از سوی طالبان شناسایی شده بودند."

خانم گاسمن همچنین گفت که این حملات در حالی صورت گرفته است که طالبان گفته اند که در صدد انتقام‌جویی نیستند.

خانم گاسمن اضافه کرد:‌ "آنان [طالبان] عفو عمومی اعلام کردند...اما آنچه در عمل انجام شده است، بر خلاف عفو عمومی طالبان بوده است، دست‌کم برای شماری از افراد."

به گفتهٔ این مقام دیدبان حقوق‌بشر، طالبان به طور عمدی یا به دلایل شخصی و هم دشمنی به دنبال مردم می‌روند، زیرا آنان در گذشته بر ضد طالبان نقش بازی کرده اند.

محققین، این شواهد و معلومات را از طریق مصاحبه‌های رو در رو، از طریق تلیفون، شاهدان، اقارب و مقام‌های پیشین حکومت که شامل ۶۷ نفر می‌شود، به دست آورده اند.

بر اساس این گزارش، طالبان با استفاده از بررسی سابقهٔ کاری کارمندان حکومتی، افراد را تشخیص، دست‌گیر و اعدام کرده اند.

خانم گاسمن به صدای امریکا همچنین گفت که طالبان احتمالاً در هفته‌های نخست حکومت شان با عجله دست به کشتار و انتقام‌جویی زدند، اما حال به نظر می‌رسد که آنان به صورت عمدی دست به کشتار می‌زنند.

به گفته‌ٔ این فعال حقوق‌بشر، طالبان ممکن در سایر ولایت‌های نیز دست به اعمال مشابه بزنند تا از تجدید قوای همه مخالفین جلوگیری کنند.

بر اساس این گزارش، رهبری طالبان اعضای قوای امنیتی پیشین افغانستان را هدایت دادند تا تسلیم شوند و نامهٔ به دست بیاورند تا مصوونیت آنان تضمین شود.

اما دیدبان حقوق‌بشر گفته است که طالبان با استفاده از این روش، اعضای قوای امنیتی حکومت پیشین افغانستان را تشخیص داده و آنان را اعدام صحرایی کردند و یا هم چند روز پس از ثبت نام، آنان به طور اجباری ناپدید شدند و سپس اقارب آنان، اجساد‌ شان را پیدا کردند.

گروه طالبان تا حال در مورد اتهامات دیدبان حقوق‌بشر تبصره نکرده است.

پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، ایالات متحده دست کم ۱۲۵ هزار نفر را که اکثر‌ شان شهروندان افغانستان بودند، به خارج از آن کشور انتقال داد.

اما هنوز هم، همه روزه هزاران نفر بنابر دلایل مختلف از جمله فقر، بیکاری و ترس از انتقام‌جویی طالبان کشورش‌شان را ترک می‌کنند.