دیدبان حقوق بشر: طالبان زمینه فعالیت مصوون خبرنگاران را فراهم کنند

یکی از ژورنالستانی که توسط طالبان در کابل هنگام پوشش خبری مظاهرات زنان و دختران لت و کوب شده است

دیدبان حقوق بشر روز چهار شنبه هشتم سپتمبر (۱۷ سنبله)‌ از گروه طالبان خواست تا زمینه فعالیت مصوون تمام خبرنگاران را در افغانستان فراهم کند.

این سازمان حامی حقوق بشر با نشر خبرنامه‌ای در واکنش به لت و کوب و بازداشت خبرنگاران افغان گفت که رهبران طالبان وعده سپرده بودند که جلو فعالیت رسانه‌ها در افغانستان گرفته نخواهد شد، اما طالبان "به گونه روز افزون" مانع فعالیت خبرنگارانی می‌شوند که اعتراضات ضد طالبان را پوشش می‌دهند.

این در حالیست که روزنامه اطلاعات روز، روز چهارشنبه از بازداشت و لت و کوب دو گزارشگر خود توسط طالبان خبر داد.

اطلاعات روز گفته است که تقی دریابی و نعمت الله نقدی با شلاق و کیبل توسط جنگجویان طالبان لت و کوب شدند.

یکی دیگر از ژونالستانی که روز دوشنبه هنگام پوشش خبری اعتراضات زنان و دختران در کابل مورد لت و کوب طالبان قرار گرفت

دیدبان حقوق بشر از طالبان خواسته است تا به حمله بر خبرنگاران پایان داده، محدودیت‌های وضع شده علیه خبرنگاران را رفع کنند و عاملین بدرفتاری با معترضان و خبرنگاران را مجازات کنند.

پتریشا گاسمن، یک مقام ارشد دیدبان حقوق بشر از "کشور های مربوط" خواست که بر طالبان به خاطر حفاظت از آزادی بیان، فشار بیاورند.

خانم گاسمن گفت: "مقام های طالبان ادعا دارند که آنان رسانه هایی را که ارزش‌های اسلامی را احترام می‌گذارند،‌ اجازهٔ فعالیت می‌دهند" اما آنان به گونهٔ روز افزون مانع گزارش‌دهی خبرنگاران از مظاهرات می‌شوند.

خانم گاسمن گفته است که "طالبان نیاز دارند تا به تمام ژورنالستان اطمینان دهند که آنان قادر اند بدون وضع محدودیت، ترس و انتقامجویی فعالیت کرده می‌توانند."

دیدبان حقوق بشر همچنین گزارش داده است که طالبان روز سه شنبه هفتم سپتمبر (۱۶ سنبله) وحید احمدی،‌ فوتو ژونالست طلوع نیور را توقیف کردند، اما در عین روز وی را آزاد کردند. بر اساس این خبرنامه،‌طالبان کمرهٔ آقای احمدی را ضبط کردند و مانع فلمبرداری سایر ژورنالستان در محل اعتراضات و مظاهرات ضد طالبان شدند.

از اوایل ماه سپتمبر، زنان و دختران در چندین شهر افغانستان به ویژه کابل در برابر تخطی طالبان در مقابل حقوق زنان و دختران اعتراضات را راه اندازی کردند.

اما در اغلب موارد طالبان از طریق لت و کوب معترضان، ضبط کمرهٔ ژورنالستان و تهدید روزنامه نگاران، این اعتراضات را از هم پاشیدند.

زنان و دختران در شهر های مختلف افغانستان گفته اند که برای حقوق شان مبارزه خواهند کرد

دیدبان حقوق بشر از قول برخی ژورنالستان گزارش داده است که مقام های طالبان به آنان گفته اند که پوشش خبری اعتراضات نیز حالا غیر قانونی تلقی می شود.

بر اساس اعلامیۀ دیدبان حقوق بشر، فرماندهان و جنگجویان گروه طالبان از دیر زمان به این سو، فعالان رسانه‌ای را تهدید، آزار و اذیت کرده اند و جنگجویان این گروه، ژونالستان و سایر کارمندان رسانه ای را به طور هدفمند کشته اند.