احتمال تاخیر یک ماهۀ انتخابات پارلمانی افغانستان

کمیسیون انتخابات تاریخ برگزاری انتخابات پارلمانی را ۱۶ سرطان ۱۳۹۷ خورشیدی تعیین کرده است.

گلاجان عبدالبدیع صیاد، رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان می‌گوید که تلاش‌ صورت می‌گیرد تا انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی در تاریخ تعیین شدۀ آن، برگزار شود؛ اما با آن هم آقای صیاد می‌افزاید که احتمال "تجدید نظر" بر تاریخ برگزاری انتخابات وجود دارد.

کمیسیون مستقل انتخابات تاریخ برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی را ۱۶ سرطان ۱۳۹۷ خورشیدی تعیین کرده است.

رئیس کمیسیون مستقل انتخابات در صحبت با رادیو آشنا – صدای امریکا گفت که در صورت لزوم به تأخیر در برگزاری انتخابات پارلمانی، در مشوره با تمام طرف‌های دخیل در این روند، در مورد تاریخ جدید برگزاری انتخابات تصمیم گرفته خواهد شد.

آقای صیاد، افزود که احتمال دارد برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی یک ماه به تعویق افتد؛ اما تأکید کرد که تلاش برای برگزاری انتخابات در ۱۶ سرطان سال پیشرو صورت می‌گیرد.

آقای صیاد گفت "ما نهایت کوشش خود را می‌کنیم که با ازدیاد کارمندان، پروگرام‌های خود را سرعت ببخشیم، این را ما گفتیم که احتمال دارد، اگر احتمالأ ما نتوانستیم شاید یک ماه، آن هم بعد از اینکه مشوره شرکای انتخاباتی ما گرفته شود، تجدید نظر در تاریخ صورت خواهد گرفت که یک تاریخ دقیق باشد بعد از مطالعه و تدقیق و بررسی‌های جامع و کامل، اما تا هنوز تصمیم در این مورد گرفته نشده است".

به گفته رئیس کمیسیون مستقل انتخابات، برکناری نجیب الله احمدزی، رئیس پیشین این کمیسیون، تأخیر درتعین عضو جدید کمیسیون، تأخیر در انتخابات داخلی برای تعیین هیأت رهبری کمیسیون، منجر به تعویق افتیدن برخی کارهای مالی و اداری و آمادگی‌ برای برگزاری انتخابات شد.

ترتیب فهرست جدید از رأی دهندگان نیز شامل ایجاد اصلاحات در انتخابات می‌شود.

رئیس کمیسیون مستقل انتخابات گفت که برای آغاز روند ترتیب فهرست رأی دهندگان بودجه وجود دارد؛ اما برای آغاز این پروسه با برخی از مشکلات تخنیکی مواجه اند.

آقای صیاد افزود که تا اکنون اداره ثبت احوال نفوس افغانستان، تاریخ آغاز توزیع تذکره‌های کاغذی را اعلام نکرده است.

او گفت که پس از آغاز روند توزیع تذکره‌های کاغذی، روند ترتیب فهرست رأی دهندگان نیز آغاز خواهد شد.

بربنیاد معلومات کمیسیون مستقل انتخابات، روند ترتیب فهرست و ثبت نام رأی دهندگان ۲۹ میلیون دالر هزینه دارد.

آقای صیاد گفت که این کمیسیون موافقتنامۀ پرداخت ۹۰ درصد بودجۀ برگزاری انتخابات را با جامعه جهانی به امضا رسانیده است و ده درصد مصارف انتخابات از سوی حکومت افغانستان پرداخت می‌شود.

در همین حال محمد نعیم ایوب زاده، رئیس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان "تیفا" به رادیو آشنا – صدای امریکا گفت که تا اکنون آمادگی‌های لازم برای برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی اتخاذ نشده است.

آقای ایوب زاده افزود که اگر یک ماه تأخیر در برگزاری انتخابات صورت گیرد "هیچ مشکل نیست"، اما او گفت احتمال دارد که انتخابات "اصلأ در سال آینده برگزار نشود" و تلاش‌ برای تأخیر در برگزاری انتخابات صورت گیرد.

تا اکنون جامعه جهانی در مورد خبر احتمال تأخیر در برگزاری انتخابات پارلمانی واکنش نشان نداده است.