سیما سمر: تبعیض نباید در صفوف پولیس وجود داشته باشد

کمیسیون حقوق بشر افغانستان تأکید دارد که برخورد پولیس باید قانونمند باشد.

سیما سمر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در آغاز کنفرانس دو روزۀ «حقوق بشر و پولیس» گفت که پولیس باید بدون تبعیض و قانون‌شکنی در برابر قضایا عمل کند.

کنفرانس دو روزۀ "حقوق بشر و پولیس" با حضور مقام‌های پولیس ولایات و ولسوالی‌ها در کابل برگزار شد که در آن مسایل حقوق بشری برای پولیس آموزش داده می‌شود و سپس تمام تخطی‌های حقوق بشری در صفوف پولیس از سوی بخش «آمبودزن»، تحت نظارت قرار می‌گیرد.

سیما سمر رئیس کمیسیون حقوق بشر در مراسم افتتاح این کنفرانس گفت که برخورد‌های منطقه‌یی، قومی، جنسیتی و زبانی از سوی پولیس در برخی موارد صورت می‌گیرد.

او گفت "قانون اساسی افغانستان به هیچ صورت تبعیض را اجازه نمی‌دهد، به هر اساسی که باشد، بناءً تبعیض واقعاً در صفوف پولیس از بین برود و پولیس افغانستان، ملی و در خدمت مردم باشد".

به باور خانم سمر، برخورد پولیس باید اصلاح‌گرانه باشد و نباید زمانی که کسی را به اتهام جرمی بازداشت می‌کند او را مورد ضرب‌وشتم قرار دهد و برای اقرار تحت شکنجه بگیرد.

او افزود که مواردی را کمیسیون حقوق بشر ثبت کرده است که سوءاستفاده از موقف و وسایط پولیس در ولسوالی‌ها وجود دارد؛ در حالی که این کار تخطی از قانون و جرم شمرده می‌شود.

حمایت از زنان به ویژه زنانی که در صفوف پولیس وظیفه دارند از دیگر مواردی بود که رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان بر آن تأکید کرد.

خانم سمر گفت "حمایت از زنانی که در صفوف پولیس اند یکی از مسایل بسیار جدی است...اهمیت حمایت از این خانم‌ها در صفوفف پولیس بسیار جدی است، ما نمی‌توانیم که پولیس افغانستان را فقط مردانه داشته باشیم که در خدمت ۵۰ فیصد نفوس افغانستان باشد".

خانم سمر گفت با آن که در حال حاضر گزارشی در رابطه به حضور کودکان در صفوف نیروهای امنیتی وجود ندارد، اما به هیچ وجه نباید به بهانه‌های مختلف از کودکان توسط نیروهای امنیتی استفاده شود.

بر اساس توافقی که میان کمیسیون حقوق بشر و وزارت‌های داخله و دفاع افغانستان صورت گرفته است؛ بخش جدیدی به نام «آمبودزن» برای نظارت از تخطی‌های حقوق بشری در صفوف نیروهای امنیتی ایجاد شده است.

بخش آمبودزن، قضایای چون تخطی‌های حقوق بشری، استفاده از کودکان برای کار در نهادهای امنیتی، آزار و اذیت جنسی را در صفوف نیروهای امنیتی نظارت و ثبت می‌کند.

در همین حال، فرید حمیدی لوی سارنوال افغانستان گفت که قانون اجرات جزایی افغانستان، تحقیق شبانه را جواز نداده است "دستگیری، بررسی، تفتیش و تلاشی منازل را در شب جواز نمی‌دهد؛ مگر آن حالات استثنایی که قانون آن را پیش‌بینی کرده است".

لوی سارنوال افغانستان تأکید کرد که حریم خصوصی افراد باید مورد حمایت قرار بگیرد و این مسایل از وظایف اساسی پولیس به حساب می‌آید.

تاج‌محمد جاهد، وزیر داخله افغانستان گفت، پولیس تلاش دارد تا تمام اجرات خود را بر اساس قانون انجام دهد؛ اما در برخی موارد کوتاهی‌هایی نیز وجود دارد.

آقای جاهد گفت "اگر در جایی کمی، کاستی و کوتاهی در تطبیق قانون، در تنفیذ قانون و خشونت صورت می‌گیرد علیه مرد و زن، علیه اتباع این کشور، به این سبب نیست که نیروهای امنیتی و دفاعی شما به خصوص پولیس در این قضایا بی‌تفاوت و کوتاهی داشته باشد، در جایی دارد، اما قبول و اعتراف بکنیم که در یک جنگ نابرابر روبرو استیم".

وزارت داخله تأکید دارد که پولیس در کنار این که در جنگ مصروف است و از وظایف اصلی اش به دور مانده؛ اما تا اندازۀ توان تلاش کرده است که عدالت اجتماعی را نیز تأمین کند.

به گفتۀ وزیر داخله، با آنکه خلاهایی در صفوف پولیس وجود دارد؛ اما با گذشت هر روز این نیروها مسلکی‌تر عمل می‌کنند.